Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Vita a gönyűi erőmű építésével kapcsolatban

Gönyű - Az erőmű-beruházás állásáról, a terep feltöltéséről, a komplex mellékági rehabilitációról és a környezetvédelmi engedélyezéssel kapcsolatos ügyekről vitáztak a résztvevők a gönyűi kerekasztal-megbeszélésen. Előrelépésnek tekinthető, hogy a felek már kompromisszumokat keresnek.
A hosszú távú, rendszeres dialógus kialakítása és működtetése a célja a gönyűi erőművel kapcsolatban életre hívott kerekasztal-megbeszélésnek. A rendszeres programon az építtető E.ON, a helyi közösség, valamint a környezetvédők képviselői közötti, többször vitába menő kommunikációt egy független fél, a Partners Hungary Alapítvány tartja megfelelő keretek között.

A lakosság képviselői részéről többek között felmerült: a parti kotort mederfenék egyenetlen, s annak van-e valami oka. Kérdésként fogalmazódott meg, hogy a rendezési terv módosításához kapcsolódó kártalanításokat ki fizeti. Gönyű polgármestere, Major Gábor felvetésére, hogy a beruházásnál milyen helyi vállalkozásokat tudnának bevetni, az E.ON részéről Katona Zoltán azzal válaszolt: állítsanak össze egy listát a helyi vállalkozókról, munkavállalókról.

A leginkább feszegetett téma a tájban történt beavatkozás miatti környezetvédelmi kompenzáció nagysága, milyensége és helye volt
a kerekasztal-megbeszélésen, amelyen most a Duna Kör képviselői is megjelentek. A felek számos véleményt ütköztettek, s a végére érezhetően oldódott az ellentét. Végül az a megegyezés született, hogy a következő kerekasztal-megbeszélésen – amely november közepén lesz – visszatérnek a témára.

A kerekasztal foglalkozott még a Duna Kör által az engedélyezési hatóságok ellen indított bírósági eljárásokkal is. Katona Zoltán hangsúlyozta, nincs halasztó hatályuk a pereknek. A bíróság dönt, a társaság a jogerős ítéletet betartja. A nem egy oldalon állók a számos ellenvélemény ellenére egymás nézeteit tiszteletben tartva vitáztak. S nagy előrelépés, hogy kifejezték együttműködési szándékukat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bringapolisz lett Győr is

Győr - „A kerékpár is jármű!" – így foglalta össze az egyik szervező a Bringapolisz… Tovább olvasom