Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

31 százalék

Akik még éltek a szocializmusban, azok emlékezhetnek rá, a szebb jövő ígéretét folyamatosan ott lebegtették a szemünk előtt: ne csüggedjünk, most ugyan szarul megy, de egyszer talán majd jobb lesz. Jobb sajnos sohasem lett, mígnem hosszú agonizálás után szerencsére megszűnt maga a rendszer is.

Aztán „beköszöntött" hozzánk is a vasfüggöny innenső oldaláról évtizedeken át irigyelt kapitalizmus – vagy másféle megfogalmazásban a demokrácia, igaz, hogy a sajátjukról ugyanezt állították a szocializmus hívei is(!) –, de ahogy múladozott a rendszerváltás okozta eufória, kiderült, sokaknak a kapitalizmus is inkább csak „messziről szép, mint a templomének".

Mindez azért jutott eszembe, mert Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben azt mondta, hogy Magyarország nem akar gyarmat lenni, továbbá úgy is fogalmazott: a modern kor gyarmatosítói türelmesen cserkészik be célpontjaikat, elaltatják és lassan emésztik föl a kiszemelt nemzetek életösztönét és ellenállását. És mi nem leszünk másodrendű európai polgárok.

Pedig bizonyos értelemben már most is azok vagyunk.
Egy gazdasági felmérésben összehasonlították Brüsszel és Budapest árait és béreit. Az adatok szerint az árakban már majdnem teljesen utolértük a belga fővárost (98 százalék), a „másik oldalon" viszont továbbra is jelentős a lemaradásunk. A bérek tekintetében ugyanazért a munkáért közel harmadannyi pénz jár csak, mint Belgiumban.

Mit tehetnénk, várjuk, hogy eltűnjön az a fránya hatvankilenc százalék. De attól tartok, a „gyarmatosítóknak" ez egyáltalán nem érdekük. És ha így folytatódik, lassan elérünk oda, ahol huszoniksz évvel ezelőtt tartottunk.

Talán egyszer majd jobb lesz...

Olvasóink írták

  • 2. dsj 2012. március 26. 20:05
    „Ami a gyarmatosítást illeti, nagy mértékben egyet értek Vágó Gábor mai felszólalásával a Parlamentben. Ő belső gyarmatosításról beszélt, aminek haszonélvezői a FIDESZ baráti köréhez köthetők, élen a Simicska-Nyerges duóval.”
  • 1. Dwatson 2012. március 25. 17:15
    „" lassan elérünk oda, ahol huszoniksz évvel ezelőtt tartottunk."
    Bár csak ott tartanánk most is,mint huszonix évvel ezelőtt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fától a Nagyerdőt

Tovább olvasom