Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Adós, (ne) fizess!

Orbán Viktor miniszterelnök október végén jelentette be, az állam 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át 1956 önkormányzattól. Az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben átvállalja, míg az annál nagyobb települések esetében az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján számolják ki az adósságátvállalást. Ezek után nem meglepő, hogy tegnap az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is megerősítette, bizony, bizony, gyors és hatékony kormányzati beavatkozásra van szükség!

A hír örvendetes. Lenne. Ha az államkasszába váratlan euró-lottónyeremény beözönlése okán ott heverne sok százmilliárd euró. Ez azonban nincs így. Úgy fest, a kollektív felelősség elve újra divatba jön. Ráadásul súlyozottan.
A nagyobb városok ugyanis, melyek ezután jönnek a tervek szerint az adósságátvállalásban, annak tükrében feledhetik el tartozásuk bizonyos részét, mennyi helyi adót szedtek be. Vagyis ha valaki például ipari parkokat létrehozva odacsábította vállalkozások százait, és van bevétele, nem számíthat arra, hogy az állam jelentősen enyhíti a hitelterheit.

Míg azok, akik mondjuk üresen kongó, se munkahelyet, se bevételt nem teremtő presztízsberuházásokat építettek – szökőkút, sportcsarnok, kultúrpalota, virágváza, zászlórúd stb. –, jelentős mérséklésre számíthatnak.
Azok a települési vezetők, akik nem költekeztek, nem voltak felelőtlenek, verik a fejüket a falba. Több százmilliót buktak az ortodox gazdasági magatartásukkal. Míg azok, akik nem figyeltek másra, csak hogy még, még építsenek bármit és bármi áron a megtérülési kockázatok elemzése nélkül, bízva abban, a gazdaság alaptörvényeit felülírhatja némi unortodox felfogás, elégedetten dörzsölik a tenyerüket.

Régről ismert mondás, önkormányzat nem mehet csődbe. Az állam még kevésbé. Egy probléma azonban akad. Én, te, ő, mi viszont igen. Magyarországon nyár végén – az MNB szerint – a forintban nyújtott jelzáloghitelek tőketartozása 1886, míg a devizahitelből fennálló tőketartozás 3855 milliárd forint volt. Vélhetően ezt az adósságot nem fogja helyettünk megfizetni az állam. Az viszont szinte bizonyosra vehető, azt az adósságot, amit most csinál magának, végső soron azok nyakába varrják, akiknek már úgyis van ott elég.

Olvasóink írták

 • 3. tradermike 2012. november 10. 00:01
  „A mai mesék úgy érnek véget, hogy a jók elnyerik méltó büntetésüket, a felelőtlenek, trükközők, szabályokat kijátszók pedig boldogan élnek, amíg egytől három évig terjedő felfüggesztettet nem kapnak.
  Nálam már az első adósmentés is kiverte a biztosítékot. Az állam mint hatalom fogta a felelőtlenek adósságát, rásózta a bankra. A bank meg rásózta azokra akik rendesen fizetnek. Az állam mint hatalom tévedett, lyukakat ütött a saját költségvetésén. Elvitte hát a nyugdíjalapomat, és megadóztatta a bankokat és biztosítókat. A bankok és biztosítók küldték is a levelet, hogy itt az éves indexálás ideje, és díjtételeket is emelnek, mert kaptak a nyakukba adót.”
 • 2. dsj 2012. november 08. 19:45
  „Tényleg nem kiszámítható, tényleg nem azt kell figyelni, mit mond, tényleg nem komplett!”
 • 1. szekelyse50 2012. november 08. 19:06
  „Nem gond csak a pénz pörögjön.ide oda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kegyelet

Tovább olvasom