Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 03. 28. szombat - Gedeon, Johanna

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > Zöldprogram az éghajlat védelmében

Zöldprogram az éghajlat védelmében

Négy megyei település részvételével új éghajlatvédelmi program kezdődött június elején.

Gülch Csaba - 2012.06.28. 08:02
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

A Nyugat-dunántúli Operatív Program lehetőséget biztosított a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetségben a Reflex Egyesülettel együttműködő négy megyei településnek – Kajárpécnek, Tényőnek, Kunszigetnek és Répceszemerének –, hogy a helyi klímavédelem, fenntarthatóság érdekében közösen kisebb fejlesztéseket valósítsanak meg.

Lajtmann Csaba, az egyesület projektvezető munkatársa elmondta: az érintett községek közintézményeinél – iskola, óvoda, idősek otthona – a fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében esővízgyűjtő és -hasznosító – például öntöző –, szelektív gyűjtő és komposztálórendszereket alakítanak ki.

A műszaki részletek mellett a projektekben nagy hangsúlyt fektetnek a szemléletformálásra. Így például az összegyűjtött esővizet és komposztot az intézmények kiskertjeiben szeretnék hasznosítani, ezzel is ösztönözve a gyerekeket és rajtuk keresztül szüleiket a háztáji gazdálkodásra.

A helyi klíma javítása és a por megkötése mellett hasonló célt szolgál az az elültetett több mint négyszáz őshonos fa – például hárs, kőris – és hagyományos gyümölcs, például alma-, meggy-, szilva-, körtecsemete is, amelyeknek a helybeliek gondos gazdái lesznek.

A szervezők a helyi civil szervezetek közreműködésére nemcsak a szemléletformáló rendezvényeken számítanak, hanem abban a folyamatban is, hogy valamennyi településen természeti oltalom alá kerülhessenek a jelentősebb értékek, mint például Tényőn a temető „cipódombja" és hársfasora, vagy a kajárpéci Hatostölgy.

A projekt megvalósítását a Nyugat-dunántúli Operatív Program több mint 50 millió forinttal támogatta.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...