Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Esernyő

Ha pénzügyi tanácsra van szükség, előbb hallgatunk a szomszédra, a sarki zöldségesre, esetleg még a saját bankunk ügyintézőjére.


Az egyik hitelfolyósításra szakosodott pénzintézet felmérése szerint a hazai 18–69 éves lakosság 79 százaléka vett már fel valamilyen hitelt valaha. A 30 év feletti korosztály esetén mindössze minden tizedik ember mondhatja el azt magáról, hogy soha nem vette még igénybe a pénzintézetek által nyújtott kölcsön lehetőségét, bár a fiatalabb, 18–29 éves korosztályba tartozók valamivel több mint fele (52 százalék) is a „már valaha hitelt felvevők" táborát népesíti. Vagyis az emberek nehezen vannak meg hitel nélkül, de az már hozzáállás kérdése, hogy bizonyos esetekben miért a hitelhez nyúlunk.

Nyilván vannak váratlan helyzetek, de például a nyár vagy a karácsony aligha ér felkészületlenül bennünket, utazásra vagy ajándékokra mégis képesek vagyunk „eladósítani" magunkat. Viszont ha mondjuk a következő tizenkét hónapra meg tudjuk oldani a törlesztést, akkor ugyanezt valószínűleg előre is félre tudtuk volna rakni. Hiszen nem mindegy, hogy azért hiányzik valami a büdzsénkből, mert szeretnénk valamit megvenni, vagy azért, mert olyat vettünk meg, amire nem volt pénzünk.

Sajnos nálunk még kevesen gondolkodnak így, amit bizonyít a fentebb említett kutatás azon (rész)eredménye is, mely arra világít rá, hogy a magyar polgárok nagyjából fele vallja azt magáról, hogy nem tudja, vagy nem tudja pontosan, hogy mit is jelent a THM fogalma egy hitel esetén, s leginkább a rejtett költségektől tart, azaz egyáltalán nem tud eligazodni a pénzügyek útvesztőiben. Mégis, ha pénzügyi tanácsra van szükség, előbb hallgatunk a szomszédra, a sarki zöldségesre, aki az esetek nagy százalékában semmivel sem tájékozottabb, mint mi vagyunk, esetleg még meghallgatjuk saját bankunk ügyintézőjét, aki gyakorlatilag csak a bankja megoldását adja el nekünk – akár szükségünk van rá, akár nem.
Éppen ezért biztató, hogy a tervek között szerepel a pénzügyi alapismeretek oktatásának bevezetése a Nemzeti alaptantervbe. Így talán van esély arra, hogy a jövő generációja megtanulja, mibe és hogyan érdemes befektetni a pénzét, s nem azon kesereg, hogyan „nyúlta le" a bankja. Mert ahogyan azt Mark Twain írta anno: „A bank az a hely, amely kölcsönad neked egy esernyőt napos időben, de amint elkezd esni az eső, azonnal vissza fogja követelni."

A legjobb tehát, ha jó előre beszerezzük az esernyőt...

Olvasóink írták

 • 3. DON 2013. január 30. 14:31
  „Azért kissé egyoldalú az írás.
  A lakáshitelt nem említi, pedig ma Magyarországon nem lehet lakáshoz jutni hitel nélkül. Ergó aki nem örökölt, nem nyert az mind hitelből vette a lakását, vagy éppen albérletben lakik, vagy ezután fog hitelt felvenni. Az autóra sem kezd el senki óvodában gyűjteni. Vannak dolgok, amelyekre hitel nélkül nincs esélye a magyarok zömének. Bizonyára Szabó Úr sem zsebből fizette a lakását/házát, de a kocsiját sem. És Szabó Úr sem szereti a statisztikát, csak most mégis idézgeti a felméréseket, mert valamit el akar mondani.
  A hitel nem a sátán műve. Nem pénzügyi ismeretek oktatására van szükség, hanem pl. a média olyatén megregulázására, mely meggátolja abban, hogy mindenféle pénzintézet megtévesztően hirdethesse uzsoráit. Az emberek hiteles tájékoztatása, a pénzügyi szervezetek ésszerű szabályozása, a hitelezés felelősebbé tétele inkább fontosabbak, mint a THM-ből írt ZH. Felelős gondolkodást nem lehet tanítani, az nevelés kérdése. Ha a gyerek azt látja otthon, hogy a szülők segélyen tengődnek, de a providentes néni minden héten jön apához, akkor természetesnek veszik, hogy a providentes nénit hívják, ha elfogyott a GYES. Ha azt látják, hogy a szülő beosztással él, hitelt csak akkor vesz, amikor az tényleg szükséges, és az ünnepek nem a LEDtévékről meg a személyi kölcsönökről szólnak, akkor ő sem fog minden szarért az uzsoráshoz rohangálni.
  A bankok démonizálása globális népbutítás, szélsőséges demagógia és legalább annyira káros, mint a reklámok :)
  Szóval Mark Twain szavaival élve "Nem az teszi a gazdagságodat, amit birtokolsz. Ha meg vagy elégedve azzal, amid van - ez a gazdagság."”
 • 2. Bokk 2013. január 26. 21:29
  „Itt csak utazásról és ajándékról szóltak a felmérés kérdései? Vagy a lakáshitel is beletartozott?
  Mert az jelentős arányt jelenthet, és ott nem értelmezhető, hogy "Viszont ha mondjuk a következő tizenkét hónapra meg tudjuk oldani a törlesztést, akkor ugyanezt valószínűleg előre is félre tudtuk volna rakni." Ha valaki kis fészekbe húzódik, nagyjából az albérleti díj a törlesztés. Így logikus lépés is lehet a hitel anélkül, hogy inkább félrerakta volna 25 évig, amíg ki tudja hol - talán a szüleinél - élne az ember.”
 • 1. SiLa 2013. január 26. 16:39
  „Szabó Gábor írásával maximálisan egyetértek. A pénzügyi alapismereteken kívül, az elsősegély és a KRESZ oktatását is oktatni kéne az általános iskolákban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó és rossz gazdák

A tetemesnek látszó summa értelmezéséhez érdemes tudni, hogy az nem sokkal több annál az… Tovább olvasom