Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta Még több cikk.

Bizony, nem kellene

De ezt éppen egy jogvégzett, Bibó István életművén nevelkedett politikusnak magyarázzam?
„Nekünk nem kell rossz kompromisszumokat kötni a nagy döntések érdekében, míg Nyugaton sokszor a politikai adok-kapok szétrázza a kormányokat, és nem demokratikusan választott vezetőket állít az országok élére. Magyarországon nem kell nem demokratikus megoldásokban gondolkodni" – jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön a Kisalföldnek adott interjújában.

Bizony, miniszterelnök úr, nem kellene nem demokratikus megoldásokban gondolkodni. Azért nem, mert a demokrácia a minden hatalmat korlátozni kell alapelvéből fakadóan kényes jószág, bonyolult rendszerek pókhálószerű és pókfonál finomságú egyensúlyainak kényes harmóniájában létezik csak. Ott elefánt nemkívánatos, akárcsak a porcelánboltban. A demokratikus megoldásokat jogilag a mindenkori hatalom felett ellenőrzést gyakorló, egymástól jól elkülönített, független intézmények garantálják. A hétköznapokban pedig a tisztességes versenyen alapuló méltányosság élménye, a napi demokráciafíling teszi megélhetővé, vonzóvá és létezéstechnikai rutinná. De ezt éppen egy jogvégzett, Bibó István életművén nevelkedett politikusnak magyarázzam?

Na, szóval ezért nem kellett volna alávágniuk az Alkotmánybíróságnak. Ezért nem kellett volna lekötelezettjeit szinte örök időkre kineveztetnie a köztársaság, az ügyészség és a közmédia élére. Nem kellett volna szó nélkül hagynia a választójogi rendszer és vele a választókerületek olyatén átszabását, mely leginkább az ön pártja érdekeit szolgálja. Nem kellett volna a főbírák főnökévé tennie régi harcostársa feleségét, s nem kellene most ártatlan képet vágva hagyni: „nem ördögtől való" – magyarázta, hogy egy hátulról mellbe javaslattal csavarjanak még egyet a jegybank függetlenségén.

A demokrácia mint mondtam, kényes jószág, s talán legvonzóbb tulajdonsága a jogbiztonság lenne. A számos alapjog demokráciáktól elvárt garantálása közül itt most csak a tulajdonhoz való jogra utalnék. Önök – finoman szólva is – szelíd erőszakkal államosították a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat. A mégis maradó maradék, mintegy 110 ezer ember befizetéseiről pedig a héten döntöttek úgy, hogy többé nem a névre szóló számláikra, hanem az államkasszába folyatják át ezt a 48 milliárd forintot. Ahogy ön ezt tegnap nyomatékosította: „és ez már így is marad".

Nem, miniszterelnök úr. Ezt bizony másként kellene, mert a fenti soroknak már csak az újraolvasása is szívszorító, hát még az átélése.

Olvasóink írták

 • 3. Cancer 2011. december 22. 11:30
  „nulla”
 • 2. paci13 2011. december 21. 16:14
  „".... mert a fenti soroknak már csak az újraolvasása is szívszorító, hát még az átélése."
  Gratulálok, kiváló írás: "igaz", nemcsak "valódi".”
 • 1. Dwatson 2011. december 20. 20:05
  „Amint Orbán színre lép,megszűnik a jogbiztonság,jön a visszamenőleges törvénykezés,de ne csodálkozzunk,volt erre példa 98-ban is,amikor az Mszp által adott nyugdíjemelést vette el!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orwell ombudsmanja

A titkosszolgálat a Facebookon lóg és adatokat gyűjt rólunk észrevétlen. Belelátnak még a fejünkbe… Tovább olvasom