Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Vizet a Dunába! - Népi kezdeményezés: egyhangú parlamenti igen - fotók

Háromszázharminchat igennel egyhangúlag támogatta a parlament hétfőn a Kisalföld által elindított országos népi kezdeményezést.
Háromszázharminchat igennel egyhangúlag támogatta a parlament hétfőn a Kisalföld által elindított országos népi kezdeményezést: így a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz konkrét vízgazdálkodási megoldásainak megvitatására jövő év elején kerülhet sor a Tisztelt Házban.

Hogyan folytatódhat az ügy?

Mivel a népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdésben az áll, hogy a parlament a két folyószakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását tűzze napirendre, így a hétfői döntés eredményeként parlamenti vita folyhat majd - várhatóan 2013. elején. A parlament döntésre nem kötelezett, de joga van dönteni. Folyhat hosszú, 4-4,5 órás politikai vita, vagy képviselői indítvány kapcsán hozhat határozatot is a Tisztelt Ház.
Hétfőn délben még kérdéses volt, miként szavaz majd ügyünkben a Tisztelt Ház. A múlt heti parlamenti vita során a Jobbik és az MSZP is jelezte, hogy támogatják a népi kezdeményezést, s a Győr-Moson-Sopron megyei képviselők - pártállástól függetlenül - szavazata is biztosnak tűnt, a kormányt képviselő Illés Zoltán államtitkár viszont jelezte, semmilyen határozathozatalra nincs szükség. Az Országgyűlésbe érkező két megyei képviselőtől hétfőn a parlament folyosóján kérdeztük, milyen eredményt hozhat a szavazás. "Azt várom, hogy a szigetközeik baját, húsz éves gondjait végre valaki figyelembe veszi - mosolygott Szakács Imre győri képviselő, miközben tőle nem messze Illés Zoltán a soproni képviselővel, Molnár Ágnessel beszélgetett. "Akkor leszek maradéktalanul elégedett, ha a kérdésre a parlament minden frakciója igennel szavaz. Ez esetben egy nagyon fontos mérföldkőhöz érkeztünk" - mondta Kara Ákos győri parlamenti képviselő. Így lett: néhány perccel később a parlament 336 igennel, egyhangúlag támogatta a népi kezdeményezésben megfogalmazottakat.

Földesi Gyula parlamenti jegyző ismertette a határozat szövegét. "Az Országgyűlés a népszavazásról és a népi kezdeményezésről szóló 1998. évi törvény rendelkezései szerint megtárgyalta az, "Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a szigetközi Öreg-Duna meder és a győri Mosoni-Duna szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását" tárgyú országos népi kezdeményezést, és arról a 2012. december 10-i ülésen a következők szerint döntött: az Országgyűlés a népi kezdeményezésben foglaltakkal egyetért.


Vizet a Dunába! - parlamenti szavazás

Szakács Imre a döntés után távozóban a következőket mondta: "óriási siker, a parlamentben egészen ritkán fordul elő, hogy a képviselők egyhangúan szavazzanak."

"Úgy érzem, hogy nem ért véget a vita lezárásával az ügy, s új kezdetet vesz. A bizottság és a parlament egyöntetű állásfoglalása ezt jelenti, nem lehet ezt a problémát a szőnyeg alá söpörni" - mondta Nagy István mosonmagyaróvári honatya.

Azt remélem, hogy a 2013-as esztendő olyan áttörést hoz Duna ügyben, mely mindnyájunk számára megnyugtató megoldás lehet. A térségben élő politikusoknak, szakemberek közösségének (sőt az itt élőknek is) kell ezt a kérdést napirenden tartani" - mondta.

Borkai Zsolt győri képviselő szerint erre a döntésre lehet építkezni, napirenden kell tartani az ügyet, s a megoldást illetően folyamatos egyezetés indulhat. "Ahogyan eddig is, kiállok az ügy mellett, a helyi érdekekért" - jelentette ki.

"Örülök, nagy dolognak tartom a parlamenti támogatást, s várom a folytatást" - reagált dr. Tóásó Gyula, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület elnöke.

"Bízom benne, hogy a megfelelő szakemberek segítségével mielőbb a legjobb megoldási javaslatot is megtalálja a parlament" - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 6. agoston1754@freemail.hu 2012. december 11. 10:24
  „Lehet, hogy sok esetben így van "3. Treszka 2012.12.11. 06:20 ", de most én az egységet látom!!!
  Kevés ilyen ügy van a parlamentben...
  Szerintem meg nem "4. nagyjancsi 2012.12.11. 07:48" éppen azért mert egyöntetű volt a szavazás!
  Én reménykedem.
  Az biztos, hogy a Slovákok nem fognak több vizet adni "5. mekkmester 2012.12.11. 09:24 ", ugyhogy a meglévő befolyásokat kell hatékonyabban hasznosítani.

  Na ez most a feladat. MEG KELL OLDANI!”
 • 5. mekkmester 2012. december 11. 09:24
  „és mégis ki hoz majd vizet a Dunába?”
 • 4. nagyjancsi 2012. december 11. 07:48
  „Mivel egyik politikusnak sincs anyagi érdeke az ügyben (hacsak nem szemelnek ki valami lenyúlható pályázati pénzt vagy haveri építő vállalatot) ezért félő, hogy belesz*rnak az egészbe.. Még talán az is lehet, hogy politikai / szavazóbázis megtartásának okaként látszatintézkedéseket tegyenek..”
 • 3. Treszka 2012. december 11. 06:20
  „Parlamenti ülésterem: a képviselők beszélgetnek, bóbiskolnak, napilapokat olvasnak. Így születnek a döntések.”
 • 2. urbaniastapista 2012. december 10. 22:43
  „Szerintem nagy eredmény az Illés államtitkár úr leszavazása. Nagy illúziók azért ne legyenek, de az erővel szembe menni nem tanácsos PR-ilag, ezt nagyon tudja minden politikus.”
 • 1. ktl 2012. december 10. 21:22
  „Ezt én most frankón nem értem! Akkor eddig azon vitatkoztak hogy vitatkozzanak-e? Ez röhej!
  "A parlament döntésre nem kötelezett, de joga van dönteni." ???? Így ennek mi értelme van? Ha döntés születik, akkor miről? Ha nem születik döntés akkor minek a vita? Magyarország, én így szeretlek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Révais siker az iráni diákolimpián

A december elseje és tizedike között Iránban rendezett természettudományos ifjúsági olimpián… Tovább olvasom