Lebó Ferenc Presztízs-díja

2003.11.28. 14:19
Értékelem a cikket!
Betűméretet növelem Betűméretet csökkentem Cikket küldöm e-mailben Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom

Idén megújult a Presztízs-díj. Lebó Ferenc szobrászművész keze nyoma már ott díszeleg a díjazottak irodáiban. Ismerkedjünk meg közelebbről is magával az alkotással!

Hírlevél feliratkozás

Értesülni szeretnék a napi friss helyi hírekről! E-mailemre levél érkezik, amelyben megerősítem a feliratkozást.„Egészen más a kézzel vésett érme. Különleges, karakteresebb és magán viseli alkotójának a keze nyomát" – mondja Lebó Ferenc győri szobrász.
Kedves ember. Munkáinak híre már régen messze túljutott országunk határain. Szelíden mosolyog szerszámai és a már teljesen kész gipsznyomat felett. „Ilyen lesz az érem – mutatja. – Bronzból kiöntve, patinázva."

A terveket a Kisalföld grafikai stúdiójától kapta meg a művész. Ezután a vizes gipszbe aprólékos munkával és pár kicsi vésővel átültette a számítógépen kialakított formát. Nem túlzás azt mondani, ettől az életre kelt. És mindezt tükörírással negatívba, hiszen ez az öntőforma, amelybe majd egymás után folyékony bronz csörgedezik, hogy megszilárdulása után a művész ismét kezébe vegye a plaketteket.

„Ilyenkor még csinosítani, simogatni kell. Az apróbb hibákat eltüntetni, korrigálni, majd jöhet a patinázás, és végül az érme egy kerettel szegett bársonyra kerül. Méltó a Kisalföldi Presztízs Díjhoz" – meséli, szeretettel nézegetve legújabb alkotását a művész. S hogy mit gondol Lebó Ferenc a presztízsről?

„Díjakat sokan adhatnak és sokan is kaphatnak. Az igazi elismerés szerintem az, amikor egy szellemi kapcsolat is kialakul a két fél között. Amikor rangot ad az elismerésnek, hogy tudják, megérdemelt dologról van szó. Amikor egy alkotásról önmagáról látszik, hogy presztízse van, és nem kell bizonygatni külön. Amikor azok, akik megnézik, tudják, kinek a keze nyomát viseli magán." 
 

 

hirdetés

Hozzászólok a cikkhez


A tisztább tartalom érdekében előzetesen moderálunk. Ez rövid késést fog okozni a komment megjelenésében, amiért megértését kérjük. Az éjjel 23 és 6.30 közötti kommentek 7-ig jelennek meg.
Kérjük, olvassa el Felhasználási szabályainkat!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!
Kérem, jelentkezzen be vagy regisztráljon!
Töltés, kérem várjon!
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...