Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Népnevelők

Nehéz ellenérvet találni arra a feltételezésre, hogy Dörnert nem az ordas eszméi ellenére, hanem éppen azok miatt nevezték ki.

Dörner színházába vagy elmennek az emberek, vagy kiderül, hogy az elhíresült „hátországra" csak annyira számíthat, mint a felkérése elől már most fejvesztve menekülő rendezőkre. Ez esetben egy év múlva visszatér Márta. Vagy jön Reviczky.

Mindez nem ment semmit a helyzeten, s az sem számít, ha olvasóink nagy része – magamat is beleértve – egy kezén meg tudja számolni, hány darabot látott a Márta-féle Új Színházban, ha látott egyáltalán. Egyúttal megkockáztatom ennek ellenkezőjét is, vagyis egy kezemen meg tudnám számolni azokat, akik nem hallottak Dörner György kinevezéséről, hisz napok óta ezen csámcsog a közélet, a művészvilág és a sajtó. Ki-ki saját vérmérséklete szerint mond véleményt is, de azért a meccsből a jelenlegi állás szerint nem Dörner jön ki győztesen.
Mert valóban nehéz ellenérvet találni arra a feltételezésre, hogy Dörnert nem az ordas eszméi ellenére, hanem éppen azok miatt nevezték ki a fővárosi teátrum élére. Akinek volt türelme és legalább egy pohár bora elolvasni a pályázatát, az nem áll le ezen vitatkozni, legfeljebb megrémül, hogy ez megtörténhetett.

Ennek fényében meglepő mindaz, ami Győrben történt néhány hónapja. Mert Eperjest is ki kellett volna nevezni igazgatónak, bármi is szerepelt a pályázatában. Más kérdés, hogy Győr épp a saját sebeit nyalogatta – azokat a sebeket, amelyeket magának szerzett akkor, amikor az előző direktort „szigorúan szakmai szempontok alapján" kinevezte. Az igazgatói népnevelés ugyanis a nézőknek nem jött be. Másodszor pedig nem hagyta a polgármester (az önkormányzat), hogy más is megpróbálja. Eperjes például.

Ha Dörner nem fővárosi színházat kap, hanem egy vidékit, valószínűleg akkora hírverést kap, mint azok a művészek, akik elégszer mondták el a Nemzeti dalt, jókor és jó helyen is. Most direktor úrnak hívják őket, évente egyszer elmondják a műsortervet a helyi képviselő-testületnek, kötekedő kérdést pedig nem kapnak, ha jók a bérleteladások. Láttunk rá példát eleget, lassan tényleg nem lesz min meglepődni. Nem a kultúra és a nem a színházi világ az egyetlen, amelyet a mindenkori politikai hatalom a magáénak akar. A mérték csak a kérdés, s az, hogy megelégszik-e egy bonvivánnal, vagy többre vágyik.

A felkorbácsolt kedélyek ellenére azt gondolom, hogy Dörner egy évre biztosan kap színházat, Csurkával alkothat, a közönségen áll, mire mennek ők ketten. Lassan aztán kiürül a kormánypárti díszpáholy, minden meghívott művésznek dolga lesz valahol. Reviczky – aki szintén ott ült – szerencsés, ha neki is megjön a kedve a színházcsináláshoz. Geszti ugyanis anno megírta neki a legfontosabb hitvallást, amivel érdemes manapság pályázni: Először is elő a régi elvvel, először üss, és utána nyelvelj...

Igaz, ezt medvejelmezben énekelte, a dzsungel mélyén

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kulisszák mögött

A Duna életében ez a húsz év egy röpke pillanat, és ha nagyon felhúzná magát, őszintén szólva úgyis… Tovább olvasom