Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Búcsúzó szavak

Zöld Péternek mindig és mindenre volt egy frappáns, találó idézete, mondása.
Én viszont a megdöbbentő hírre most nagyon nehezen találok szavakat: 65 éves korában elhunyt Szilsárkány volt polgármestere.

Augusztusban derült ki, hogy beteg, amikor váratlanul lemondott tisztségéről. Akkor azt mondta, csak a gyógyulásra akar koncentrálni és nem szeretné, ha faluja ügyei hátrányt szenvednének emiatt. Végig küzdött, hiszen élni akart és tenni még. Annyi dolga lett volna... Ritka nagy hazaszeretet, a nemzet iránti elhivatottság jellemezte. Folyton azon munkálkodott, hogy szűkebb és tágabb környezetének összetartozását erősítse. Missziót vállalt, amikor útjára indította Szilsárkányban kultúraközvetítő rendezvénysorozatát. Olyan vendégeket látott vendégül, mint Czigány György, Jókai Anna, Koltay Gábor, Sohonyai Edit.
Választott hazáját, a Rábaközt nagyon szerette. Örömmel értesített, amikor községében valami jó dolog történt, de akkor is hívott, ha a szomszédos falvakban volt ok a büszkeségre. Örült, ha elismerték munkáját és nagyon megérintette, ha kritizálták. „Kétféle kritika van, az egyik jó szándékú, amiből tanulni is lehet. A másik a rosszindulatú, de azzal nem kell foglalkozni" – mondta ugyan, de látszott rajta, hogy szívére veszi a bántásokat.

Zöld Péterért most Erdélyben is szólnak a harangok. Kolozsvári barátai a hétvégén misét mondatnak lelki üdvéért. Az anyaország támogatását szervezte nemzeti kincsünk, a Házsongárdi temető magyar sírjainak megmentéséért. Gyűjtést kezdeményezett és személyesen vitte el a támogatást Kolozsvárra. Közös erdélyi ismerősünk Péter halálhírére a következőket írta: „Szilsárkányban járva láttuk, hogy a település, amely rá volt bízva Isten és ember által, méltó példája lehet a magyar falunak. Egy igaz magyar ember, egy távolba sodródott székely vér emléke előtt tisztelgek. Olyan embert ismertem meg benne, akiből ha ezer lenne, ha tízezer, akkor is kevés volna. Kérem az Istent, hogy a nemzet és a haza iránti elkötelezettségéért országában néki helyet biztosítson, asztalánál pihenést nyújtson."

Péter, nyugodj békében. Emlékedet a Rábaközben is megőrizzük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nekilóduló fantázia

Tovább olvasom