Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Kaszting 2.

Az elégedetlenek szavazatait leginkább egyesítő jelöltet megtalálni legalább akkora dilemma, mint Galgóczi bányamentőjéé.
Galgóczi Erzsébet történetében egy bányamentő drámai választás elé kerül egy bányatűz során. A vágatban meg kell-e fordítania a tüzet azért, hogy tizenegy társa megmeneküljön, ha másik három így odaveszik?

Köztük a barátja, aki amúgy régi szerelmének a férje is. S ezt ráadásul a kisvárosban mindenki jól tudja. Végül úgy dönt, a tizenegy élet mégis több, mint a három.

Azért hozom most ezt ide, mert a héten fölizzott a Fideszen kívüli politikai erők közös miniszterelnökjelölt-kereső buzgalma. Medgyessy Pétertől Török Gáboron és Szanyi Tiboron át Tölgyessy Péterig sokan megszólaltak erről. Ám az is beszédes, ahogy megint mások még kérdésre sem mondtak neveket. Abban valamennyire konszenzus van, hogy pártközi együttműködés kellene a választási siker érdekében. Valamiféle Fidesszel szembeni új olajfa, de a legnagyobb közös többszöröst lefedő miniszterelnök-jelölt személyében nincs egyetértés.

Leszámítva az amúgy természetes egyéni politikusi ambíciókat azért nincs, mert az elégedetlenek szavazatait leginkább egyesítő jelöltet megtalálni legalább akkora dilemma, mint Galgóczi bányamentőjéé. A helyzet kényszere szülte választási racionalitást egyelőre felülírják a korábbi sérelmek, vonzások és taszítások, az eddig hangoztatott elvek, rokon- és ellenszenvek, beidegződött reflexek, a „pártbecsület" – ha még van ilyen – megóvásának szándéka.

Egyelőre az látszik, hogy Gyurcsánnyal kevesebben tartanak, mint ahányan nem. A volt kormányfő talán felismerte, hogy inkább oszt, mint szoroz, s már bejelentette, hogy 2014-ben ő nem áll rajtvonalhoz. Szanyi kapitány meg, ha nem is nevesítette, de mégiscsak önmagát ajánlgatta – az önértékelése szerint mára eléggé tapasztalt – Mesterházy pártelnökkel szemben. A helyzet a Gyurcsány utáni 2009-es miniszterelnök-kereső kasztingra hajaz.

Az LMP – miután még nem dőlt el a belső harc Jávor és Schiffer között – csöndben van ez ügyben. Lenne még a pártokon kívüli mozgalmak közül a Milla meg a Szolidaritás. Tőlük egyelőre a „fogjunk már össze" lózungokon kívül többre nem futja. (A Jobbikot – noha extrém esetben lehetnének akár a mérleg nyelve is – e gondolatkísérletben tekintsük „terra incognitá"-nak.)

Amúgy a legtöbben Bajnai Gordont vélik közös (kikkel is?) miniszterelnök-jelöltnek, ám ő erről következetesen hallgat. Ezzel együtt a héten megindult már ellene a „leleplező" sajtóhadjárat a felmelegített Dataplex-üggyel. Az exkormányfő szakmai kvalitásait kevesen kérdőjelezik meg, annál inkább politikusi tehetségét, tapasztalatát.
Ám lenne itt még valami: többektől hallom, hogy mintha az 1988-as közérzület egyre jobban kezdene eluralkodni Magyarhonban. Ha ez igaz, akkor emlékeztetek: akkoriban a pártpolitika alatti világból bukkant ki valaki, aki aztán Európa-szerte megbecsült államférfija lett Magyarországnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös folt

Tovább olvasom