Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kokikronológia

Még szerencse, hogy az IMF nem tudta ránk erőszakolni a megszorításokat, elég volt némi átstrukturálás, meg az országvédelmi költségvetés.
Már csak a jó Isten tudja, mi történik itt, mert idelentről figyelve olyan ez az egész, mint egy ócska ponyvaregény. De nézzük az elejétől.

Kezdetben volt a fülkeforradalmas kétharmados lelkesedés. Lepattant hamarjában néhány unortodox koki a gonosz hárombetűsnek, s megkezdődött a gazdasági szabadságharc. Az emberek gyorsan meggyőzettek arról, az a jó nekik, ha Selmeczi Gabriella vigyáz a pénzükre, mert úgy a nemzetrontók nem tőzsdézhetik el, jobb, ha az állam vesz rajta magának Mol- meg Rába-részvényeket. Szóval, kellett a közösbe a magán-nyugdíjpénztári 3000 milliárd nagyon, mert ott volt ugye nyolc év eltakarításra váró böszmesége. Csatázni kezdtünk az államadóssággal, lemoszkvázódott Brüsszel, jött a keménykedés a bankokkal, a telekommunikációs cégekkel, a kereskedelmi láncokkal, s közben egykulcsos adóra építgette várát a miniszterelnök jobbkeze. Egy darabig úgy tudtuk, nem mi vagyunk bajban, az euró van válságban, megállunk mi a magunk lábán. Ha nem ért meg bennünket a debil Európa, az az ő baja, megérdemli a sorsát, úgyis szétesik magától. Mi leszünk a motor Kelet-Európa szívében, ha mégsem, Szaúd-Arábia meg Kína megsegít.

Aztán észrevettük, hogy menetelés helyett jó, ha helyben járunk.

Emelkedett az áfa, a jövedéki adó, lett baleseti adó, cégautóadó, meg ki tudja, még mi. Lett adó a kutyákra is, drágult a szesz, a dohány, minden, ami sós, meg az is, ami édes, ám erre már a felmérések szerint kihátrált a nemzeti együttműködésből vagy 1,8 millió szavazó. Még szerencse, hogy az IMF nem tudta ránk erőszakolni a megszorításokat, elég volt némi átstrukturálás, meg az országvédelmi költségvetés. Közben az államadósság nőtt, a forint négy hónap alatt 20 százalékot esett az euróval szemben, s volt nap, amikor a világ legrosszabbul teljesítő valutájának nevezték. A kormányszóvivő leminősítette a hitelminősítőt, mely majdnem bóvliba vágta Magyarországot, de a gázolaj 440 fölé, az euróárfolyam közel 318 forintig jutott. Szóval átverekedtük magunkat sok kicsi Augsburgon, Muhin és Mohácson, s most kiderült, mindez hiába: a kokit osztó jobb kéz kérő tenyérként nyúlt ki a hárombetűs felé.

Hogy mi lesz ezután, nem tudni. Illetve egyelőre csak azt a gazdasági minisztertől, hogy a megszorításaik nem kellenek, mert a hárombetűs minden intézkedésünket ellenzi, így ellene hangoljuk a kormányzati politikát. A pénzük sem kell, mert lezártuk a pénzügyi konszolidációt, méghozzá úgy, hogy pénzügyek terén az egyik legjobb helyzetben lévő uniós tagországgá váltunk. Ezért mi csak egyfajta biztosítást akarunk a békés növekedéshez.(?)

Na, itt tart most a történet.

Nem értek a diplomáciához, meglehet, ez a legjobb módja a segítségkérésnek, s csak a huhogók szerint van benne a pakliban, hogy most ők osztanak nekünk kokit. Végül is Lázár János megígérte, hogy Magyarország nem fog bedőlni. Mint ahogyan Gyurcsány Ferenc is 2008 szeptemberében, hogy a válságnak legfeljebb a szele érint meg bennünket.

De hát tévedni emberi dolog. Nem is ez a baj. Hanem ahogyan az örökbecsű Belga nóta mondja: Az arc a baj, az arc a baj.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. dsj 2011. november 25. 17:21
  „Most aztán hullik a sok koki és saller, vissza a kormányviktor fejére.”
 • 45. pancser 2011. november 25. 11:26
  „"elemér" sokan látjuk mi is mi folyik az országban, előre láttad ami megtörtént néhány óra múlva. Mi akik egykor a Fideszt támogattuk, nem vagyunk hajlandók követni Orbánt a gazdasági csőd felé, meg szabadságharcot sincsen kedvünk vívni a világ ellen, ezt majd megvívja Orbán egy zárt intézetben. Azt hogy rémeket lát valaki érthető ha beteg, de kormányfőként ez tragédia. A szélmalmok nem gonosz óriások, mi tudjuk, az őrült spanyol viszont nem, valahogy így vannak a nemzetközi pénzpiacokkal a mostani fideszes vezetőink!”
 • 44. elemér 2011. november 24. 18:28
  „Hungary Investigates Seven Banks Over Higher Mortgage Rates
  November 24, 2011, 1:17 AM EST
  http://tinyurl.com/7yohjk8

  Mo.-n 7 bankot vizsgál egy állami iroda, mert felverték mint kartel az ingatlan kamatokat. Ezt a bankok tagadják vagy nem válaszolnak a kérdésekre. Fordultak az unios birósághoz, hogy állapitsa meg, egyáltalán joguk van e nekik ilyen vizsgálatra. Erre 10 napon kell reagálni és lessz egyeztetés. Egyeztetés az nem biróság, hanem leülnek az asztalhoz és amit ott döntenek azt elfogadtassák.

  Nekem ezekután egyáltalán nem ugy néz ki, hogy ez a kormány akar egyezkedni. Amit akar az hogy uralmon maradjon, vagy politikai sikert Mo.-n. Amit kap az a ország szerintem az leértékelése és a forint további romlása. Orbánt ez nem érdekli, lényeg az hogy ök megmutatták. Egyedül a Németek tudnák megmenteni az országot egy gyors segéllyel. Nem ugy néz ki hogy ez lessz. Elösször oda megbizható vezetö kell és nem olyan aki szabadságharcot akar vivni, mikor az unio roskadozik.”
 • 43. elemér 2011. november 24. 14:26
  „Mi az amit az IMF tanult a 2008 krizisböl. Erröl beszél J.Stiglitz Nobel dijas gazdaságszakértönk, aki a Google munkatársa is. Tanulság hogy a piacnak és bankoknak nemszabad megengedni a korlátlan szabadságot. Gatyaszoritás az nem vezet ki a krizisböl és lazittani kell. Költeni kell, még akkor is ha az nagyob adóssághoz vezet a közeljövöben. Alkalmazzuk amit tanultunk ? Nem, mert ezt a bankárok elgáncsolták. Megtorpedoznak mindent ami öket és kapzsiságaikat korlátozza. http://www.youtube.com/watch?v=kh6EHP7g-Mg

  Tölem, ez a kormány Mo.-n az angyal ? Nem, mert a programja jól ismert és a gazdagokat elönybe hejezi süket dumájával. Nekem nem mondanak semmi ujat a szabadságharcukkal. A szabadságért mi mindennap küzdünk Ámerikában sikertelenül.”
 • 42. elemér 2011. november 24. 09:47
  „Beszarok mikor olvasom a cikket, aszongya változtatni kell mert adóztatja az iparokat. Azt nem közlik hogy milyen iparokat. A banki iparokat.;))”
 • 41. elemér 2011. november 24. 09:23
  „"Elsőként a világon az országos politika szintjére emeltük az igazságot. Azt az igazságot, amit minden jó értelemben vett józan paraszt és minden gondolkodó pontosan tud "
  Tévedsz mert ezt Nobel dijas gazdaságszakértöink is tudják és tudták már régóta. Ezt nem titkolják, mert Ilyesmi ott van a net-n angolul. Amit Mo.-n tudnak azt az Angolbol forditották, mert én olvasom. Wallstreet tüntetések is ezért vannak. Ezt szeretnék piszkittani a bankárok, hogy az csak csöcselék. Ezt az ellenpropagandát megfizetik, ez is megvan és hiteles a net-n.”
 • 40. elemér 2011. november 24. 09:11
  „Hungary May Have to Bow to IMF Conditions to Access Financial Assistance
  By Agnes Lovasz - Wed Nov 23 15:29:44 GMT 2011
  http://tinyurl.com/6qoxazc
  Mo.-nak elkell fogadni az IMF feltételeit ha pénzügyi segélyt akar.
  (Tölem:Ezek a feltételek pedig a bankárok feltételei, mert az IMF a bankárok képviselete. Ez köztudott és ezért van vele problémája a világnak. Ezt nobel dijas gazdaságszakértöink megvitatták) Nem ök ülnek az asztalkörül, hanem bankárok.
  Szóval nekik nemtetszett a hajnyirás amit kaptak, mint adóztatás. Ezen változtatni kell. A segélycsomag pedig akkora lessz mint 2008-ban. Azért volt szükség az IMF-re, mert jövöre kellet volna fizetni a 2008-as segélycsomagért részleteket. Ez pedig ujab segély nélkül nem ment volna.
  A baj ott volt szerintem, hogy ennek a kormánynak dunctja nemvolt arrol, hogy nincsenek külön utak. Aki konyit ilyesmihez az pedig Bajnai.
  Matolcsyt osztályozták F.T. (Financial Times) Politikailag elbukott, nem gazdaságilag.”
 • 39. dzsipo 2011. november 23. 17:15
  „Keszei Úr!
  Köszönöm az igaz szavait! Sajnos úgy van ahogy írja !
  De kérdem, nem fél Ön a Fidesz <moderálva> ? Mert vicsorogni még tudnak!”
 • 38. Dwatson 2011. november 22. 11:46
  „A világ legrosszabbul teljesítő valutája lett a forint,az unió legmagasabb ÁFA-ja is a miénk,az elkövető pedig a helyén marad,a kétharmad ezt akarta.”
 • 37. Primax 2011. november 22. 10:33
  „Teljesen igazad van András.
  Sajnos...”
 • 36. dsj 2011. november 21. 21:37
  „Talán lehetne valami kimenekülést találni a szélütött kormány (megütötte a bukás szele :)) pusztító hadjárataiból, ha az istenadta nép is úgy akarná. Egyelőre nem akarja az időközi választások tanúsága szerint. Pusztító kormány, önpusztító nép. Rosszul hangzik, mi? Nekem se tetszik, egy kicsit se!”
 • 35. pancser 2011. november 21. 21:26
  „Az ország gazdasága el fog bukni! Orbánék javíthatatlanok.”
 • 34. miracle 2011. november 21. 21:07
  „Emberek, körvonalazódik a megoldás!
  http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/magyarorszag_putyin_uniojahoz_csatlakozik.502445.html
  Hiányzik, mint lufiárusnak a nyílzápor.”
 • 33. kisokoska 2011. november 21. 21:02
  „Lényeg az egészben, hogy " egy sör alátéten lehet majd jövőre adózni", vagy mégsem? A bevezetett sok adó, hogy fér el egy alátéten?”
 • 32. Dwatson 2011. november 21. 20:23
  „Talán előbb kellett volna az IMF,nem kellett volna 8%-os kölcsönt felvenni a piacról,elég lett volna a 3,5%-os is!Az IMF miatti megszorítások sem lettek volna súlyosabbak mint Orbánéi!Több,mint 20 új illetve megemelt régi adófajta,MNYP lenyúlása,a készenléti hitel eltőzsdézése,elvonások az egészségügytől oktatástól,most pedig a rokkantak pénze...”
 • 31. Rinpócse 2011. november 21. 19:46
  „28 embertelen
  Bizonyára rosszul látod,hisz az egész frakció 100%-ban kiáll Matolcsy mellett és Ő azt mondta,sikertörténet ez a másfél év,megszorítások és sanyargatások nélkül ,nem tudom hol élnek”
 • 30. sorok_közt 2011. november 21. 19:07
  „igen, remélem azok a részvények visszanyerik értéküket”
 • 29. Túrabakancs 2011. november 21. 18:25
  „sorok_közt! /27/
  Az írásoddal most egyetértek, kivéve az államadósságunk nagy megemelkedését,
  hiszen itt elfelejtetted megemlíteni, hogy az a Forint gyengesége miatt ugrott
  meg, /17%/ ami egyértelmű spekulációs manővereknek köszönhető. Mindegy hogy milyen
  célzattal. Most gyenge a forint, de lehet hogy pár hónap múlva meg sokkal erősebb lesz,
  tehát az ország adóssága is értelemszerűen kisebb %-tartományba fog tolódni. Legalábbis
  remélhetőleg! Tudnunk kell, hogy az országunk két tűz között manőverezik, és sajna lehet
  az erősebbik fog nyerni, ez pedig végzetes lehet számunkra. Valóban nincsen politikai erő
  mely megoldhatná a helyzetet, egy esetleges pártcsere csak ideglenesen lehet jó az
  országunknak, de ami utána jön majd, arról nem is szeretnék említést tenni. Ahogy írtam
  előzőleg, isten irgalmazzon nekünk hogy ez ne történjen meg./IMF/ Jók szoktak lenni a megérzéseim,
  ritkán nem válnak be, sok gazdasági oldalt olvasok, átlátom mi miért történik.
  A NAGYOBB ÁLLAMADÓSSÁGOKAT A RÉGI IDŐKBEN IS A HATALMAS MESTERSÉGES INFLÁCIÓKKAL
  KEZELTÉK AZ ILLETÉKESEK, UGYANIS EZ AZ EGYETLEN MEGOLDÁS ILYEN ESETEKBEN. TEHÁT
  A PÉNZKIBOCSÁTÁS. AZ EMBEREKNEK INGATLANBA KELL HELYEZNI A MEGTAKARÍTÁSAIKAT IDŐVEL, ITT
  LEHET A LEGKISEBB A VESZTESÉGÜK!!!”
 • 28. embertelen 2011. november 21. 18:07
  „Mostanáig azt hittem, hogy a magyar nemzet legnagyobb ellensége maga Orbán Viktor. A mai parlamenti közvetítés láttán be kellett látnom, hogy tévedtem, mert a nemzet legnagyobb ellenségét úgy hívják, hogy Matolcsy György. Ezt a címet nálam azzal vívta ki, hogy szegény még azt sem érti, hogy mit nem ért, hiába mondják neki. Azt tudom, hogy Orbán gazdasági ismeretei átlagon aluliak, de az egyszerűen nem lehet igaz, hogy a 2/3-nak Matolcsy a legjobb makroközgazdásza. Ideje lecserélni, mert megbuktatja Orbánt!”
 • 27. sorok_közt 2011. november 21. 18:02
  „Túra!
  Nem vagyok a Valutaalap elkötelezett híve. Információ és képzettség hiányában nyilván nem láthatjuk át a helyzetet. Még az is lehet hogy makroszemmel nézve igazad van . Csak az őszinteséget hiányolom. NE NÉZZENEK HÜLYÉNEK ! Vallják be, hogy el.... !" Gazdasági szabadságharcuk" eredménye, hogy az államadósság ismét nőtt úgy, hogy közben elnyelte az ellopott nyugdíjpénzt is! Az egykulcsos szja megbukott. Lássák be. Hol a 3 %-os gazdasági növekedés. Ha jól emlékszem, valami László nevű mszp-s pénzügyminiszter ennél kisebb tévedésért repült! Egy nyugati demokráciában elképzelhetetlen lenne, hogy a pénzügyminiszter ekkora baklövések után a helyén maradjon. Ez a hurrákommunikáció irritál leginkább. Még mindig ott tartunk, hogy -szerintük - nincsenek megszorítások, csak átalakítások vannak. Amíg ezzel a szemlélettel nem szakítanak, nem tudom elfogadni őket.Sokkal könnyebben meg tudnám emészteni az egészet, ha bevallanákhogy el.... ! De az mszp-t sem tudom elfogadni, mert a memóriám még jó.
  A probléma persze az, hogy a másik oldal hiteltelen, a harmadik út meg nem igazán látszik.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végállomás

Alig két éve az 57 városi járatból 48-nak egyszer már újraírták az útvonalát, de akkor legalább nem… Tovább olvasom