Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Diploma előtt

Még inkább a vérszerződéshez viszi közelebb a megrendelőt és a megbízást teljesítőt, mert börtönbe senki nem akar (nem fog?) vonulni
„A pénzért vett szakdolgozat a plágium igen speciális válfaja. Itt ugyanis nem arról van szó, hogy valaki engedély nélkül lenyúlja másvalaki szellemi termékét. Hanem arról, hogy a tényleges szerző elkészíti a diplomamunkát, s bizonyos pénzösszegért hallgatólagosan lemond annak összes jogáról a névleges dolgozatíró javára. Itt egyikük sem érdekelt a másik lebuktatásában."

A felsőoktatási törvényben már rég benne van az emlegetett passzus, a fent említett tényen mit sem változtat, ha erre most kellő célzattal felhívja a figyelmet az oktatási államtitkárság. Sőt. Még inkább a vérszerződéshez viszi közelebb a megrendelőt és a megbízást teljesítőt, mert börtönbe senki nem akar (nem fog?) vonulni „A regionalitás erősítése az információs társadalomban" vagy „Az ókori filozófia jelenkori, társadalmi hatásai" miatt.

Persze lehet Nemzeti Diplomarendőrséget felállítani a probléma visszaszorítására, de a helyzet az, hogy titkosszolgálati módszerek nélkül is meg- és lebuktathatók az érintettek.

Ehhez persze az kell, hogy a diplomamunkát készítő mellé kirendelt témavezető tanár, illetve a szakdolgozatot elbíráló másik oktató nyomon kövesse, ne adja ég, tüzetesen elolvassa a még mindig fekete műbőrbe kötött, aranybetűs munkákat. A tanszék előtt is meg kell védeni a diplomamunkát – márpedig két-három jól célzott kérdéssel megfogható a páciens.

Hoffmannék azt üzenik nekünk: erre nem képes a jelenlegi rendszer. No és azt, hogy annyira felszínes és formális a diplomamunka-bírálat, hogy azon bárki simán átcsúszhat. Így valóban elképzelhető, hogy – eddig kimondatlanul – egy teljes üzletág épül a kevésbé szorgalmas, de kellően vastag pénztárcával rendelkező diákokra. Az ő álmukat nem zavarják meg a szakdolgozat-olvasástól már rég megcsömörlött professzorok.
Nem kell sok ahhoz, hogy sokan feltegyék maguknak a kérdést: ennek fényében volt értelme a hátuk mögött hagyott három-öt évnek? Költséghatékonyság tekintetében már régen tudjuk, a válasz számos esetben az, hogy nem. De egy Audi meg egy Mercedes kellett ahhoz is, hogy végre egy ország (legalábbis az érintett fele) felfogja, a hazai szakképzés, amely az alternatívát jelenthetné a leendő agronómus-árufeltöltőknek és az óvodapedagógus-telefonos ügyintézőknek, sehol sincs.

Hoffmannék ez ellen akarnak lépni, csakhogy az alapvető kérdésre, amely a fentiből adódik – Ebben a helyzetben miért ne álmodjak a gyerekemnek diplomát, ha már nekem nem adatott meg a lehetőség? – , nem az a válasz, hogy erőből megszüntetünk egyetemeket, mellé pedig olyan árakat szabunk a képzéseknél, ami után nem marad senkinek pénze még diplomamunkát is rendelni. Nagyon gyorsan megtudnák, hogy nincs így – jó pénzért bármelyik egyetemen lenne delikvens, aki megírná egy bőrkötéses értekezésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irigy vagyok

Nem lesz soha független az a politikus, aki nem keres annyit, hogy az első építési vállalkozó ne… Tovább olvasom