kisalfold.hu videó

2023.09.22. 18:42

Világnapjukon ünneplik az orrszarvúakat Győrben - Fotók, videó

2011. óta minden évben szeptember 22-én tartják az Orrszarvúak Világnapját. A jeles nap célja felhívni a figyelmet a Földünkön élő orrszarvúfajokra és védelmükre. A győri állatkertben 2019 óta három keskenyszájú példány él Európai Fajmegmentő Tenyészprogramnak köszönhetően. A világnapon Dayo, Mana és Wanda is finom falatokat kapott gondozóitól.

Simon Roberta

A világnapon Dayo, Mana és Wanda is finom falatokat kapott gondozóitól.

Fotó: Csapó Balázs

Magyarországon először a győri állatkertben látható Afrika egyik ikonikus állatfaja, a keskenyszájú, más néven fekete orrszarszarvú. - A nálunk élő állatok az EEP (Európai Fajmegmentő Tenyészprogram) keretein belül érkeztek hozzánk 2019-ben. Ma már csak ötezer példány él szabadon, ezért a védett, súlyosan veszélyeztetett természetvédelmi kategóriába tartoznak. Fogságban élő európai állományának tenyésztését koordinálja a program, amelynek legújabb és legmodernebb tenyészközpontja Győr - fejtette ki Tóth Zoltán, a Xantus János Állatkert kommunikációs és marketing munkatársa.

Európa legidősebbje Győrben

- A keskenyszájú orrszarvút nem az egyszerűen kezelhető állatok közé sorolják, Mana mégis faját meghazudtoló módon kedves természetű maradt. Már nyugdíjas napjait tölti nálunk, a napokban töltötte be a 42. életévét, ezzel Európa legidősebb orrszarvúja - emelte ki Zoltán.

Mana és a 27 éves Wanda orrszarvúhölgyek mellé költözött szintén 2019-ben, a már 9 éves bika, Dayo. Így vált három tagúvá a világon kihalás szélére sodródott keskenyszájú orrszarvú állománya Győrnek. Gondozói szerint, a lányoktól eltérően, Dayo nem válogatós, jó étvággyal fogyasztja a neki elkészített ételt. Bika létére, szokatlanul nyugodt természetű állat. A legharciasabb a csapatból Wanda.

A kihalás szélén

- A világnapon elsősorban az orrszarvúak drámai mértékű megritkulására és a fennmaradásukat fenyegető veszélyekre igyekszünk felhívni a közvélemény figyelmét szerte a világon. 

1980-óta 96%-kal csökkent az orrszarvúak száma. 

Napjainkban az orrszarvúak öt faja él szerte a világon. Afrikában a szélesszájú orrszarvú és a keskenyszújú orrszarvú, az indiai orrszarvú, a szumátrai orrszarvú és a jávai orrszarvú pedig Ázsiában őshonos. Sajnos az öt faj mindegyike veszélyben van, és szerepelnek a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) úgynevezett vörös listáján - tudtuk meg az állatkert munkatársától.

Eltűnésük okai főként az élőhely vesztés, valamint luxus és orrvadászat, hiszen szarvát nem csak gyógyítási célokra de dísztárgyak készítésére is előszeretettel használják.

Háromszor drágább az aranynál

Az orrszarvú olyan értékes, mint egy sétáló gyémánt - tartják a szakemberek. Az orrszarv iránt ezért komoly a feketepiaci kereslet. Mivel a porrátört orrszarv ára, akár háromszorosa is lehet az arany árának. Az orvvadászok 2017-ben és 2018-ban Afrika-szerte több mint 1800 orrszarvút öltek meg, ez naponta három állat halálát jelenti. Kutatások szerint, ha így folytatódik 2030-ra, ezek az állatok eltűnnek a természetből. Azonban a fajmentő programoknak köszönhetően, amelyekben fontos szerepe van a győri állatkertnek is, a faj példányszáma fokozatosan nőtt az utóbbi években.

Madagaszkári hétvége

A világnap kapcsán különleges programokkal várják az érdeklődőket a szombaton és vasárnap a madagaszkári hétvégén. A rendőrség autóval és ujjlenyomat olvasóval érkezik, de a repülés szerelmesei sem maradnak élmények nélkül. A csarnokban kipróbálhatják drónpilóta képességüket is a gyermekek. A színház Madagaszkár című darabjához kapcsolódva pedig nem mindennapi - gyűrűsfarkú maki, zsiráf, keskenyszájú orrszarvú, oroszlán - látványetetéseket is végig követhetnek a látogatók.

Elárvult rinocérosz bébi

Kisimát tavaly mutattuk be olvasóinknak, aki idén már harmadik életévét betöltő nőstény orrszarvú. 2020-ban a Mkomazi Nemzeti Parkban, Tanzániában született, azonban három hónapos korában anyja elpusztult, azóta gondoskodik róla a nemzeti park elkötelezett csapata. Az elárvult keskenyszájút a győri állatkert örökbe fogadta. Tavaly óta gyűjtenek neki, a kihelyezett adományládába, így a látogatók hozzájárulhatnak az ellátásának költségeihez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában