Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Győri Gaudí

Csak éppen a győri Gaudít nem sikerült még megtalálni, aki formába álmodhatná az épülő jövő évszázadokon átívelő részét.

Van egy város, úgy hívják, Barcelona. Sokaknak biztosan Messi és a Barca jut eszébe róla, de hétmillió turista csak azért mégsem látogatna oda évente, hogy vásároljon a legenda mezéből.

A katalán főváros igazi nevezetességét – elnézést kérek a Barca-rajongóktól – úgy hívják, Gaudí mester. A világhírű építész jellegzetes házai zarándokhelynek számítanak, úgy, mint a már százharminc éve épülő, és még mindig befejezetlen temploma, a Sagrada Família. Ezt az egy szent helyet hárommillióan látogatják évente.

Azért hozom fel Barcelonát példaként, mert a megyeszékhelyen is elkelne egy Gaudí. Audink már van, és azt is tudjuk, hogy a jövő Győrben épül. Valóban, hol máshol épülhetne a jövő ebben az országban, mint itt, ahol szinte minden összetevő megvan hozzá. Erős gazdaság, felsőoktatás, lokálpatrióta polgárok. Csak éppen a győri Gaudít nem sikerült még megtalálni, aki formába álmodhatná az épülő jövő évszázadokon átívelő részét: a jellegzetes alkotásokat. Amikkel azonosítani lehetne a gyönyörű természeti környezettel megáldott, szerethető várost, igazi vonzerőt adva a XXI. századi Győrnek.

Biztosan vitát gerjesztek ezzel, de engedtessék meg, hogy az elmúlt húsz évből leginkább ezt a fajta jövőképet, víziót hiányoljam. A bátor álmodozást.

Épült itt sportcsarnok, aluljáró, híd, Csodák Palotája, újítottak, újítanak fel tereket, lesz újabb sportcentrumunk. Lenne lehetőség arra, hogy a város megpróbálja megkeresni új, saját Gaudíját. Hogy a nyilvánosság előtt, sok párbeszéddel, pályáztatással, tehetségek keresésével álmodjon meg új tereket. Ehelyett egyszer csak „a semmiből" elénk kerül egy látványterv, amin már módosítani nemigen lehet. Hirtelen betemetődnek jobb sorsra érdemes várfalak, és lesznek új, szép, drága kövekkel kirakott tereink. (Amiknek egyébként minden átlagos városban csak örülni lehetne!)

Tudhatjuk előre, hogy kik készíthetik a látványterveket, hogy kik lesznek a kivitelezők. Mert mindegyik érának meglehet a maga érdekszövetsége, amit akár közbeszerzésnek is hívhatunk.

Egyetlen apróság hiányzik, annyi, hogy az egyelőre névtelen, de őstehetséggel megáldott helyi Gaudík teret nyerhessenek. És bástyái lehessenek Győrnek, ami valóban megérdemelne értékálló, arculatteremtő köztéri alkotásokat. És persze türelmet. Mert valószínűleg a mesternek sem mondták 1883-ban, hogy rendben, építsd fel a világ legmunkaigényesebb, leghatalmasabb templomát, de legyen kész a jövő évi választási kampányra!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A randevú

Nem hiszem, hogy tudnak olyat kérni, amit ne tennék meg – jön a válasz Portiktól. Vigyük el a… Tovább olvasom