Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Bocsánat

Itt most nem a Helyszínelőket forgatják, ahol percek kérdése a DNS-vizsgálatok lefuttatása; a gyorstesztek pedig tudnak/szoktak tévedni.
Nem drogozott a West-Balkánban halálra taposott lányok egyike sem. Ha most kattog az olvasó agya, hogy ezt a hírt hol is olvashatta, hallhatta (volna), megnyugtatom: nem az ő hibája, ha az emlékei mélyéről csak azt húzhatja elő, hogy a két tini és a huszonéves harmadik fiatal nő közül egyvalaki partidrogot szedett. Kivételt legfeljebb az a maroknyi magyar jelenthet, aki dél környékén a közszolgálati tévé kettes csatornájára kapcsol, hogy részesévé váljon történelmünk alakulásának, magyarán: nézi a parlamenti közvetítést.

Merthogy ott hangzott el a hét elején az egyik képviselő szájából – kérdésként –, hogy mégis mikor kíván bocsánatot kérni Pintér Sándor belügyminiszter az érintett családoktól, ha már a gyászukat sikerült tetézni ezzel a félresikerült mondattal. A vizsgálatok szerint ugyanis mégsem volt drog a lányok szervezetében.

Sokkal, de sokkal súlyosabb mondat ez annál, mint hogy az a maroknyi képviselő, aki akkor épp a laptopját olvasta az ülésteremben, és a nem sokkal több tévénéző annyiban lezárja az ügyet: tévedett a belügyminiszter. Biztosan jót akart, pontosabban nem akart senkit megbántani – nagyjából ez volt egyébként a válasz is, amit nem Pintér Sándor, hanem egyik helyettese adott a tisztelt képviselőtársnak.
A kormányzati kommunikáció baklövései közé ezt most nem lehet csak úgy beilleszteni; itt nem a vörösiszap-tározó fala dőlt ki újból, ahogy Illés Zoltán mikrofonok tucatjai előtt vizionálta Ajkán. S nem mentség az sem, hogy valamennyi statisztikai adat egyébként valóban azt támasztaná alá, hogy egy technobulin háromból egy fiatal biztosan szed drogot.

Nyilván egy gyorsteszt elszíneződő csíkja alapozta meg a Pintér Sándor szájába adott mondatot, de nem nagyon tudom elképzelni, hogy az, aki a belügyminiszternek szánt jelentésbe beleírta a droghasználatra vonatkozó súlyos kijelentést, ne tudta volna: itt most nem a Helyszínelőket forgatják, ahol percek kérdése a DNS-vizsgálatok lefuttatása; a gyorstesztek pedig tudnak/szoktak tévedni. Ki kell mondani hát: hamis illúzió, hogy a kérdőjeleket a pozíció kiegyenesíti; ne kelljen több példa arra, hogy végre belássák az érintettek, nem a kamerák száma, s legkevésbé a miniszteri szúrós tekintet tesz kétséget kizáróvá tényeket.

Ami biztos: a West-Balkánban történt tragédia mostantól kitörölhetetlen a hazai szórakoztató- és vendéglátó-ipari közegből: a héten megszületett a tűzvédelmi rendelet szigorításáról szóló törvény a parlamentben; s még a Puskás testvérek is írtak egy lírai balladát az elhunyt lányokról. Ez utóbbit nagyjából azok tudják értékelni, akik két nap múlva egy hasonló buliba tartanak, s talán még lassúzni is fognak a szomorú számra, amely három lányról szól, akik meghaltak, s akiket néhány napig gyászolt az ország, még akkor is, ha közülük az egyik – jól emlékszünk – drogozott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szóljon hozzá!

Egy biztos, a Várkerület a soproniaknak épül. Nem mi tervezzük, de bizonyos keretek között… Tovább olvasom