Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Elmarad a nagy havazás, mediterrán ciklon rombolja az OMSZ hitelességét

Térképeken próbálják magyarázni a bizonyítványt. :)
Meglehetősen szórakoztató posztban tudatta az OMSZ, hogy mégsem jön a beígért nagy havazás. 

Idézzük:

˝Mediterrán ciklon rombolja a hitelességünket...

A múlt hét második felében már beharangoztuk, hogy ezen a szerdán komolyabb havazás is lehet az országban, és akár síkvidéken is kialakulhat egy vastagabb hóréteg.

Sajnos a mediterrán ciklonok mozgása - amelyből ezt a havat is vártuk - az utolsó pillanatig bizonytalan. Az ECMWF modell részéről már az is nagy eredmény, hogy 6-7 nap távlatából ilyen pontosan szimulálni tudja a légörvény létrejöttét és mozgását.

A csatolt két térképen próbáljuk magyarázni a bizonyítványunkat, és bemutatni, mire alapoztuk kilátásainkat egy jó kis havazásra a múlt héten.

Az első képen egy február elsejei modellfutást láthatunk, az e hét szerda déli időpontra. A ciklon középpontja ekkorra már áthaladt volna a Kárpát-medencén, hátoldalán pedig havazással hideg levegő zúdulna térségünkbe.

Csakhogy... ahogy telt az idő, az újabb modellfutások a ciklont egyre nyugatabbra, és egyre lassabbnak jelezték előre, a második kép a hatodika reggeli modellfuttatás szerda délre prognosztizált helyzetet ábrázolja. Hazánk a ciklon előoldalán, tehát a meleg oldalon marad, és a légörvény maga jóval lassabban helyeződik át északi irányba. Így több lesz a csapadék, de nagy része eső formájában hullik majd le - kivéve a Nyugat-Dunántúl térségét!

A posztban a térképek:

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több órás napsütés hétfőn, de marad a télies idő

Több órás napsütés hétfőn, de marad a télies idő
Hétfőn a változó felhőzet mellett az ország nagy részén több órára kisüt a nap, de az északkeleti… Tovább olvasom