Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Merre hajlik?

Ami az önkormányzatok pénzéből működő óvodákban kötelező szeptembertől, az az állami iskolákban nem.

Látszólag érdektelennek tűnő törvény jelent meg másfél hete a Magyar Közlönyben, a címe sem túl izgalmas: az oktatás szabályozására vonatkozó egyes törvények módosításáról. Érdemes mégis idecitálni, mert az állam és az önkormányzatok viszonyában remekül alátámasztja a minden szentnek maga felé hajlik a keze közmondást, már amennyiben a szent szót ebben az összefüggésben nem túl nevetséges használni.

Nos, az új jogszabály 34. szakasza módosítja a két éve elfogadott nemzeti köznevelési törvény egyik bekezdését, ami eredendően arról szólt, hogy 2013. szeptember 1-jétől az óvodákban, az általános és középiskolákban a vezetők, a pedagógusok, valamint a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak körét három melléklet határozza meg. Ez az a passzus, amely előírja, hogy az óvodákban intézményenként egy-egy gondozónőre-takarítóra, rendszergazdára, (legalább száz gyermek esetén) óvodatitkárra, háromcsoportonként egy pedagógiai asszisztensre, ötszáz gyermek alatt fél-, afelett teljes állású pszichológusra van szükség. A táblázatban ugyanakkor szigorú feltételek szerepelnek az iskolákra vonatkozóan is: olvasható benne az iskolatitkár, a pedagógiai asszisztens és a pszichológus mellett például az ötödik évfolyamtól laboráns, száz tanulóig fél, afelett egy könyvtáros, tanuszodához úszómester.

A köznevelési törvény hatása a hirdetési újságokban már látszik. Az óvodákat fenntartó önkormányzatok egyre-másra jelentetik meg az új munkahelyeket, még ha tudni nem is egy helyhatóságról, amelyik nem érzi magára nézve kötelezőnek az olcsó mulatságnak semmiképp sem nevezhető kötelező előírásokat. Na de miért nem látjuk iskolai álláshirdetések garmadáját ezekben a lapokban? A választ az új törvény ominózus 34. szakasza adja meg, ez ugyanis esetükben felülírja az alkalmazottak számára vonatkozó mellékletet. Vagyis ami az önkormányzatok pénzéből működő óvodákban kötelező szeptembertől, az az állami iskolákban nem. Igaz persze, hogy az óvodai létszámbővítés fedezete benne van az országos költségvetésben, azaz idén tulajdonképpen ingyen van a falvaknak, városoknak, de élek a gyanúperrel, hogy jövőre meg utána már nagyon nem ez lesz a helyzet.

Leegyszerűsítve a példázatot, az állam hozott egy törvényt, ami előbb-utóbb pluszpénzébe fog kerülni az önkormányzatoknak, de a maga költségeit egy másik törvénnyel a jogszabály hatálybalépése előtt két hónappal nullára csökkentette. Szóval: merre is hajlik?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki mit tud?

Egy talpraesett és támogatott kiszivárogtatóval minden országnak komolyabb erőfeszítés nélkül… Tovább olvasom