Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Ennyi jár(?)

A magyar betegszállításra kellett volna bízni Neil Armstrongot, s akkor megmutattuk volna a világnak, hogyan lehet az embert a legeszetlenebbül eljuttatni a Holdra.
A legegyszerűbb lenne elütni az egészet azzal, hogy a magyar betegszállításra kellett volna bízni Neil Armstrongot, s akkor megmutattuk volna a világnak, hogyan lehet az embert a legeszetlenebbül eljuttatni a Holdra.

Csakhogy ez a történet ennél sokkal, de sokkal szomorúbb, és pontosan tükrözi az egészségügy helyzetét. Azt a tényt, hogy a beteggel mindent, de mindent meg lehet csinálni Magyarországon.

Nem érdekel mostantól, hányan és hány formában emlegettek reformot. Nem változott semmi, mert onnantól kezdve, hogy valaki bekerül a hazai egészségügy rendszerébe, a végsőkig kiszolgáltatottá válik. Nincs beleszólása, milyen kórházba kerül – azt megmondja neki a betegirányítás. Kapcsolatok és (hála)pénz híján nem ő választja meg az orvosát sem. Ha szerencsés, olyan helyre kerül, ahol az ügyeletes doktor azt csinálja, ami a szakmája, mert van elég ember, akit be lehet osztani. Végül pedig a hazaúton addig kántálja, míg maga is elhiszi: nem számít már az a plusz 100–120 kilométer, előbb-utóbb csak jön a falu, ahol várja a fűtött lakás és a hűséges házőrző. Itthon ennyi jár.

De normális ez? El kell fogadni, hogy a betegszállítást megrendelő és kifizető OEP őszinte rácsodálkozással hallgatja végig a rábapatonai esetet, amely pedig csepp a tengerben? Hogy az egész (betegszállítási) szakma tudja: aki pénzt akar keresni, az az idős, magatehetetlen, de a sorsába beletörődő betegeket megyéken keresztül furikázza fölöslegesen. Mert addig sem üres a kocsi, s jár utána az állami pénz.

Ha az OEP helyére odaképzelnénk Joe bácsit, s ő értesülne arról, hogy az unokaöccse hülyét csinált belőle és a sokadik milliót húzza ki a zsebéből, vajon mit csinálna? Az OEP akkor miért nem ezt teszi?

S az a betegszállító-cégvezető, aki ezeket a térképeket látja, az útvonalakat összeállítja vagy összeállíttatja, egyszer sem nézett tükörbe s tette fel magának a kérdést: „A saját anyukámat is felültetném erre a járatra?”

De ha valóban ilyen útvonalak kellenek ahhoz, hogy a maszekba kiszervezett betegszállítás működjön, akkor nem kellene valakinek – aki minden második mondatába be tudja építeni a „reform” szót – elgondolkodnia azon: tényleg jól számoltuk ki a finanszírozást? Megéri egyáltalán tisztességesen elvállalni a betegszállítást?

A Holdon vannak a válaszok.

Olvasóink írták

  • 1. SiLa 2013. október 10. 17:07
    „Lehet szidni az EÜ-t, de nagyon sok embernek önkritikát kéne gyakorolni, hogy akkor mikor egészségesek voltak, nem vigyáztak magukra (ittak, cigiztek), most meg mindenki rossz.
    Javaslom, hogy erről is írjanak pár sort. Nagyon divat lett szidni az EÜ-t, de a tönkre tétele nem 2010-ben kezdődött.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerekeken – ésszel

A helyzet az, hogy a gyalogosok a fejüket csóválják a sok drága festék láttán, az autósok… Tovább olvasom