Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Vizet a Dunába: ismételten elhalasztották a kárenyhítés határidejét

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (13. rész)
"Az Országgyűlés határozata értelmében a szigetközi vízpótlás feladat- és költségvetéstervének benyújtására megszabott határidőt az év végéig meg kell hosszabbítani." (1993. október 14.)

"Novembertől teljes kapacitással építik a C-variáns II. ütemét." (1993. október 19.)

"A Duna-elterelés évfordulóján a tavalyinál is gyérebb érdeklődés mellett tartott demonstrációval egybekötött sajtókonferenciát – szimbólummá vált sárga, matyó mintás dzsekijében – Lipták Béla Dunacsúnynál. Miközben a sajtótájékoztató zajlott, egymás után érkeztek a szlovák kirándulóbuszok. A szlovák propagandagépezet magyar nyelvű szóróanyagából a sajtókonferencia résztvevői megtudhatták, hogy az elmúlt évben a bősi erőmű csaknem 2 milliárd kWh villamos energiát termelt, és azt is, hogy a csallóközi mellékágrendszer színültig van vízzel. A Duna Kör elhatárolódott Lipták professzortól." (1993. október 22.)

"Botos Gábor elmondta, a megyei közgyűlés szükségesnek tartja a vízpótlás mielőbbi megkezdését. A közgyűlés minden eszközt felhasznál a Szigetköz megmentése érdekében, attól sem riad vissza, hogy beperelje a kormányt." (1993. november 5.)

"A Bős–Nagymaros vízlépcsőrendszer körül kialakult magyar–szlovák konfliktus Szigetközre gyakorolt rendkívül súlyos következményeinek elhárítása a térség lakossága számára elfogadható és megnyugtató módon nem szerepel a kormány és az Országgyűlés 1993. és 1994. évi programjában... Elfogadhatatlan, hogy a kormány és az Országgyűlés mindössze a hágai pert kínálja egyetlen lehetőségként.

A lakosság érdekeit felvállaló közemberek, képviselők, polgármesterek, önkormányzatok, környezetvédelmi bizottságok, a megyei közgyűlés, valamint a Szigetközi Önkormányzatok Szövetségének sorozatos javaslatai, kérelmei, követelései érdemi intézkedések nélkül maradtak... Aláírók: Győr és Mosonmagyaróvár önkormányzata, a megyei önkormányzat és a Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége." (1993. november 10.)

"A hágai Nemzetközi Bíróság előtt a magyar felet képviselő háromtagú nemzetközi jogászcsoport egyik tagja, Pierre-Marie Dupuy is részt vett az Országgyűlés dunai vízlépcsővel foglalkozó ideiglenes bizottságának ülésén. Pap András, a bizottság elnöke elmondta, vendégük rámutatott, fontos, hogy a magyar kormány álláspontja a következő években is szilárd, következetes maradjon. A képviselt magyar elvek felpuhítása a szlovák félnek kedvező döntés felé orientálná a hágai bíróságot." (1993. november 18.)

"A per tárgya elvész, a Szigetköz elpusztul, mire igazunknak érvényt szerezhetünk Hágában... Az 1994-es költségvetésben a szigetközi rehabilitációra mindössze 16 millió forintot irányoztak elő, ez édeskevés, mondta dr. Rab Károly országgyűlési képviselő." (1993. november 20.)

"A sorozatos módosítások módosításaként ismét elhalasztották a szigetközi kárenyhítési program indításának határidejét. A környezetvédelmi tárca tájékoztatása szerint a parlamenti előterjesztés új határideje 1994. április 30." (1993. december 24.) (Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizet a Dunába - Önkénteseket várunk

Az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna újjáélesztése érdekében civil összefogással indított népi… Tovább olvasom