Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Büszkeség

Erős a Pista, büszke a Mark Darcy.
A büszke jelzővel szórokonságban álló szavak a a szinonimaszótár szerint: gőgös, felfuvalkodott, pöffeszkedő, fennhéjázó, dölyfös, pökhendi, önhitt, nagypofájú, önelégült, kivagyi, kevély, rátarti, hiú, nagyképű, elbizakodott, fölényeskedő, öntelt, beképzelt, fellengzős, fölényes, hetyke, hencegő, lekezelő, hányaveti, hetvenkedő, hatalmaskodó, orrát fenn hordó, arrogáns, nagymellű, gangos, önfényező, vagánykodó, nagyzoló.

Ezek lennénk mi, országlakók, akikre kéretlenül sütötték a plakátjelzőt. A felsorolás inkább nárcisztikus személyiséget körvonalaz, mint egy önmagával harmóniában élőt. Ha konzultáltak volna velem nemzetileg, hogy akarok-e a büszkék és erősek brancsába tartozni, részemről nem oké a banda. Erős a Pista, büszke a Mark Darcy.

Nem olvasták rongyosra Jane Austen alapművét a Ménesi úti Bibó-kollégium férfitraktusában a nyolcvanas években. Ha forgatták volna a férfijellemnek irányt mutató kritikai realizmussal és iróniával élő író lányos romantikába bugyolált regényét, nem szórtak volna ki több milliárdot arra az öndicsérettől bűzlő plakátkampányra, ami tévesen hirdeti, hogy büszkének lenni erény.

Ezt az elhibázott fogalomzavart gondolom a jelentésében ugyanezt hordozó Pride-ról, ami az emberi szabadság szivárványos zászlaja alatt parádézik magamutogatón és büszkén.

S eljött a hétvége, mikor az ország erős-büszkeség hirdetményei alatt vonultak a büszkeségüket hirdetők. A kígyó a saját farkába harapott, az ég a földdel összeért, eggyé lett az, ami soha nem akart eggyé válni: a hazafias büszkeség a melegek és leszbikusok öntudatával.

Egy nemzetté váltunk. Erre én most nagyon büszke vagyok.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vészhelyzet

A centralizáció minden területen káros... Tovább olvasom