Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Joggal kérdezik

Az áldozatból bűnöst, a bűnösből pedig áldozatot igyekeznek csinálni.

Nagy érdeklődés kísérte Eva Rezesova ügyének másodfokú tárgyalását a héten. A négy halálos áldozattal járó balesetet okozó szlovákiai nő első fokon 6 évet kapott, a most megszületett jogerős ítélet ezt 9 évre emelte, ráadásul a fegyház helyett a szigorúbb börtönben kell ezt letöltenie. A nő két éve őrizetben van, ha jól viseli magát, legkorábban négy év múlva szabadulhat. Akárhogy nézzük, ez jelentős szigorítás, hiszen ötven százalékkal emelte a büntetés idejét a másodfokú bíróság. Ilyenkor mindig felvetődik bennem, hogyan lehetséges az, hogy ugyanolyan eszközök és feltételek birtokában, ugyanazon tények és körülmények ismeretében a két bíró ennyire másként ítéljen meg egy esetet? Itt a fő különbség az volt, hogy az egyik bíró nem fogadott el két szakértői véleményt.

A vétlen áldozatok egyik hozzátartozója ki is mondta: nagy baj van az igazságügyi szakértői rendszerrel. „Azokkal a jó pénzért dolgozó szak-
értőkkel, akik az áldozatból bűnöst, a bűnösből pedig áldozatot igyekeznek csinálni" – tette hozzá. Súlyos szavak, jó hogy kimondta. Sokak érdekében. Azokéban például, akiknek ügye ennél jóval kisebb súlyú, így jóval kevesebb figyelmet is kap, ezzel együtt a döntnök felelőssége is kisebb. Hiszen egy szűk körön kívül titokban marad. Magam is láttam olyan, peranyagban szereplő szakértői állásfoglalást, ami józan ésszel értékelve dilettáns munka volt. Amitől aztán a másik szakértőnek a haja égnek is állt.

Rezesova ügyében persze volt más anomália is: eltűnt fontos bizonyíték, késedelmes és nem elég alapos nyomrögzítés, felületes ügyészségi bizonyítás. És aki nincs felvértezve ezek ellen például pénzzel és kapcsolatokkal, az könnyen húzhatja a rövidebbet. Sajnos a jog és az igazság nem jár mindig kézen fogva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz még lejjebb

Sorra jönnek a pofonok. Kisebbekkel kezdődött, egyre nagyobbak követték.
Tovább olvasom