Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Láncok és szakértők

Itt a szlovák Markiza tévé, s az ottani választások előtt majd Robert Ficónak is jól jön, hogy „na lám, a magyarok szennyezik a Dunát".

Azt Bödőcs Tibortól már egy ideje tudjuk, hogy azért kell hajnalban disznót vágni, mert akkor még alszik a Greenpeace, de azt azért nem gondoltam volna, hogy egyszer a reggeli kávé közben ugorhatok egy győri „odaláncolásról" tudósítani. Tizenhárom „nemzetközi aktivista" ugyanis tegnap a környezetvédelmi felügyelőség belső beléptetőrendszerénél órákig transzparenseket tartott maga elé sárga kezeslábasában, s néhányan az elektromos kapuhoz rögzítették magukat.

– Mi a maga foglalkozása?

– Földrajz–angol szakos tanár vagyok.

– Na, akkor maga nagyon érthet a kérdéshez!

Az alábbi párbeszéd szerda délelőtt a rendőri intézkedésre várva a felügyelőség előtt zajlott: a megszólított tanárember a zöldszervezet kampányfelelőse volt, aki a demonstráló civilek (nem vicc!) „regionális vegyianyag-szakértőjével" együtt tájékoztatta a médiaképviselőt a tiltakozásuk okáról. Ez pedig az volt, hogy az almásfüzitői vörösiszap-tározó esetében a felügyelőség „indokolatlanul magas egyedi határértékeket engedélyezett a talajvizet szennyező anyagokra".

Az almásfüzitői vörösiszap-tározó befedése elvileg az állam feladata lenne: sok milliárdot kellene költeni rá az államkasszából. Egy tatai cég azonban vállalta, hogy a veszélyes és nem veszélyes hulladék befogadásáért kapott bevételéből a komposztálás során olyan anyagot állít elő, mellyel betakarja a vörösiszapot. Ez nemzetközileg is bevett eljárás. Most mégis a felügyelőséggel együtt magyarázkodniuk kell.

„Ezt a színjátékot már rengetegszer láttam Ausztriában: jönnek ezek a kölykök mindenhonnan, s odaláncolják magukat. Itt a szlovák Markiza tévé, s az ottani választások előtt majd Robert Ficónak is jól jön, hogy »na lám, a magyarok szennyezik a Dunát«. Kőkemény üzlet ez: a Greenpeace például világszerte 2,8 millió adományozót tart számon" – mondta a fenti párbeszédet kezdeményező férfi. A környezetvédelmi felügyelőség vezetője keményebben fogalmaz: szerinte Magyarországot is lejáratták a győri akcióval.

A tatai cég vezetője még az utcán közölte az aktivistákkal: nem érti, miért akarták a sajtót kitiltani a kedden kezdeményezett – ám egyelőre elmaradt – megbeszélésükről. A zöldek kéttucatnyi újságíró előtt szerdán aztán engedékenyebbek voltak, s már beengednék a médiát egy újabb egyeztetésre. Miközben szirénázó rendőrautó vitte el a szlovák, román és lengyel ifjakat, a háttérből valaki vélhetően elégedetten mosolygott a felhajtás láttán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak pozitívan!

Egy szó mint száz, végül is rajtunk múlik a dolog: a befektetett munkán és a jól megválasztott… Tovább olvasom