Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Visszavonják a büntetést

Győr - Volt matricája, mégis fizessen? címmel írtunk arról: pótdíjat szabtak ki gönyűi olvasónkra, pedig megvette az autópálya-matricát.

Megőrizte szelvényét, mégis azt mondták neki: fizesse be a büntetést, utána tisztázhatja magát és visszakapja a pénzt. Ezen háborodott fel a győri Székely Márta is. Szegeden jártak, vettek matricát, mégis két pótdíjfelszólítást kaptak, az oda- és a visszaútra is. Tegnapi cikkünk nyomán viszont megnyugodtak.

Utánajárásunkkor kiderült: az említett napon és kútnál a Shell és az Állami Autópálya Kezelő közötti informatikai rendszer meghibásodott, emiatt nem büntetnek. Az ÁAK szerint ügyfeleiknek általában több idő kell maguk tisztázásához, ezért szokták tanácsolni: inkább fizessék be a pótdíjat, mintsem annak összege megemelkedjen.

Volt matricája, mégis fizessen?

Akkor is fizessen autópálya-pótdíjat, ha igazolni tudja, vett e-matricát, majd visszakapja a pénzt!" – mondták olvasónknak.

Július 16-án a győr-gyárvárosi Shell kútnál több matricavásárlás tévesen törlődött. A gönyűi Burjánné Mészáros Orsika július 16-án vásárolt a benzinkútnál az autópálya magyar szakaszának 4 napos használatára jogosító szelvényt, Pozsonyba indult. Kifizette a díjat készpénzzel, eltette az e-matricát és a nyugtát – azóta is megőrizte – és nyugodtan útnak indult. Nemrégiben azonban levelet kapott az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-től, miszerint nem volt érvényes autópálya-használati szelvénye, pótdíjat köteles fizetni. Felhívta az ügyfélszolgálatot, mondta, igazolni tudja, hogy befizette a díjat. Azt a választ kapta: elfaxolhatja ellenőrző szelvényét, de előbb fizesse be a pótdíjat, legfeljebb később visszakapja.

Nem egyedi gond: Gyakori, hogy ha megfizették az útdíjat, akkor is pótdíjfizetésre felszólító levelet kapnak az úthasználók. Burjánné Mészáros Orsika kezében az e-matrica és a büntetésről szóló csekk.
Nem egyedi gond: Gyakori, hogy ha megfizették az útdíjat, akkor is pótdíjfizetésre felszólító levelet kapnak az úthasználók. Burjánné Mészáros Orsika kezében az e-matrica és a büntetésről szóló csekk.

Burjánné Mészáros Orsika (mint kiderült, jogtalan) büntetése 15.300 forint, ha 15 napon belül befizeti, utána 63.750 forint és egyből bírósággal fenyegetik.

Olvasónk úgy gondolja, már az is neki gond, idő, költség, hogy telefonálgat, faxol. Nem akarja „meghitelezni" a büntetést. Úgy véli, nem kell, hogy érdekelje, az autópálya-kezelő rendszerében mi nem működött megfelelően. Azt mindenképp elvárná, hogy nézzék meg, igazolni tudja-e díjfizetését, addig nem várhatják el, hogy pótdíjat fizessen.

Utánajárásunkkor kiderült: azon a napon, amikor Burjánné megvette a pályamatricát, a Shell és az ÁAK közötti informatikai rendszerben helyi technikai probléma lépett fel, ezért több e-matrica értékesítése nem került be az ÁAK rendszerébe. Olvasónk panasza nem egyedülálló.

Mindenkinek, aki a pótdíjfizetésre felszólító levél kapcsán megkereste a zrt.-t és bizonyíthatóan annál a győri benzinkútnál vásárolt úthasználati jogosultságot, ahol Orsika, a társaság elengedi a pótdíjat. Erről várhatóan jövő hét végéig levélben értesíti az érintetteket.

– Gyakori, hogy annak ellenére, hogy az útdíjat megfizették, pótdíjfizetésre felszólító levelet kapnak ügyfeleink. Többnyire az derül ki, hogy vásárláskor hibás adatot közölt az autós, amit aláírásával hitelesített, és ezért sajnos az e-matrica nem érvényes. Amennyiben a tévedés csak minimális – rendszám esetében két karakterig –, lehetséges a korrekció ezerforintos díj ellenében – tájékoztatta lapunkat az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs szakértője, Horányi Emese.

Tapasztalataik szerint az esetek tisztázásához többnyire több idő kell, az e-matricához tartozó papírokat gyakran nem tudják rögtön elfaxolni. Ezért szokták tanácsolni: ha az ügy rendezése várhatóan hosszabb időt vesz igénybe, inkább fizesse be az autós a pótdíjat, mintsem az magasabb kategóriába váltson át. Az ÁAK a tájékoztatás szerint a díj- és pótdíjbevételekkel az állam számára el kell számoljon, azokat tovább kell adja, tehát önhatalmúlag nem mondhat le azokról.

Esélyt kell adni a tisztázásra

Horváth László, a megyei fogyasztóvédelmi egyesület elnöke szerint szabálytalan az olvasónk által említett eljárási gyakorlat. Nem várható el attól, aki jogkövetően járt el, hogy előbb büntetést fizessen és csak utána reklamálhasson, tisztázhassa magát. Ráadásul olyan esetben, amikor könnyen, gyorsan igazolni tudja magát az autópálya-használó. Szakértőnk szerint úgy kellene fogalmaznia a felszólító levélnek, hogy vagy igazolja a díjfizetést, vagy fizesse be a büntetést. Ezért sem szabad eldobni a bizonylatokat.

Olvasóink írták

 • 11. Goldmund 2009. augusztus 10. 08:16
  „Csak arra lennék kíváncsi, hogy ha jogtalanul követeltek az ügyféltől pótdíjat, miért nem rúgják ki a levél aláíróját?
  Azt hiszem az utódja jobban meggondolná, mit ír alá.”
 • 10. janika 2009. augusztus 07. 16:44
  „Mit gondolnak kedves olvasótársaim! A bünüldözés miért nemfoglakozik az efféle kifosztási kisérletekkel? Lehet, hogy ismeretlenfogalom a hihatali visszaélés? Vagy nekik nemérdekük a lakósság lenyúlásának a megakadályozása?”
 • 9. Köcsög 2009. augusztus 07. 15:39
  „Na megnézném én azt mikor a büntetés be nem fizetése miatt még engem fenyegetnek.Én ajánlanám fel hogy menjünk a bíróságra..Az szép lenne,hiszen itt csak egy valakinek lehet igaza,és az én vagyok.Ennyi.
  A sok ingyenélő tudatlan szabályalkotót kellene vizsgálgatni hónapokig,nem azt hogy honnan szereztem a matricát meg a szelvényt.
  Ott .... ahol áruljátok.A benzinkuton.És a lőtéri döglött kutyát nem érdekli hogy a hülye rendszerük jó vagy sem.Akkor álljon oda,aztán jelentse le kézzel,vagy tudom is én.
  Vajon miért maradt ki a jogszabályból,hogy bizonyított hiba esetén kártérítési igénnyel léphetek fel ?Idő,telefon,utánafutkosás,stb.Hát mi ez ha nem egyoldalúan és gerinctelenül működő bürokrácia ?”
 • 8. fortuna54 2009. augusztus 07. 10:44
  „Nincs kérdés?Már,hogy ne lenne.Ki ismeri ezt a rendeletet a shell-nél,és az állami autópálya kezelö irodájában.
  Ha egyszer fizettem,és tudom igazolni,az nekem elég.Aki hibázik ,pedig ne tölem kérjen kölcsön.”
 • 7. drtotheni 2009. augusztus 07. 08:31
  „Egy nagyon fontos szempont kimaradt a cikkből, és a indulatokkal átfűtött hozzászólásokból: Az autópálya (matrica) használatát jogszabály rögzíti: a 36/2007. GKM rendelet. Ennek 7. § (7) bekezdése így szól:
  (7) Mentesül a pótdíjfizetési kötelezettség alól az, aki a fizetési felszólítás kézhezvételétől számított 15 napon belül az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatán bemutatja a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy nyugtázó értesítést.

  Innentől fogva egyszerűen NINCS KÉRDÉS: nem kell a cikkben említett esetekben pótdíjat fizetni.
  Dr. Tóth Enikő”
 • 6. pmc 2009. augusztus 06. 23:32
  „nekem hasonló esetbe azt mondták ,fizessem ki , majd visszaadják......
  nem fizettem be... 3 hónapig vizsgálták ki hogy nem kell befizetni”
 • 5. Accra 2009. augusztus 06. 22:41
  „Nekem tavaly havi matrica mellett 9 db ilyen levelem jött. Az elsőnél szkennelve küldtem a matricát, blokkot, a válasz az volt, hogy majd kivizsgálják. Természetesen eszem ágában nem volt 150 ezret fizetni, amikor igazam volt. Nem is fizettem, 2 hónap után meguntam a levelezgetést, végül a matricát eladó kút írt nekik, mellékelték az ő bizonylatukat is. 3 nap múlva törölték a büntetést.”
 • 4. Freddy01 2009. augusztus 06. 21:54
  „Ha ilyen baromságot mondana nekem egy bürokrata barom, akkor én is hunyorognák...”
 • 3. mauz 2009. augusztus 06. 21:38
  „moderálva”
 • 2. MTT 2009. augusztus 06. 16:45
  „Ne hogy már még előlegezzen is meg valamit, amit egyszer már volt alkalma becsülettel kifizetni! Azért a jog hézagai hagynak maguk után kívánnivalót! Felelős beosztású ember ostoba nyilatkozattal, törvénytelen gyakorlatot népszerüsít!”
 • 1. janika 2009. augusztus 06. 16:16
  „Ez is egy eset a hivatali visszaélések közül!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyénkben is félnek a romák

Győr-Moson-Sopron - Megvédelmeznék saját településüket, családtagjaikat a megyénkben élő cigányok,… Tovább olvasom