Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Zöldprogram az éghajlat védelmében

Négy megyei település részvételével új éghajlatvédelmi program kezdődött június elején.

A Nyugat-dunántúli Operatív Program lehetőséget biztosított a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetségben a Reflex Egyesülettel együttműködő négy megyei településnek – Kajárpécnek, Tényőnek, Kunszigetnek és Répceszemerének –, hogy a helyi klímavédelem, fenntarthatóság érdekében közösen kisebb fejlesztéseket valósítsanak meg.

Lajtmann Csaba, az egyesület projektvezető munkatársa elmondta: az érintett községek közintézményeinél – iskola, óvoda, idősek otthona – a fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében esővízgyűjtő és -hasznosító – például öntöző –, szelektív gyűjtő és komposztálórendszereket alakítanak ki.

A műszaki részletek mellett a projektekben nagy hangsúlyt fektetnek a szemléletformálásra. Így például az összegyűjtött esővizet és komposztot az intézmények kiskertjeiben szeretnék hasznosítani, ezzel is ösztönözve a gyerekeket és rajtuk keresztül szüleiket a háztáji gazdálkodásra.

A helyi klíma javítása és a por megkötése mellett hasonló célt szolgál az az elültetett több mint négyszáz őshonos fa – például hárs, kőris – és hagyományos gyümölcs, például alma-, meggy-, szilva-, körtecsemete is, amelyeknek a helybeliek gondos gazdái lesznek.

A szervezők a helyi civil szervezetek közreműködésére nemcsak a szemléletformáló rendezvényeken számítanak, hanem abban a folyamatban is, hogy valamennyi településen természeti oltalom alá kerülhessenek a jelentősebb értékek, mint például Tényőn a temető „cipódombja" és hársfasora, vagy a kajárpéci Hatostölgy.

A projekt megvalósítását a Nyugat-dunántúli Operatív Program több mint 50 millió forinttal támogatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdések a részösztöndíj körül

A felsőoktatási felvételi jelentkezések alapján úgy tűnik, hogy a részösztöndíjas helyek közül sok… Tovább olvasom