Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Waldorf-iskola: biztos kezekben az államnál?

A győri Waldorf-iskola állami fenntartásba kerülhet 2013 januárjától. A váltással rendeződhet a pedagógusok bére és javulhatnak az oktatás technikai feltételei.
A tizenkettedikes waldorfos gimnazistáknak csak a következő év hozza el az érettségit. A diákok mégsem lazítottak szeptember óta, a tanulás mellett megszervezték a végzősök ballagását, előttük állt az éves drámaelőadás, az előrehozott érettségi. Emellett mestermunkát készítettek, amelyet meg is kellett védeniük.

Szeghy Dávid Gergely, Molnár Richárd waldorfos diákok és Márkus Andrea osztálykísérő. Fotó: Mészáros M.
Szeghy Dávid Gergely, Molnár Richárd waldorfos diákok és Márkus Andrea osztálykísérő. Fotó: Mészáros M.

A győri Forrás Waldorf-iskola diákjai – köztük Molnár Richárd és Szeghy Dávid Gergely – mégsem cserélnének senkivel. Richárd a weblapszerkesztésről írta a mestermunkát, és felajánlott iskolájának egy új honlapot. Dávid témája a nonverbális kommunikáció és a gesztusok volt. Dolgozatában megkérdőjelezte annak az állásinterjúkon meghonosított gyakorlatnak az etikusságát, amikor a pályázó viselkedését figyelik meg.

– Richárd az informatikát célozta meg, Dávid az igazgatásszervezés felé kacsingat. A mestermunka inkább az érdeklődést tükrözi. Volt, aki politológiára ment és a burleszkről írt – mondja Márkus Andrea osztálykísérő, és büszkén idéz néhány további mestermunkacímet: Gésa avagy titok a maszk alatt, Az iszlám terrorizmus, Az idő és dinamika a holografikus világegyetemben.

Az idei az ötödik érettségiző osztály, az iskola 1992-ben indult. A diákok száma egyre nőtt, most 176-an tanulnak elsőtől tizenharmadikig. Gyakori a felvétel év közben. A pedagógia sikeres: azok, akik korábbi iskolájukban nem érezték jól magukat, vagy a teljesítményük a képességeik alatt maradt, a Waldorfban önmagukra találtak. Ha jövő januártól a győri iskola is az állam kezébe kerül, a waldorfosok reményei szerint rendeződhetnek a pedagógusok bérei, s a normatívával kiegészített szülői hozzájárulás – ami eddig a fenntartást fedezte – ténylegesen az oktatás színvonalának emelését szolgálhatja.

A waldorfosok várják a leendő kilencedikes diákok érdeklődését, jelentkezését június végéig. Részletek Hollósi Emesénél a 20/553-9551-es telefonszámon. A módszerről további információ: www.forraswaldorf.hu.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősek alkotnak a pinceműhelyben, a rajzszakkörben

Valamennyi korosztályt megszólítja programjaival a Városi Művészeti Múzeum. Tovább olvasom