Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A mi kátyúink

Közelebb jutnánk Ausztriához, ha a felhasznált anyag és az elvégzett munka minősége alapján fizetnék a kivitelezőket.
Ausztriában akadt dolgom a minap. Mellékutakon autóztam az egyik határközeli kisváros felé. Több településen is keresztülhaladtam, de sehol nem találkoztam kátyúzó munkásokkal. Mi több, kátyúval sem. Sőt!

Toldozott-foltozott utakkal sem. Vajon miért? A tél vasfoga a határ túloldalán nem hagy nyomokat? – fogalmazódott meg a kérdés. Mínuszok ott is vannak, eső, hó is ugyanúgy hullik, mint nálunk és a jég természete sem más a szomszédainknál. Miben van hát különbség? Túl sokat nem érdemes agyalni a válaszon: nagy valószínűséggel a felhasznált anyag minőségében és az elvégzett munka színvonalában. Legalábbis a ráció ezt diktálja.

Tucatnyi fotót, e-mailt kapott szerkesztőségünk ezekben a napokban, tele kritikával az éppen most zajló „nagyüzemi kátyúzásról". Egyik olvasónk – csak egy rövidke utcából – 12 felvételt küldött be „a technológiai fegyelmet mellőző" munkáról. Ő azt kérdezi: „érdemes a kátyúzást így folytatni?". A felvételeken jól látszik, hogy már a felmarással is gondok vannak. Egy másik helyen úgy tömték be a lyukat, hogy a friss aszfalt fele pillanatok alatt márványos lett, pár napra rá pedig széttöredezett.
Pedig az önkormányzatok igyekeznek mindent megtenni az útviszonyok jobbításáért. Sopron képviselő-testülete például idén plusz 150 millió forintot szavazott meg az utak rendbetételére és a mai napirendek között is szerepel erre a célra további negyvenmillió. Tehát nem a szándékkal van a baj. Sőt! A városvezetés érezhetően fontosnak tartja az ügyet.

A kátyúzás minősége ennek ellenére problematikus. A kivitelező szempontjából ez nem gond, mert így jövő tavasszal ismét lesz munkája, nekünk viszont elúsznak az adóforintjaink. Ráadásul ez csak csepp a tengerben. Egy éppen aktuális ügy, amit minden közlekedő lát.
Valószínűleg nagy lépéssel közelebb jutnánk Ausztriához, ha nem a kátyúk száma, hanem a felhasznált anyag és az elvégzett munka minősége alapján fizetnék a kivitelezőket. Nem mellesleg több pénz maradna az oktatásra, az egészségügyre és az utakra...

Olvasóink írták

  • 2. SiLa 2013. június 04. 14:38
    „Csak az a baj, hogy ez nem új keletű probléma, évtizedek óta fennálló gond.”
  • 1. dsj 2013. június 01. 18:43
    „Ez a valóságos és az átvitt értelemben vett kátyúinkra is igaz. Tele vagyunk velük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párválasztó

Magyarországon is szükség volna magasabb családi pótlékra, új bölcsődékre, vállalati óvodákra, olyan… Tovább olvasom