Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Párhuzamos valóság

Mintha a miniszter és a szóvivő, illetve a kutatók és a nekik válaszolók más országban, valamiféle párhuzamos valóságban élnének.


A nemzetgazdasági miniszter optimista. A napokban arról beszélt, hogy ami most Magyarországon történik, egyértelműen azt bizonyítja: erősödik a gazdaság. Azt mondja, több a munkahely, csökken az adósság, értékálló pénzzé kezd válni a forint, Magyarország jobban teljesít.
A GfK Hungária adatsora nem ennyire rózsaszín. A szervezet legfrissebb, vásárlóerőt érintő kutatása szerint Magyarország egyre jobban lemarad még a régiótól is. Az átlag európai majdnem háromszor annyi pénzből él, mint mi, az osztrákok négyszer annyit költhetnek, a csehek egyharmaddal többet, jobban élnek a horvátok is. A vizsgált 42 európai ország listáján hazánk a 31., Szlovákia a 23. Egy euró most 301 forint, a svájci frank 245.

A kormányszóvivő ugyancsak optimista. Legutóbb arról adott tájékoztatást, hogy jövőre a nyugdíjasok megélhetése is könnyebb lesz, mert a kormány megvédte a nyugdíjakat. Ezt segíti a ’70-es évek óta nem látott alacsony infláció, a rezsicsökkentés, ami minden családnak jó. Úgy látja, ma Európa legtöbb országával szemben a fiatalok előtt biztosabb jövő áll Magyarországon, körükben csökken a munkanélküliség.
A Tárki kutatásai szerint viszont a rendszerváltás óta tavaly volt a legtöbb szegény Magyarországon: a lakosság 40 százaléka él a létminimum alatt. A leggazdagabbakat kivéve senki nem él jobban, mint korábban. A KSH adatai szerint 2010 óta jelentősen nőttek a jövedelmi különbségek gazdagok és szegények között. A rezsicsökkentés a GKI elemzése szerint érezhetően a társadalom felső tizedében mérsékelte a kiadásokat, az egykulcsos adó pedig a leggazdagabb húsz százalékhoz tartozók nettó jövedelmét gyarapította leginkább. A 18 és 24 év közöttiek közel 30 százaléka munkanélküli, két és fél millió nyugdíjas nagy átlagban 75 ezer forint körüli nyugdíjból él.

Mintha a miniszter és a szóvivő, illetve a kutatók és a nekik válaszolók más országban, valamiféle párhuzamos valóságban élnének, ami persze cseppet sem meglepő. Éppen ezért a statisztikákat és a tájékoztatókat böngészve kíváncsi lettem volna még arra, ha a hétköznapi megélhetés uniós átlagban lassan semmivel sem drágább, mint idehaza, ha a magyar munkás egy főre vetített termelékenysége az európai átlag hetven százaléka körül mozog, miként kaphat mégis a magyar a munkájáért harmadannyi bért?

Bárhogy is kerestem, nincs rá adat. Talán majd egyszer elmondja ezt is egy kormányszóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld dosszié

Ám paradox módon a volt és jelen kormánypártok e zavarodottnak tetsző pávatánca hordozhat némi… Tovább olvasom