Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Vita a barokk téri fürdőzésről

Győr–Bern - A győri Széchenyi térihez kísértetiesen hasonlító szökőkutat láthatunk a berni szövetségi parlament épülete előtt, ott lubickolhatnak a gyerekek fürdőruhában, de strandolni azért nem szokás.


Éles vita bontakozott ki a témáról a kisalfold.hu internetes portálunkon is.

Valószínű, hogy a győri vitára nem egy helyi rendelet, hanem a szeptember fog pontot tenni. Igaz, a tegnapelőtti csúcsmeleg ellenére már jóval kevesebben választották fürdőhelyül a közelmúltban átadott szökőkutat, mint előtte egy nappal, amiről mi is beszámoltunk.

Az őrök csütörtökön és pénteken már intenzívebben szolgálták a város rendjét a Széchenyi téren, s csak néhány gyerek szaladgált, közülük is talán egy-kettő fürdőruhában, meztelenül pedig már egy sem a szökőkútnál.

Németh Zoltán győri alpolgármester továbbra is úgy véli: nem önmagában a pancsolást szeretné tiltani a városvezetés, hanem azt a friss szokást, hogy egész családok induljanak el törülközőikkel a barokk főtér felé.

– Nehéz ezt jogilag megfogni, de vannak azért íratlan szabályok – magyarázza az alpolgármester. – Nem tiltja például a törvény, hogy bográcsgulyást főzzünk a városháza előtt, mégsem jut eszébe senkinek. A Széchenyi téri szökőkúthoz pedig, úgy gondolom, szükségtelen táblát kirakni – mert kaptunk ilyen észrevételt is –, hogy az ˝nem uszoda˝.

Egyértelmű, hogy nem az. Tehát hangsúlyozom, nem a pancsolásnak, a vízen átfutkosásnak, a hűsölésnek szeretnénk elejét venni, hanem annak, hogy stranddá alakuljon át a tér – mondta Németh Zoltán.

Nem tiltja törvény, hogy gulyást főzzünk a városháza előtt, mégsem jut eszébe senkinek.

Ha kánikula van, a gyerekek birtokba veszik a szökőkutat. A kép a svájci fővárosban, Bernben a parlament előtt készült...
Ha kánikula van, a gyerekek birtokba veszik a szökőkutat. A kép a svájci fővárosban, Bernben a parlament előtt készült...

A városvezetésnek egyik fő érve, hogy a szökőkút egy templom előtt működik. Megkérdeztük tehát telefonon Horváth Dori Tamást, a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium igazgatóját, hogyan vélekedik minderről. A perjel elmondta: ő maga egy hete nem tartózkodik otthon, ezért még nem látta, pontosan miről is van szó. De hozzátette azt is: rendtársaival beszélt  a dologról és ők igen komoly ellenérzéseiknek adtak hangot.

– Hogy a magam nevében nyilatkozzam, ahhoz a saját szememmel kellene látnom a helyzetet. Talán önmagában nem is annyira bennünket, a kolostorban élőket érint a kérdés, az viszont biztos, hogy a templom számos meghitt eseménynek  is helyszíne. Ennek fényében nem mindegy, hogy az ünneplőket milyen látvány fogadja – tette hozzá az intézmény igazgatója.

A győri szökőkút nem egyedülálló a világban, néhány éve a berni parlament előtt adtak át hasonlót. Az évszázados neoreneszánsz épületben székel a szövetségi tanács, a parlament, a szövetségi gyűlés, mégis jóval kevesebb vita kíséri a terület használatát, mint a Széchenyi térét. Dr. Sőrés Edit, a győri gyökerekkel is rendelkező, Bernben élő orvos elmondta: tudomása szerint fel sem merült a kérdés, hogy mit lehet és mit nem lehet a parlament előtt.

– Ha nyár, kánikula van, a gyerekek birtokba veszik a szökőkutat, ki ruhában, ki anélkül. A szülők általában a környező kávézók teraszán ülnek és onnan figyelik a kicsiket. Az más kérdés, hogy Győrben  – ha jól értem – strandnak használják a területet, törülközőt, tusfürdőt visznek magukkal, na ez itt, a Bundeshaus előtt fel sem merül. Nem kell tiltani, mert evidens, hogy senki nem teríti ki a napozóját – avat be a magyar orvos.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. bugyortudor 2009. augusztus 19. 20:08
  „Üdv!
  1. A budapesti Nemzeti Színház nekem sem tetszik kívülről. :)

  2. A Széchenyi teret múlt héten láttam először, de én sem ájultam el tőle. Egyszerűen fogalmazva: Nem lett szebb, mint volt. Nem szép. (A burkolat kimondottan nem tetszik.)

  Balatonalmádiban voltunk pár napot. Az ottani főtér nagyon kicsi a Széchenyi térhez képest, mégis hangulatos. A szökőkút igazi szökőkút, látványosság, minden este fényjáték és zene kíséri a jól megkomponált szökőkutat. Megfér egymás mellett a Fagyizó, az áruház, az étterem, a téren a nem hivalkodó árusok, sőt esténként a dél-amerikai indiánok zenével szórakoztatják a nyáron a jónépet. Nagyon hangulatos volt az egész. Nem kell biztonsági őr, sem tábla.

  B.”
 • 42. poto 2009. augusztus 19. 13:10
  „Megnéztem.
  Nem tetszett.
  Sem a tér sem a fürdőzés.”
 • 41. miro132 2009. augusztus 12. 15:34
  „A hetvegen Gyorben volt es 20 ev utan korbeneztem a belvarosban. Hat nem voltam elajulva valahogyan sem a baross utcatol es sem a Szechenyi tertol sem.
  A Baross utcaban az ott felepitett kulonbozo teraszok a padok es a szobrok egy kellemes kaosz erzest adnak az arra latogatonak. Valahogyan rendezetlen az egesz mintha nem is terveztek volna meg az utcakepet sajnos. Az utcaburkolat koszos es tele van ragogumi foltokkal ami meg fokozza a gondozatlansag erzeset. A Baross utca vegen a Szechenyi ter fele vezeto utcaban nincs utcaburkolat , koves kavicsos morzsalekosan homokos lathatoan frissen felbonott es betemett utca az epitesi terulet erzest adja . A Szechenyi teren a burkolaton kivul semmi sincs keszen : a szentharomsag szobor le van bontva a talapzat arvalokodik az oszlop nelkul. A Lloyd epulete szetverve darukkal tarkitva. A ter epuleteinek egy resze fel van allvanyozva ... szoval gaz. Az hogy ezen a teren gyerekek furdenek nekem fel sem tunt mert olyan erzesem volt mintha egy epitkezes kellos kozepen allnek...

  Szoval Gyoriek nekem valahogyan nem jott be az osszkep meg rengeteg javitani valo van a varosukban. Baross utcat rendezni kellene a kaoszt megszuntetni es ki is kellene takaritani mert valljuk be raferne .. A Szechenyi teret es a kornyezo utcakal meg fejezzek be mielott atadjak azt :) Sok sikert hozza

  miro”
 • 40. AranyKözépút 2009. augusztus 11. 19:06
  „A vitát elejétől kezdeni nincs értelme. Én csak Németh Zoltán szavaira reagálnék: nem kell tábla....de basszus kell...Biztonsági őr nem kell....mi a szarnak?? Tábla kell..egy kultúrált , barokk térhez illő, nem hivalkodó, nem nagy....amin magyarul, angolul, németül is rajta van, hogy nem fürdőző, kérem a térnek szelleméhez megfelelően használni vagy hasonló..lehet udvarias szöveg.....hülye makacs banda..nem látják be, hogy nincs jól, ami volt.../ez a vezetőségnek szólt/ a tábla sokkal európaibb megoldás mint a bizt. őr, másrészt azok, akiknek nem tetszik is, tudnak mire hivatkozni, hogy olvasson már jó ember, menjen át a strandra és ne itt fürödjön...
  Magam részéről LE TUDOM SAJNÁLNI AZOKAT, AKIK NEM ÉRTIK, HOGY MIÉRT NE LEHETNE FÜRDŐGATYÁBAN A GYEREK EGY BAROKK TÉREN....”
 • 39. kivagyokén 2009. augusztus 09. 18:14
  „Szerintem ocsmányul néz ki, az a szökőkútnak nevezett förmedvény. A tervezőbe nem sok szépérzék szorult! Egyébként tegyenek bele némi festéket, így színesebb lesz a látvány, és meggondolják a benne fürdést.


  Most mondják hogy nincs tiltva a gulyásfőzés a városháza elött?! Honap megyek!!!”
 • 38. paxpace 2009. július 29. 17:42
  „Kedves pemozsu.Lehet,hogy nem voltam egyértelmű.Nekem ugyanis a Nemzeti Szinház ma is csak a budapesti Nemzeti Szinház és azt merészeltem bírálni.De ha neked kétségeid vannak a véleményemről-szemléld hosszan a budai oldalról az épületet és bízonyára hasonló véleményed lesz.
  Egyébként a győri szinháznak 45 éve vagyok bérletes nézője.”
 • 37. Accra 2009. július 29. 13:16
  „Pemozsu,
  szerinted illenek egymáshoz a világítás szép kandelláberei, a rozsdamentes szemetesek (tetejében alig fér bele valami), meg a trópusi fa padok?? Önmagával egyikkel sincs bajom, de így együtt...”
 • 36. osztógép 2009. július 28. 22:48
  „javaslom a szökőkút feltöltését víz helyett sósavval vagy csiszolóporral - egyből megoldódna a probléma!”
 • 35. pemozsu 2009. július 28. 22:26
  „33. csak sajnálni tudlak,ha a színház Neked giccs. nézz utána a szótárban hogy pontosan mit is jelent. vagy menj el az ősszel színházba, talán segít az állapotodon.”
 • 34. gralaci 2009. július 28. 22:02
  „28. tlaci821 2009.07.28. 08:27 töl idézve:
  "Arról nem is beszélve, hogy befejezetlenül átadták...és rohadtul nem illik a városképbe...
  Mert ha a TESCO melletti Family Center előtt lenne, még jól is nézne ki...de így és ott...hányinger..."
  Kedveském, inkább egy vitát kiváltó tér, mint a kultúra e mélysége!”
 • 33. paxpace 2009. július 28. 21:23
  „Az,hogy a gyerekek futkároznak a szökőkutak alatt az egy természetes reakció/nem emlékeztek,hogy amikor kicsik voltatok mindig a tiltás ellenére kerestétek a tócsákat.
  Nem ez a fő probléma.Ez csak eltereli a figyelmet arról,hogy ez a barokk környezethez egyáltalán nem illő "elszurt"/nem akartam csunyább de találóbb kifejezést használni/tér.
  A tervezőknek nem ártott volna körül nézni a világban,hogy ismerkedjenek a feladatukkal,bár ma már jó néhány városunkban is találtak volna jó példát.Olyan ez mint a Nemzeti Szinház -giccs!”
 • 32. Reális 2009. július 28. 12:25
  „Legalább a kis cigány purdék fürödnek,mert amúgy nem szokásuk!”
 • 31. Bárándi 2009. július 28. 11:37
  „Világosan kellene fogalmazni az ügyben. Felesleges tiltakozni szerintem, mert úgysem ér semmit. És ez a cikk azért íródott a véleményem szerint, mert a másik olvasott volt, és még kicsit csámcsogjunk a csonton és addig is ezen a honlapon vagyunk...”
 • 30. Halgyerek 2009. július 28. 10:00
  „Ász Úr, Önnek is igaza van, az emberek többsége a teljes anyakönyvezett nevével regisztrál, kivéve azokat akiket mondjuk gyakori névvel áldott meg a sors vagy a szülők. De inkább a szülők. A tegezés a butázással együtt volt igazán húsbavágó.
  Mindenesetre ma ötkor mennek fiatalok játékfigurákat fürdetni a térre tiltakozásképp, a felhívás érdekes mert provokatív de közben mintha ők sem néznék jó szemmel hogy strandnak használják, akkor viszont nem értem hogy miért fognak szintén nem odaillő módon viselkedni. Bár, majd meglátjuk.”
 • 29. PrettyWoman 2009. július 28. 09:49
  „Truder és Lolita, teljesen igazatok van.
  De azt hittem, ezt a csontot már lerágtuk. Nem is értem, minek az "új" cikk erről, mikor sem a téma, sem a vita nem új.
  Szerintem nem kell ahhoz egyetemi diploma, hogy különbséget tegyünk, mi illő és mi nem egy közterületen. Erre van a jó ízlésünk és a neveltetésünk. És egy kulturált, felnőtt, érett társadalomban nincs is szükség mindent táblával tiltani, meg lehet bízni az emberek értékítéletében. Én bízom benne, hogy mi ilyen társadalom vagyunk. Illetve abban, hogy azokból van több, akik különbséget tudnak tenni, milyen az illő és milyen az illetlen viselkedés nyilvános helyen.
  Végül is olyan tábla sincs, amit tiltaná pl. a járdára való kakilást. Mégsem tesszük, mert kultúremberek vagyunk. A gyerekek sem teszik, mert úgy neveljük őket. No persze lehet most azt mondani, hogy rossz a párhuzam, mert a szökőkútban "csak" fürdenek a kicsik. De szerintem a nyári rohangálás, pancsolás közben nincs rá garancia, hogy nem pisilnek, kakilnak, hánynak bele. Igen, ez a veszély a strandon is fenn állhat, de ott ugye vannak mellékhelyiségek.
  Valaki az előző cikknél említette, hogy nem kellett volna egy magasságba hozni a térrel, és akkor talán nem lenne annyira evidens a gyerekeknek sem a pancsolási lehetőség. Én úgy tudom, hogy pont azért alakították ki így, hogy ha pl. fellép egy zenekar, akkor a színpad emelésénél ne kelljen megbontani a teret. Ráadásul akkor ugye kisebb hely is maradna a színpadnak. Nem tudom, mennyire jó az infóm, én mindenesetre ezt hallottam.
  Lehet, hogy tényleg a javasolt ötlet jobb lett volna mégis, mert azért a Deák úti szökőkútnál nagyon ritkán lehetett ilyet látni, azok is inkább romák voltak.”
 • 28. tlaci821 2009. július 28. 08:27
  „Szégyellheti magát aki ezt az évtizedek óta szinte látványossá vált gyönyörű barokk teret így elb***ta...
  Ez csak egy bizonyos aberrált igénytelen rétegnek lett jó...erre aztán lehet jövőt építeni...
  Télen meg majd szétfagy azt felújítják a mi pénzünkből...
  Arról nem is beszélve, hogy befejezetlenül átadták...és rohadtul nem illik a városképbe...
  Mert ha a TESCO melletti Family Center előtt lenne, még jól is nézne ki...de így és ott...hányinger...”
 • 27. lolita 2009. július 27. 22:26
  „Hat igen Illik nem Illik,soknak fogalmuk sincs mit jelent ez a szo,es mit is ertelmez! nem artana a kis könyvecsket megvenni csak hasznunkra valna!Vagy mar ez is a multe?????”
 • 26. Truder 2009. július 27. 21:40
  „Csak azok viselkednek úgy a téren,mint a strandon,aki egyébként sem tartják be a szabályokat,akik azt gondolják,hogy rájuk semmi nem vonatkozik.Öntörvényűek,és antiszociálisak.A köztér nem azt jelenti,hogy ott mindenki azt csinál,amit akar,amihez kedve van.

  A közterület rendeltetése lehet, különösen:

  * közlekedés biztosítása (utak, terek),
  * pihenőhelyek és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.)
  * közművek elhelyezése.
  Na most,ha valaki fel akar mászni a szoborra,mert nincs a közelben mászóka,megteheti?
  Vagy keresztbe fekhet az úton,mert fáradt,és nincs pad a közelben?
  Vicc,hogy egyesek mennyire nem akarják megérteni,hogy a téren elhelyezett szökőkútnak nem az a rendeltetése,hogy ott zuhanyozzanak a gyerekek..
  Pontosan az ilyen szélsőségek miatt van az,hogy a végén meg lesz tiltva.Ezért kellenek a határok,mert egyesek maguktól nem tudják,hogy meddig illik elmenni!Mert valami,amit nem tiltanak,még nem egyértelmű,hogy muszáj!”
 • 25. Elefánt 2009. július 27. 19:54
  „B A L K Á N!
  Lassan már Ázsia!
  Ilyen vezetés és ilyen poldárok csak ott léteznek!”
 • 24. Filtec 2009. július 27. 18:59
  „Re: #14. watix 2009.07.27. 11:35

  "...sokat seggit az a félszeket kenyér is"

  seggit? félszeket?”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

CASH 29-én

Győr - Konferenciát szervez a megyeszékhelyen a Magyar Közgazdászhallgatók Egyesülete. Tovább olvasom