Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Jobbról, balról

Szóval egy mottóval egyet lehet érteni, de ha álszent, az úgyis kiderül.
Az MTI vezérigazgatója szerint egy közszolgálati újságíró nem politizálhat nyilvános felületeken, ezért a közmédia valamennyi munkatársának megtiltotta, hogy bármiféle politikai kommentet tegyen közzé a neten. Az újságírók gyanítják, hogy emögött a Schmitt-ügy van, amivel kapcsolatban – nyilvánvalóbb politikai hovatartozástól függetlenül is – számtalan fórumozó vállalt közösséget ezzel vagy azzal a mozgalommal, klubbal, baráti körrel.

Én magam nem a közmédia asztalánál ülök, mégse hiszem, hogy túl sok politikai kiszólást tudnának az orrom alá dörgölni az internetes kattintótársaim, vagyis egyetértek a gondolattal. Egy mottónak épp ez a lényege, már ha az ember nem akarja valós szövegkörnyezetében olvasni, mert akkor sajnos annyit mond, mint a többi mottó. Például: „Aki az álmait követi, nem tétlenkedhet."„Bármi is a kérdés, a szeretet a válasz." „Így jutsz el a csillagokig" (Vergilius) és végül: „egy közszolgálati újságíró nem politizálhat nyilvános felületeken" (Belénessy Csaba).
Minden rendben volna tehát a jelmondattal, ha először is: nem követtük volna nyomon akár a köztévé tudósításait, amelynek láncolatába a híres Obersovszky-interjú tökéletesen illeszkedett, s csak azért kavart a többinél jóval nagyobb vihart, mert fontosabb volt a téma.

A másik probléma, amit állítólag a közmédia újságírói is felvetettek, hogy a részletek még kidolgozatlanok. Hiszen az interneten nemcsak úgy lehet megnyilvánulni, hogy „Jó estét kívánok, Obersovszky Péter vagyok és el a kezekkel az elnök úrtól...", hanem először is bejelentkezhetünk „Plázacica93825" néven és megmondhatjuk a szomszédnak, hogy kommunista disznó. Emellett megoszthatjuk és lájkolhatjuk mások megjegyzéseit, amiből az internetet figyelő Belénessy úr már látja azt is, hogy Pálffy István kedveli Obersovszky Péter megjegyzését.
S az ilyesmi jogos aggodalommal tölti el az MTI vezetőjét, hiszen a közmédia hivatásánál fogva középen kell hogy álljon, pártokon, kormányon felül, s még az árnyékát is kerüli, hogy akár balra, akár jobbra húzna – gondolhatja az internetet pásztázó Belénessy Csaba mindig, amikor kompromittálásra alkalmas, jobb- vagy éppen baloldali olvasatú megnyilvánulással találkozik.

S aki középen áll, az joggal háborodik fel az övön aluli kritikákon is, nem csoda, hogy hamar kicenzúrázták a közcenzúráról szóló paródiát is, amiben az LMP decemberi akciójáról szóló tudósításban a párt képviselőit kitakarták, véleményüket pedig szirénával, fűrészeléssel tették érthetetlenné. Csak hogy ne felejtsük el, a Kétfarkú Kutyapárt paródiájával szinte egy időben a köztévé tudósítója nem talált meg egy több tízezres kormányellenes tüntetést és az üres placcról jelentkezett be, ami gyorsan közröhej tárgya lett.

Szóval egy mottóval egyet lehet érteni, de ha álszent, az úgyis kiderül, s majd legfeljebb úgy idézgeti az utókor, mint Obersovszky Pétert az Economist. Egyébként állítólag most kidolgozzák az MTI-szabály részleteit, de én utána sem javaslom a közmédia munkatársainak, hogy mondjuk álnéven politizáljanak, lájkolják vagy megosszák mások kommentjeit. Ebből ugyan nem lesz egy szép mottó, de hogy a nagy testvér figyeli a ténykedésüket, az elég nyilvánvalóvá vált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven kiló

Tovább olvasom