Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Zárlat okozta a hétfői áramkimaradást

Több szolgáltatót is hátrányosan érintett a hétfő esti, másfél órás győri áramkimaradás.
A hétfői áramszünet miatt bekövetkezett az, amire évek óta nem volt példa: leállt a győri hőszolgáltató erőműve, így a vállalat ügyfelei az egész városban hosszú órákig meleg víz és fűtés nélkül maradtak. A szünetmentes tápegységek ugyan ideig-óráig biztosítják a legfontosabb műszerek működését, a főberendezés áramellátását azonban nem lehet más forrásból pótolni a hatalmas, óránként két megawatt villamosáram-igényű erőműben.

A Győrhő lépni fog

H. Szováti Miklós, a Győrhő Kft. ügyvezető igazgatója hatalmas erkölcsi veszteségnek nevezte a történteket, s további lépéseket fontolgat.
– Az utóbbi hónapok rendszeressé vált áramszünetei, többek között az egy hete történt, majdnem kétórás áramkimaradás miatt már a múlt hét végén levelet küldtem az E.ON észak-dunántúli igazgatóságának. Mivel a fennakadások már túllépték az elfogadható hibahatárt, ragaszkodom a személyes egyeztetéshez, a hibák okainak feltárásához, s írásban fogom tájékoztatni a város vezetését is a történtekről.

A hétfői áramkimaradás óriási erkölcsi kárt okozott cégünknek, hiszen a fogyasztóink nem tudhatták, hogy nem a hőszolgáltató hibájából történt, ami történt, az egyébként jogos elégedetlenség mégis rajtunk csapódik le. Az igazgató szerint kész szerencse, hogy nem a néhány héttel ezelőtti szélsőséges hidegben történt az áramkimaradás, ha ugyanis mínusz 14–15 fokos külső hőmérsékletnél áll le az erőmű, technikai károkat, vezetékszakadást is okozhatott volna az áramszünet.

„ Nincs hét áramszünet nélkül"

Az áramszünet hátrányosan érintett más szolgáltatókat is a városban; többek között a kábeltévés adásokat sem lehetett fogni, még jóval azután sem, hogy az áramszolgáltatás helyreállt. Bercsényi Péter, a ViDaNet Rt. vezérigazgatója szerint lassan nincs olyan hét, hogy ne lenne kisebb-nagyobb áramkimaradás.

– Öt perctől akár egy óráig is eltartanak, ami komoly fennakadást jelent a műsorszórásban és az internetszolgáltatásban, még azokon a területeken is, ahol nem ment el a villany. Ennek az az oka, hogy áramkimaradás esetén automatikusan működésbe lépnek rendszerünk védelmi berendezései, s a zárlati megszakítók blokkolják az energiaellátási pontokat – akár több százat is, a hiba mértékétől függően.

Ezeket csak személyesen, az állomásokra kivonulva tudják újraindítani a szakembereink, ami több órát is igénybe vehet. Ebből a nézőink csak azt látják, hogy villany már régen van – vagy el sem ment –, adás azonban nincs. A hétfői probléma több mint tízezer előfizetőnket érintette. Vannak természetesen kivédhetetlen, „vis maior" helyzetek, a zavarok egy részét azonban biztosan meg lehetne előzni.

Nem az Árkád a hibás

Az E.ON hétfő esti tájékoztatása szerint a meghibásodás valószínűleg az Árkád bevásárlóközpont belvárosi építkezésének környékén történt, s bár a kivitelező nem kívánt nyilatkozni, információink szerint abban az időpontban nem dolgoztak a területen. Megtudtuk azt is, hogy jelenleg nem végeznek olyan jellegű munkákat, amelyek során véletlenül megsérthetik a villamos vezetéket. Ezt támasztja alá az E.ON közleménye is, amelyet a cég tegnap délután juttatott el szerkesztőségünkbe: „Győrben 2006. február 6-án 19 óra 13 perckor a szennyvízátemelő területén 20/04 kV-os transzformátorállomásban (nem az áramszolgáltató területén és kezelésében lévő berendezésben) egy 20 kV-os áramváltó zárlatos lett és szétrobbant.

Ennek következtében lépett működésbe az áramszolgáltató védelmi rendszere, és a nagyobb problémák megelőzése érdekében a hálózatról automatikusan leválasztotta a győri 20 kV-os kábelhálózatot tápláló 120/20 kV-os alállomást és az arról ellátott fogyasztókat. A szakemberek azonnal megkezdték a villamosenergia-szolgáltatás visszaállítását, 20 óra 30 percre már minden érintett területen (kivéve a keletkezési helyet és a szeszgyárat) újra volt áram. Függetlenül attól, hogy a hiba nem az áramszolgáltató berendezéseiben keletkezett, az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. ezúton is köszöni érintett ügyfelei megértését, türelmét."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még 66 milliót vár a város

Csaknem 80 millió forintot kapott eddig az államtól a győri önkormányzat egyházi ingatlanok… Tovább olvasom