Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Nemzeti dohány

A kapkodásban van valami ijesztő.

Hunyja le a szemét, lélegezzen mélyeket és képzelje el, hogy ön futballedző, csapatával készül a következő nagy tornára, miközben a labdarúgó-szövetség két héttel a nyitómeccs előtt bejelenti, hogy átírná kissé a szabálykönyvet. Egy-egy méterrel szélesebb és magasabb lenne a kapu, amibe két hálóőr is állhatna, a mezőnyjátékosok számát növelnék és eltörölnék a lest. Feltéve persze, ha elfogadják az első meccsig, mert még semmi sem biztos. Nem egyszerű elképzelni, annyira képtelenség: a szabályokat menet közben, rapid

módon nemhogy nem illik, hanem tilos változtatni.
A kormány, illetve a parlament mégis valami nagyon hasonlóval próbálkozik a trafikpályázat kapcsán. Köztudott, hogy júliustól nemzeti dohányboltokban lehet majd cigarettához jutni. Ezennel most tekintsünk el attól, hogy a dohány – amely évente több ezer halálos áldozatot követel Magyarországon – árusítására jogosult egységek nevébe muszáj-e beleírni a „nemzeti"-t, mint afféle eposzi jelzőt, inkább figyeljünk arra, hogy ezek az üzletek a jelenleg hatályos törvény alapján a füstölnivalón kívül csak szerencsejátékot forgalmazhatnak, miközben már a parlament előtt van az a tervezet, amely a kört üdítőkre, ásványvizekre, újságokra, kávékra, energia- és szeszes italokra is kiterjesztené. A módosítást február 18-án akarja elfogadni a T. Ház, amit néhány napon belül hirdetnek ki a Magyar Közlönyben, így a pályázóknak 48 óránál többjük nemigen maradna, hogy a február 13-ról 22-re kitolt határidőig elkészítsék és postázzák az új paragrafusok hatálybalépése esetén (és csak akkor) elvárt alternatív üzleti tervet.

Amivel egyébként az elérhető pontok felét lehet megszerezni a bírálat során. Nem kell közgazdasági és jogi diploma ahhoz, hogy mindezt nonszensznek nevezzük.

A kapkodásban van valami ijesztő. Az állam, amely – nem tudni: szimpla hozzá nem értésből, vagy mint a HVG sejtette, magánérdekek által befolyásolva – láthatóan egy ilyen egyszerű koncessziós pályázatot sem igen tud rendesen lebonyolítani, egyre nagyobb részt kér az életünkből. A nemzeti mobilcég elbukott, az elektronikus útdíj bevezetése még mindig a leállósávban, a pénztárgépek április 1-jére tervezett bekötése a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerében biztosan csúszik – csak néhány figyelmeztető jel az elmúlt hetek, napok hírei közül.

Az elmúlt 23 és az azt megelőző 40 év történelméből nem nagyon tudok érveket meríteni ahhoz, hogy olyannyira örülnünk kellene, ha az állam a gazdaságtól az egészségügyig, az oktatástól a dohánykereskedelemig mindenbe beletenyerel. De jó, legyünk optimisták: reménykedjünk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

712 ezer forint

Minden forint jól jön a konyhára, mert még mindig sokan nézik az üres tányért. A jelentős… Tovább olvasom