Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

TÉL: felhők jönnek a napsütéssel, majd a jövő héten újra havazhat

Szerdán a pára és ködfoltok feloszlása után fátyolfelhős-napos és csapadékmentes idő lesz.


18. 50 - Szerdán a pára és ködfoltok feloszlása után fátyolfelhős-napos és csapadékmentes idő lesz

Este foltokban köd is képződhet, illetve az olvadó hólé az utakra fagy, így óvatosan közlekedjünk! A szél eleinte még erős lesz, majd estére mérséklődik. A hőmérséklet a jelenlegi 4, 6 fokról estére 2, 4 fokig, holnap hajnalra 0, -2 fokig csökken.
 
Enyhe a kedd este. Fotó: met.hu
Enyhe a kedd este. Fotó: met.hu


Szerdán a pára és ködfoltok feloszlása után fátyolfelhős-napos és csapadékmentes idő lesz. Csütörtökön és pénteken is hasonló idő ígérkezik: a fagyos, többfelé ködös hajnalokat viszonylag enyhe nappalok követik.

A hétvégén többfelé megélénkül a szél, kisebb eső nem zárható ki. Jelentős lehűlésre, nagy havazásra - a mostani számítások szerint - február 20-ig nincs kilátás - írta a sopronmet.hu.

8.40 - Elsőfokú riasztás széllökés miatt

Az Országos Meteorológia Szolgálat jelenleg Győr-Moson-Sopron, Somogy és Veszprém megye egyes térségeire tart fenn elsőfokú, citromsárga riasztást széllökés veszélye miatt. Az előrejelzés szerint ezeken a területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer per órát.

7.00 - A hétfői havazás után kedden jelentősen megenyhül az idő és ez az enyhe idő egész héten kitart - írta a sopronmet.hu

Kedden eleinte borult lesz az ég, kisebb eső, havas eső is kialakulhat, majd a déli órákra mindenütt megszűnik a csapadék. A délutáni órákban nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, egy-egy helyen rövid napsütés is várható. Este tovább csökken a felhőzet, foltokban köd is képződhet. A szél eleinte még erős lesz, időnként viharos széllökésekkel, majd estére mérséklődik. A hőmérséklet a hajnali 0, +3 fokról nappal 4, 6 fokig emelkedik estére 2, 4 fokig süllyed.

6.35 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére kedd éjfélig: hajnalban, kora reggel a Balaton térségében a legerősebb széllökések még elérhetik a 70 km/órát, majd napközben ott is mérséklődik a szél.

6.05 - Feloldották a forgalomkorlátozást és a lezárt kisebb rendű utak is járhatóak megyénkben

Ismét járható az út Lázi és a megyehatár között valamint Győrasszonyfa és Táp között - tájékoztatta portálunkat a katasztrófavédelem kedd reggel.

6.00 - Már csak a soproni régióban van citromsárga figyelmeztetés a szél miatt


Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

Kedd - 5.30 - Ismét teljes hosszában járható a 82-es főút, megszűnt a korlátozás

A 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek forgalomkorlátozását Győr-Moson-Sopron megyében feloldották. A tehergépjárművek Veszprémvarsányból a 82-es főúton zavartalanul közlekedhetnek Veszprém irányába.

Kedd - 5.00 - Vizes utak

Az ország nagy részén már megszűnt a havazás. Az autópályák és főutak burkolata vizes, sónedves. A Dunántúlon Harkány, a Keleti országrészben pedig Vásárosnamény közelében vannak hókásás, latyakos útszakaszok a főutakon. A mellékutakon már téliesebbek az útviszonyok. A Dunántúl nagy részén Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom és Somogy megye, Keleten pedig Békés megyében, Kiskunhalas térségében és az Ukrán határszélen rosszabbak az útviszonyok az alsóbbrendű utakon.


23.20 - olvasónk jelenti: Tárkŕny és Bŕbolna között jól járható az út, több helyen kisebb-nagyobb hóátfúvŕssal és viharos a szčl.

23.00 - A győri Baross utca képével búcsúzunk hétfő késő este, itt már nincs hóhelyzet, ellenben nagyon hideg van, és esik az eső. Jó éjszakát kívánunk olvasóinknak, a még úton lévőknek kitartást, vezessenek óvatosan!
 Kedden már javul az idő - ÖSSZEFOGLALÓ


22.30-tól hófúvás miatt lezárt megyei utak:
 
-8218 sz út Lázi és a megyehatár között és a
-8226 sz út Győrasszonyfa és  Táp között.A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint javul az idő, keddre már semmilyen veszélyes időjárási jelenség miatt nem adtak ki figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat hétfőre Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést az erős hófúvás miatt, de emellett a nyugati országrészben másutt is havazásra, hófúvásra figyelmeztetett.

A télies útviszonyok miatt Veszprém megyében utakat zártak le, illetve korlátozást vezettek be a teherforgalomra. Somogy megyében is több baleset történt a jeges, csúszós utakon. Belegnél egy kenyeret szállító kisteherautót szabadítottak ki a hótorlaszból, a Lábod és Mike közötti úton több személyautót mentettek ki a hóból, Kutas és Kozmapuszta között pedig elakadt betegszállítóhoz riasztották a tűzoltókat.

Balatonújlaknál egy árokba csúszott és oldalára borult kisteherautót állítottak a kerekeire és vontattak ki az útra, a toponári városrészben pedig egy árokba csúszott autóbuszt húztak ki a kaposvári önkéntes tűzoltók.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő este arról tájékoztatott: elsősorban a Dunántúl északi felén (nagyobb valószínűséggel a magasabban fekvő helyeken) kisebb körzetekben továbbra is előfordulhat hófúvás, ami a hőmérséklet emelkedésével megszűnik.

Kedd reggelig a Dunántúl északnyugati részén helyenként még előfordulhatnak 65-70 kilométer/óra körüli széllökések. Emellett többfelé várható hó, havas eső, amely északnyugat felől egyre több helyen esőre vált - írták, kiemelve: átmenetileg néhol ónos eső sem zárható ki.

Hétfő estétől kedd reggelig több helyen hullhat legfeljebb 4 centiméternyi hó, de a Dunántúli-középhegység magasabban fekvő részein (elsősorban a Bakonyban) néhol 10 centimétert meghaladó mennyiség is lehet.

Keddre már sem a szél, sem a havazás, sem a hófúvás miatt nem adtak ki figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és plusz 1 Celsius-fok között alakul, nyugaton lesz enyhébb az idő, ott hajnalra tovább emelkedik a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire plusz 1-6 fok között várható.


20.39


Bogyoszló sem maradt ki a havazásból


20.16 - A hófúvás miatt néhány dunántúli járásban még első-, valamint másodfokú riasztás van érvényben, DE A JÓ HÍR az, hogy keddre már nem sem a szél, sem a havazás, sem a hófúvás miatt nem adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

20.10 -

Forgalomkorlátozás a 82-es főúton!Az időjárási helyzetre való tekintettel és az útviszonyok miatt a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek a 82-es főúton Veszprémvarsányig közlekedhetnek.

A hatóságok kérik a Veszprém irányába közlekedő tehergépjárművezetőket, hogy a főúton ne induljanak útnak. Az úton levő nehézgépjárműveket a rendőrök visszairányítják Győrbe

19.51 - A hétfői havazás után kedden jelentősen megenyhül az idő és ez az enyhe idő egész héten kitart.
 
Kedden eleinte borult lesz az ég, kisebb eső, havas eső is kialakulhat, majd a déli órákra mindenütt megszűnik a csapadék. A délutáni órákban nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, egy-egy helyen rövid napsütés is várható. Este tovább csökken a felhőzet, foltokban köd is képződhet. A szél eleinte még erős lesz, időnként viharos széllökésekkel, majd estére mérséklődik. A hőmérséklet a hajnali 0, +3 fokról nappal 4, 6 fokig emelkedik estére 2, 4 fokig süllyed.
 
Szerdán a pára és ködfoltok feloszlása után zömmel napos és csapadékmentes idő lesz. Csütörtökön és pénteken is hasonló idő ígérkezik: a fagyos, többfelé ködös hajnalokat viszonylag enyhe nappalok követik. A hétvégén többfelé megélénkül a szél, kisebb eső nem zárható ki. Jelentős lehűlésre, nagy havazásra -a mostani számítások szerint- február 20-ig nincs kilátás - írja a sopronmet.hu.

19.10 - Olvasónk jelezte, hogy a Rábaköz számos településén, így Bogyoszlón is nagyon erősen fúj a szél, és továbbra is enyhén havazik. Óvatosan közlekedjenek a hófúvás miatt!

19.00 - Győri hóhelyzet

Győr- Újvárosban is esett egy ˝kis˝ hó.
Győr- Újvárosban is esett egy ˝kis˝ hó.
18.40 -

Forgalomkorlátozás a 82-es főúton!Az időjárási helyzetre való tekintettel és az útviszonyok miatt  a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek a 82-es főúton Veszprémvarsányig közlekedhetnek.

A hatóságok kérik a Veszprém irányába közlekedő tehergépjárművezetőket, hogy a főúton ne induljanak útnak. Az úton levő nehézgépjárműveket a rendőrök visszairányítják Győrbe - tájékoztatott Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy, szóvivő.


18.22 - Sopronban az utak mindenhol feketék, a havazás olvadásra váltott. Lövő-Újkér térségétől délre azonban jelentősen több hó - kétszer annyi, mint Sopronban - hullott. A 84-es főút több helyen még hókásás. Mivel vizes a hó, így torlaszra ebben a térségben nem kell számítani. Az alsóbb rendű utak azonban továbbra is havasak jegesek.

Havazás Sopronban - 2015. 02. 09 (II)

18.15 - Van, aki meglátta a tél szépségét:18.10 -
Győr - Moson-Sopron megyében hétfőn eddig két esetben volt szükség a tűzoltók segítségére a téliesre fordult időjárási körülmények miatt az utakon.

Délután 3 órakor Sokorópátkán a Széchenyi utcában egy teherautó pótkocsija az árokba csúszott, majd a mögötte haladó személygépkocsi sem tudott megállni, s ő a szerelvénynek ütközött. A győri hivatásos és a győrszemerei önkéntes tűzoltók érkeztek ki a műszaki mentést elvégezni, de a szerelvény kivontatásához végül egy helyi vállalkozó erőgépére is szükség volt.

4 órakor Mosonmagyaróváron a Ladik utcában egy kamion fordult keresztbe az úton, itt a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók vontatták vissza a járművet, s szüntették meg a forgalmi akadályt.
Egyik balesetnél sem sérült meg senki - tájékoztatott Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy, szóvivő.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a közlekedőket, hogy a téli időjárásnak megfelelően, lassabban közlekedjenek, s mielőtt  útnak indulnak, kérjük feltétlenül tájékozódjanak az utak állapotáról, a várható időjárásról és kísérjék figyelemmel a hatóságok figyelmeztetéseit, tájékoztatóit!


17.56 - Ez a helyzet Rábatamásin:17.50 - Hóhelyzet Sokorópátkán - címmel küldte olvasónk a képeket:

A településen árokba borult egy szalmabálákat szállító teherautó az egyik kanyarban.

A Petőfi Sándor utcában. Fotó: Esther
A Petőfi Sándor utcában. Fotó: Esther


Fotó: Esther
Fotó: Esther17.25 - A Komárom-Esztergom megyei Rédén 10 cm friss hó esett le eddig és még folyamatosan esik. A szél nehezíti a közlekedést mivel eléggé hordja a havat, de járhatóak az utak - jelentette olvasónk.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító
17.16 -

Elakadt, árokba csúszott és felborult járművek

mentéséhez riasztották a somogyi tűzoltókat hétfőn, több helyen hóátfúvások nehezítették a közlekedést - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel. Belegnél egy kenyeret szállító kisteherautót szabadítottak ki a szél által épített hótorlaszból, a Lábod és Mike közötti úton több személyautót mentettek ki a hóból, Kutas és Kozmapuszta között pedig egy elakadt betegszállítóhoz riasztották a tűzoltókat.

Balatonújlaknál egy árokba csúszott és oldalára borult kisteherautót állítottak a kerekeire és vontattak ki az útra, a toponári városrészben egy árokba csúszott autóbuszt húztak ki a kaposvári önkéntes tűzoltók. Az utasok egy másik autóbusszal folytathatták útjukat. Csurgón az önkormányzati tűzoltók vontattak ki egy árokba csúszott teherautót.

15.56 - Az Útinform jelenti:

 A gyorsforgalmi utak jellemzően vizesek, nedvesek, jól járhatóak.

A főúthálózat a Tiszántúlon még száraz, nyugatabbra általában vizes vagy nedves, de Zala, Vas, Veszprém és Komárom-Esztergom megye egyes területein a főutak helyenként havasak.

Egyes mellékutakon télies útviszonyokra kell számítani Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén.

Országszerte általában kielégítőek a látási viszonyok, de a havazásban érintett területeken a csapadék intenzitásától függően korlátozott látástávolságra is számítani kell.

15.50 - Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Erősen felhős vagy borult lesz az ég. Többfelé várható havazás, északnyugaton estefelé már havas eső, eső is lehet. 5 cm-t meghaladó hó a Dunántúl északi felén valószínű, a Bakonyban a hóréteg gyarapodása a 10 cm-t is meghaladhatja. Éjszaka a havazást egyre többfelé havas eső, nyugaton eső váltja fel, a középső területeken átmenetileg akár ónos eső is lehet.

Kedden szórványosan számíthatunk csapadékra, keleten gyenge havazás, másutt inkább eső valószínű, a hó több helyen olvadni fog. Az északnyugati szél átmenetileg több helyen kissé mérséklődik, éjszakától a Dunántúlon ismét erős, időnként viharos lesz, elsősorban a Bakony térségében számíthatunk hóátfúvásra.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -5 fok között alakul, nyugaton lesz enyhébb az idő, és ott hajnalra tovább emelkedik a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 1 és 6 fok között várható.

15.39 - Bogyoszlón sok hó esett, 5-10 cm. Farádon kis traktorral takarítják az utatakat. Bogyoszlón még nem lapátolták el - jelentette olvasónk.

15.01 - Támad a szél

Citromsárga riasztást adtak ki a megyére a széllökések miatt. A legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órás sebességet.

15.00 - Lezárták az utat Városlőd és Pápa között

 az erős szél és a havazás miatt a tehergépjárművek előtt – közölte az MTI-vel hétfőn délután a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Frankó Marianna tájékoztatása szerint a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek kora délutántól kezdve nem közlekedhetnek Veszprém megyében a 83-as számú főúton Városlőd és Pápa között a hóesés és az erős szél miatt.

14.30 - "Sopronban 13 órakor -0.6 fokot mérünk, a szél fokozatosan erősödik, emiatt átmenetileg hófúvás is kialakulhat. A lehullott friss hó mennnyisége 3 cm. Sopronhorpácson 2 cm friss hó esett

" - írta a sopronmet.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint havazik Vas megyében is és Győr-Moson-Sopron megye egészében.

13.45 - Két kamion karambolozott a 81-es úton

Mór és Bakonysárkány között közlekedési baleset történt a 81-es főúton. Az elsődleges adatok szerint eddig tisztázatlan körülmények között két kamion ütközött egymásnak. Félpályán halad a forgalom.

13.35 - Bécsben a helyzet

olvasónk helyzetjelentése Bécsből
Olvasónk helyzetjelentése Bécsből
 

13. 02 - Havazik, de az utak járhatók Sopronon belül

A Sopron Holding négy saját és két bérelt géppel tolja a havat a város útjain. Az aszfalt városszerte továbbra is latyakos, vizes, de például a magasabban fekvő területeken előfordulhatnak havas, jeges szakaszok is. Hasonló a helyzet a kivezető utakon is.

Olvasónk szerint csak lépésben lehet haladni Sopron és Harka között. S havazást jelentettek a Fertő partjáról is.

A havazás miatt egyelőre rendkívüli hómunkásokat nem keresnek Sopronban, a kézi munkát a holding a saját embereivel oldja meg. Így például a buszmegállók, parki utak, parkolók hóeltolását.

A holdingnál ismét felhívták a figyelmet: a házak előtti járdák hó- és síktalanítása, vagy mindennek a megoldása a tulajdonos feladata.

13.00 - Már havasak, latyakosan az utak

Az útinform hétfő délutáni tájékoztatása szerint a Dunántúlon változó intenzitással havazik. Az autópályák és autóutak nyugaton vizesek, sónedvesek. A főúthálózat az ország nyugati felében jellemzően már sónedves, vizes, de Tamási tájékán hóbordás, Esztergom és Szentendre környezetében pedig havas. A mellékutakon télies útviszonyokra kell számítani.

12.55 - Havazik Győrben - fotók

Havazás Győrben febr.9.Fotó: Domján Viktória
Fotó: Domján Viktória

Fotó: Domján Viktória
Fotó: Domján Viktória12.45 - Síkosságmentesítés

 A GYŐR-SZOL Zrt. készenlétben lévő állománya hétfőn délelőtt, a havazás kezdetekor megkezdte a hidak, a felüljárók, a tömegközlekedési útvonalak, a buszmegállók, a közterületi járdák és a kerékpárutak síkosságmentesítését. A gépek folyamatosan végzik a főútvonalak, tömegközlekedési útvonalak, felüljárók, hidak síkosságmentesítését, sózását, a kézi állomány a járdák, buszmegállók, gyalogátkelőhelyek megtisztításán dolgozik. A tevékenység addig tart, amíg az időjárási viszonyok szükségessé teszik. Ha a megmaradó hó mennyisége indokolja, megkezdőik a hótolás is az utakon - írta közleményében a Győr-Szol.

11.50 - Szép csendesen havazik Győrben hétfőn délben

11.40 - Már csak Veszprém megyében narancssárga a figyelmeztetés

Elsősorban a Dunántúl északi felén (nagyobb valószínűséggel a magasabban fekvő helyeken) kisebb körzetekben ma még előfordulhat hóátfúvás. A nap második felében ill. kedd reggelig a Dunántúl északnyugati részén helyenként 65-70 km/h körüli széllökés kísérheti az északnyugati szelet. Napközben egyre többfelé várható havazás, amelyet északnyugat felől délutántól, estétől egyre több helyen havas eső, majd eső vált fel, átmenetileg néhol ÓNOS eső sem zárható ki.

Kedd hajnalig a lehulló friss hó az ország nyugati, északnyugati felén több helyen 2-10 cm között valószínű, de a Dunántúli-középhegységben (kiemelten a Bakonyban) és annak északnyugati előterében néhol 10-20 cm-t meghaladó gyarapodás is lehet.

11.35 - Készenlétben állnak a hótolók a 821-es úton, Győrben

Olvasónk fotója
Fotó: Domján Ákos


11.30 - Hó után eső

A sopronmet tájékoztatása szerint a
 nap havazással folytatódik, majd a délutáni órákban nyugat felől egyre enyhébb levegő érkezik, így a hó havas esőbe, majd esőbe vált.

A térségben Kapuvártól keletre lévő területein akár 10 cm körüli hóréteg is leeshet mielőtt átvált a csapadék esőbe.

Az északnyugati szél megélénkül.  A hőmérséklet  délután -1, +2 fok közelében alakul majd. Késő estétől már mindenütt olvadni fog, ekkortól fagy már nem valószínű, éjjel jellemzően +3 fok kürüli értékekre számíthatunk.

10.45 óta folyamatosan havazik Sopronban és a város térségében.

A hó mennyisége néhány centiméter, az utak vizesek, latyakosak, a járdák pedig, ott ahol nem tolták el, havasak. A szél is erősen fúj.

Havazás Sopronban - 2015. 02. 09


10.25 - Szinte az egész megyében havazik

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép


10.23 - Győrben is havazik

10.20 - Sopron-Tómalmon havazik
- olvasónk videója.

Jelenleg is szépen, csendesen esik a hó, jelentősebb szél nincs. A tópart nagyon szép, érdemes kilátogatni - írta olvasónk.

8.05 - Figyelmeztetés Győr-Moson-Sopron megyében a hófúvás miatt

Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében továbbra is másodfokú a figyelmeztetés az erős hófúvás miatt. Emellett a nyugati országrészben másutt is további havazásra, hófúvásra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hétfő reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében másodfokú a figyelmeztetés. Veszprém megye több járására már a másodfokú riasztást is kiadták. Ezeken a területeken már a következő órákban is készülni kell arra, hogy a friss hóval fedett területeken a szél magas hótorlaszokat emelhet.
Ugyancsak a hófúvás miatt, de elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében. Emellett Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a havazás miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

A közlemény szerint a Dunántúlon napközben fokozatosan tovább mérséklődik a szél, így egyre kisebb területet érint majd hófúvás. A Bakony térségében gyenge hófúvás azonban napközben is kialakulhat. Estétől viszont újra egyre többfelé lehetnek viharos széllökések, így ismételten kialakulhat hófúvás, amely főként a Bakony térségében magasabb hótorlaszokat emelhet.

Északnyugat felől napközben havazás kezdődik, amely délután a Dunántúl nagy részére, és gyenge intenzitással az ország többi részére is átterjed. Estig a Dunántúlon nagyobb területen 5, a Bakony térségében 10 centiméternél is több hó hullhat. Majd estétől a havazást északnyugat felől egyre inkább havaseső, eső válthatja fel, kisebb területen ónos eső sem zárható ki - közölte a meteorológiai szolgálat.

7.05 - A sopronmet.hu azt írta, hétfőn már a hajnali óráktól lehet gyenge havazás, azonban délelőttől kezdődően egyre erősödő csapadéktevékenység várható. Ez eleinte mindenütt hó lesz, majd nyugat felől egyre töbfelé átvált havasesőbe, esőbe a hó.

Legtovább kb. Kapuvár-Répcelak-Celldömölk vonaltól keletre lehet havazás. Ettől a vonaltól keletre akár 10 cm körüli hóréteg is leeshet mielőtt átvált a csapadék esőbe. Az északnyugati szél nem sokat veszít erejéből, többször kísérik hétfőn is erős lökések. A hőmérséklet hajnalban -2, délután keletebbre 0, nyugatabbra +2 fok közelében alakul majd. Késő estétől már mindenütt olvadni fog, ekkortól fagy már nem valószínű.

Hétfő - 7.00 - Lezárt út Komárom-Esztergom megyében


Komárom térségében szállingózik a hó. Az autópályák és autóutak burkolata sónedves, nedves, néhol száraz. A főutak is túlnyomórészt sónedvesek, de havasak Veszprém környezetében, hóbordásak Tamási, latyakosak vagy hókásásak Marcali, Kiskőrös, Baja és Szeged környékén. Az alsóbbrendű úthálózaton téliesebb útviszonyokra készüljenek! Hókásásak, latyakosak, hóbordásak Zala, Baranya, Veszprém, Somogy, Bács-Kiskun és Csongrád megyében, továbbá Mátészalka környezetében, deresek Kisújszállás és Berettyóújfalu, havasak Veszprém és Harkány térségében, jegesek Szentlőrinc, Szentes és Makó környékén.

A hőmérséklet -11 és -2 °C között változik.

Útállapot, időjárás miatti korlátozás

Komárom-Esztergom megye

8137-es jelű út, 0+000 km és 10+952 km, Tata és Kömlőd között 2015.02.08. 16.00-től lezárva.

Zala megye
7529-es jelű út, 0+000 km és 3+335 km, Gelse és Pölöskefő között 2015.02.08. 17.00-től lezárva.

Vasárnap - 21.40 - Még 3 út lezárva

Az útinform legfrissebb jelentése szerint az autópályák szárazak vagy felszáradóban vannak csak az M43-ason van némi latyak. A főutak Veszprém és Mohács környékén havasak, Marcali, Kaposvár és Tamási térségében hóbordásak, Körmend és Szeged közelében inkább latyakosak, Kiskunhalas tájékán pedig hókásásak, Csongrád megye területén és Zalaegerszeg körül főként vizesek, másutt szárazak vagy a kiszórt sótól nedvesek. A mellékutak Körmend, Veszprém, Mohács, Kiskunhalas és Kecskemét térségében havasak, Szombathely, Zalaegerszeg, Keszthely, Marcali, Kaposvár, Tamási környékén hóbordásak, Szeged és Hódmezővásárhely közelében latyakosak, Sarkad és Szentlőrinc tájékán jegesek, Csongrád megye nagy részén vizesek, másutt szárazak vagy a kiszórt sótól nedvesek.

A Dunántúl nyugati kétharmadán – Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Vas, Zala, Somogy és Baranya megyében – valamint Solt és Baja térségében erős szél hordja a havat, viharos széllökéseket Paksról jelentettek.

Útállapot, időjárás miatti korlátozás

Komárom-Esztergom megye: 8137-es jelű út, 0+000 km és 10+952 km, Tata és Kömlőd között 2015.02.08. 16.00-től lezárva.

Zala megye: 7528-as jelű út, 0+000 km és 2+680 km, Magyarszerdahely és Újudvar között 2015.02.08. 17.00-től lezárva.

7529-es jelű út, 0+000 km és 5+593 km, Pölöskefő és Gelse között 2015.02.08. 17.00-től lezárva.

20.10 - Még mindig gondok vannak a Dunántúl közlekedésében


Továbbra is hófúvások nehezítik a közlekedést a Dunántúl több térségében, Veszprém és Komárom-Esztergom, valamint Zala és Tolna és Somogy megyében is - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap este az MTI-t.

Veszprém megyében a Bakonyban több mellékúton és a 82-es főúton Zirc térségében is folyamatosan takarítani kell az utakat az erős szél miatt.

Továbbra is le van zárva Komárom-Esztergom megyében hóátfúvások miatt a Tata és Kömlőd közötti út több mint 10 kilométeres szakasza. A viharos szél még mindig nagy mennyiségű havat hord Zala megye útjaira, ezért vasárnap 19 órától lezárták a Zalaszentbalázs és Gelse közötti útszakaszt.

Már kora délután járhatatlanná vált a Pölöskefő és Gelse közötti út, valamint a Magyarszerdahely és Újudvar közötti bekötőút. Tolna megyében Bonyhád térségében nehezítették hófúvások a közlekedést, így ott is folyamatosan dolgoztak a közútkezelő munkagépei. Somogyban Kaposvár és Marcali térségében, Lengyeltótinál, Igalnál és az Andocsi tetőn is gondot okoz, hogy a szél folyamatosan visszahordja a havat az útra.

A viharos erejű széllökések miatt az M7-es autópályán, a Kőröshegyi-völgyhídon a személyautóknak 110, a nehézgépjárműveknek pedig 70 km/órás sebességkorlátozást vezettek be. Elzárt település továbbra sincs az országban. A közútkezelő tájékoztatása szerint a meteorológiai szolgálat hétfőre Komárom-Esztergom megye kivételével valamennyi dunántúli megyére citromsárga figyelmeztetést adott ki hóátfúvások és havazás miatt. A Bakonyban további 10 centiméternyi friss hó várható, mellé viharos erejű széllökésekkel.

20.00 - Tombolt a tél az országban vasárnap - fotós összefoglaló

Tombol a tél az országban

19.45 - Több helyen is a hó volt az úr

A hó fogságában


18.25 - Hóvihar a 84-es főúton Nagycenk és Kópháza között - olvasónk videója
17.40 - Útzár koámorom-Esztergom megyében

Hóátfúvások nehezítik a közlekedést Komárom-Esztergom megyében február 8-án. A viharos szél újra és újra havat hord a megye útjaira. A közútkezelő munkatársai emiatt lezárták a 8137. számú, Kömlődöt Tatával összekötő utat. A folyamatos útkarbantartás ellenére helyenként nehezen járható a 10. számú főút, a 1119. számú út Tatabánya és Esztergom között, a 8154. számú út Kocs és Bokod között, a 8135. számú út Kömlőd és Dad között, a 8127. számú út Dad és Kocs között, a 8119. számú út Tata és Környe között, valamint a 8101. számú út Tatabánya és Környe között.

17.35 - Hófúvás nehezíti a közlekedést Somogyban

Hófúvás nehezíti a közlekedést Somogyban, a viharos erejű szél a megyében több útszakaszon hótorlaszokat emelt - közölte a rendőrség és a katasztrófavédelem vasárnap délután az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint Kaposvár és Marcali térségében, Lengyeltótinál, Igalnál és az Andocsi tetőn is gondot okoz, hogy a szél folyamatosan visszahordja a havat az útra. A közútkezelő 39 géppel takarítja az utakat a hóátfúvások azonban jelentősen megnehezítik, néhány útszakaszon szinte lehetetlenné teszik a közlekedést. Kaposfüred és Somogyaszaló közötti útszakaszon a délutáni órákban a 67-es számú főúton a 46-os és a 48-as kilométerszelvény közötti szakaszon az útburkolat szélei nem láthatóak, a forgalom rendőri irányítás mellett váltakozó irányban félpályán halad. Marcali külterületén, a 68-as elkerülő úton ugyancsak a délutáni órákban egy személyautó megcsúszott egy hóátfúváson és az árokba csapódott. A jármű vezetője nem sérült meg, az autó azonban jelentős mértékben roncsolódott. A hatóságok azt kérik, hogy aki teheti, ne induljon útnak.

17.30 - A Dunántúlon több helyen is hófúvás nehezíti a közlekedést

A Bakony több mellékútján, Zirc térségében, valamint Tata és Kömlőd között is hófúvás nehezíti vagy lehetetleníti el a közlekedést - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap délután az MTI-t. A 82-es főúton Zirc térségében takarítják a munkagépek az óránkénti 70-80 kilométer erősségű szél által az útra hordott havat. A Komárom-Esztergom megyei Tata és Kömlőd közötti út mintegy 10 kilométeres szakaszát zárták le hófúvás miatt. Elzárt település nincs az országban - közölték.

17.20 - Harkán is lecsapott a hóvihar - olvasónk fotói

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója
Olvasónk fotója
Olvasónk fotója

15.45 - Személyautók akadtak el a hófúvás miatt Zalában

A hófúvás miatt járhatatlanná vált úton hat személyautó akadt el vasárnap délután Zalaszentbalázs és Pölöskefő között - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A két település közötti összekötő úton a hóban rekedt járművek mentését a nagykanizsai hivatásos tűzoltók megkezdték. Közlésük szerint az érintett útszakasz a hófúvás miatt járhatatlanná vált, ezért arra kérik a járművezetőket, hogy kerüljék el ezt az utat.

15.40 - A jövő héten fokozatosan enyhül az idő

A jövő hét elején még többször megerősödhet, viharossá fokozódhat a szél, lehet havazás, hófúvás. A hét második felében viszont már nem várható csapadék és akár plusz 7 Celsius-fokig is melegedhet a levegő - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel. Az országos, középtávú előrejelzés szerint hétfőn nyugat felől fokozatosan beborul az ég, a Tiszántúlon várható a legtöbb napsütés.

A déli óráktól a Dunántúlon, a Duna vonalában többfelé, északkeleten néhol fordulhat elő havazás, a Fertő térségében késő délután, este havas eső is lehet. A Bakonyban 10 centiméternél is nagyobb friss hóréteg várható. Főleg a Dunántúlon lehetnek erős, a Fertő térségében viharos széllökések. Ezeken a területeken hófúvás is kialakul. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 6 és mínusz 2 fok között, délnyugaton és északkeleten helyenként mínusz 7 fok alatt alakul. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 2 fok között valószínű.

Kedden nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, a Dunántúlon már kevesebb helyen várható havas eső, eső, keleten helyenként hószállingózás vagy gyenge havazás fordulhat elő.

A Dunántúlon kezdetben még többfelé megerősödik, majd ott is mérséklődik a légmozgás. A leghidegebb órákban mínusz 7 és plusz 1 fok között alakul a hőmérséklet. Nappal plusz 1-6 fokig melegszik a levegő.

Szerdára virradó éjjel néhol foltokban köd képződik. Számottevő csapadék nem valószínű. A minimumhőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 1, a maximumhőmérséklet plusz 1-6 fok között valószínű.

Csütörtökön és pénteken erősen felhős, párás, ködös helyek és gyengébben felhős területek egyaránt lesznek. Csapadék nem várható. A legalacsonyabb hőmérséklet mindkét nap mínusz 5 és 0, a legmagasabb hőmérséklet plusz 1-6 fok között alakul. Szombaton a legtöbb helyen kisüt a nap. A leghidegebb órákban mínusz 5 és 0 fok között, napközben plusz 2-7 fok között alakul a hőmérséklet. Vasárnap változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. A minimumhőmérséklet mínusz 4 és plusz 1, a maximumhőmérséklet plusz 2-7 fok között alakul – olvasható az előrejelzésben.

13.55 - Havazás, hófúvás: elsőfokú figyelmeztetés hétfőre


Citromsárga, azaz elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre nyolc dunántúli megyére, köztük Győr-Moson-Sopronra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az előrejelzés szerint a hétfőre virradó éjszaka még többfelé lesz erős a szél, így a hóval borított tájakon még a reggeli órákig, a Bakonyban napközben is előfordul hóátfúvás.

Északnyugat felől hétfőn napközben havazás kezdődik, amely délután a Dunántúl nagy részére, és a Duna-Tisza-köze nyugati tájaira is kiterjed. 5 centimétert meghaladó friss hó hétfő éjfélig a Dunántúl középső és nyugati részén várható, főként a Bakony térségében 10 centiméter feletti friss hóréteg valószínű.

A havazás késő délutántól először Győr-Moson-Sopron megyében, majd este, éjszaka másutt is havas esőbe, esőbe vált, miközben mérséklődik a csapadék intenzitása.

13.00 - Vizes utak

Az útinform tájékoztatása szerint az autópályák és főutak a Dunántúlon, valamint a keleti határ mentén vizesek, nedvesek, máshol szárazak. Mátészalka térségében latyakos szakaszokra is számítani lehet.

Az alsóbbrendű utak a Dunántúlon Sárvár és Szekszárd közelében, Zala és Somogy megye nagy részén hókásásak, jégbordásak, latyakosak, vagy a letaposott hótól síkosak. A keleti országrészben Vásárosnamény térségében havasak a mellékutak.

A Dunántúlon, a középső országrészben, és a Duna-Tisza közén közepes erősségű vagy erős szél fúj. Viharos szelet jeleztek Szombathely, Vasvár és Tárnok térségében, valamint az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszáról.

10.00 - Hóvihar csapott le Sopronra - olvasónk videója9.24 - Hózápor Kapuváron - "Már nem havazik Kapuváron, rövid hózápor volt" - írta olvasónk.8.40 - Megyénk több részén is havazik: Fertőszentmiklóson és Csornán is

Forrás: időkép.hu
Forrás: időkép.hu8.35 - Olvasónk jelezte, hogy Kapuváron havazik és nagy a szél is

8.00 - Már másodfokú figyelmeztetés

A hófúvás miatt több dunántúli járásra már narancssárga, másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. Ezeken a területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Az MTI-hez eljuttatott vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Baranya, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megye járásaira adhatják ki a nap folyamán a másodfokú riasztást a hófúvás miatt. Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben ugyancsak a hófúvás miatt.

Emellett a viharos szél miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében valamint a fővárosban ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A meteorológiai szolgálat azt írta: az Alföldön és északkeleten 60 kilométer per órát meghaladó széllökésekre lehet számítani, a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén a legerősebb széllökések akár a 85 kilométer per órát is elérhetik. Késő estére megszűnnek a viharos lökések, de továbbra is erős marad a légmozgás. Napközben hózáporok, hózivatarok alakulhatnak ki, melyek nyomán - legjobb eséllyel az Alföld délkeleti részén - pár centiméter, helyenként esetleg 5 centimétert meghaladó friss hó is hullhat.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére vasárnap éjfélig

A Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén a legerősebb széllökések 65-85 km/h között várhatók. de az Alföldön és északkeleten is 60 km/h-t meghaladó lökésekre lehet számítani. Késő estére megszűnnek a viharos lökések, de továbbra is erős marad a szél.

A havas területeken, kiemelten a friss hóval borított dél-dunántúli tájakon, illetve a Bakony térségében vasárnap hófúvás várható. Egyes útszakaszokon magas hótorlaszokat is emelhet a viharos szél.

Napközben hózáporok, hózivatarok kialakulása várható, melyek nyomán legjobb eséllyel az Alföld délkeleti részén pár cm, lokálisan esetleg 5 cm-t meghaladó friss hó is hullhat - írta a met.hu.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu
A sopronmet.hu előrejelzése szerint vasárnap eleinte kevés felhő lesz az égen, napsütés is várható. Később észak, északnyugat felől gomolyfelhősödni kezd az ég és hózáporokra, néhol hózivatarra számíthatunk. Heves hózáport 80-90 km/h-s szél és több cm friss hó kísérhet. Az északnyugati szél hózáporoktól függetlenül is erős, néha viharos lesz. A hőmérséklet hajnalban -3, délután +1 fok körül lesz. Este ismét gyengén fagyni fog.

Szombaton írtuk az időjárásról >>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden csillapodik az időjárás

Keddre már nem sem a szél, sem a havazás, sem a hófúvás miatt nem adott ki figyelmeztetést az… Tovább olvasom