Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Hitelesnek lenni jó

Egyre nyilvánvalóbb, hogy számos település képtelen lenne a törlesztésre.
Az állam átvállalja az önkormányzatok hiteleinek egy részét. Mintegy 612 milliárd forint kerül át az ország egyik zsebéből a másikba. Pontosabban annak hiánya. Mert az állam átvállalja, nem pedig kifizeti. Akkor van ennek értelme egyáltalán?

Lehet. Többek véleménye szerint például jól jöhet ez a bankoknak is. Kósa Lajos egyenesen talált pénzről beszél. A jelentősen eladósodott Debrecen polgármestere számára nyilván az is, de ő a bankok szemszögéből értékelt így. Mert egyre nyilvánvalóbb, hogy számos település képtelen lenne a törlesztésre, az államtól pedig inkább reménykedhetnek az esedékes részletre. Azaz annak egy részére. Mert a változtatás reménye nyíltan ez: az állam eredményesen tárgyalhat a bankokkal a hitelek egy részének elengedéséről.

Mindebben van tehát logika, a kecske és káposzta esete jusson mindenki eszébe. Az persze más kérdés, hogy meddig lehet még a bankokkal lenyeletni az újabb és újabb békákat, amikor gazdasági növekedésért rimánkodik mindenki. Mert ahhoz pénz kell. Pénz, ami a bankoknak van. Azaz ami már a bankoknak sincs elég.

De van ennek a dolognak egy másik oldala is. Mit üzen ezzel az állam az önkormányzatoknak – azon túl, hogy mostantól eladósodni csak állami engedéllyel lehet? Mit üzen az olyan önkormányzatnak, amely két kézzel szórta a pénzt, nyakra-főre bocsátott ki svájcifrank-alapú kötvényt, és most a tartozás javától mentesül? És mit üzen annak az önkormányzatnak, amelyik meghúzta a nadrágszíjat, puritán módon utánanézett minden fillérnek, és óvta a település jövőjét az anyagi függőségtől? Hát nem ugyanazt. Ide a tücsök és a hangya meséje kívánkozik. Ahogy az a témáról szóló mai cikkünkből kiderül, megyénk még viszonylag jól áll ezen a téren, de azért akad itt tücsök is, hangya is. Hédervár polgármestere pedig roppant higgadt tudott maradni.

Olvasóink írták

  • 2. dsj 2012. november 05. 17:00
    „Hitelesnek lenni! fidesz? Pláne kósaorbánszíjjártórogánmatolcsy? Ha-ha!”
  • 1. miracle 2012. november 05. 16:30
    „Majd én is szólok az államnak, hogy adóm egy részét nem fizetem, mert elköltöttem tűzijátékra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lúdmilla

Tovább olvasom