Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Viharos évzáró buli - Borkai kiállt a jegyző mellett

Győr - Kedden napközben egy feljegyzésre hivatkozva olyan hírek keltek szárnyra a városházán belül (és kívül) kedden, miszerint távozik posztjáról dr. Papp László győri jegyző.

A feljegyzés az önkormányzat decemberi évzáróján történteket meglehetős részletességgel közli, a főszerepben „vitatható viselkedése" miatt a jegyző áll...

A Kisalföld megkapta azt a feljegyzést, amely az önkormányzat december 13-i évzáróján történteket két oldalon keresztül részletezi. A mi papírunkon kétségkívül nincs aláírás, mindössze egy megjegyzés utal arra, hogy „az aláírók szükség esetén személyesen is tanúsítják" a történteket, de azt nem tudni, melyik példányt írták alá. Mindenesetre azt állítják, hogy dr. Papp László jegyző aznap  botrányosan viselkedett. A jegyző ezt határozottan cáfolta. 

Mindez kedden délután hangzott el a városvezetés rendkívüli sajtótájékoztatóján, ahol Borkai Zsolt polgármester leszögezte: névtelen levelekkel nem tud s nem is akar mit kezdeni. A Kisalföld kérdésére azt válaszolta, hogy ő nem kapott aláírt levelet, de mendemondák alapján valóban hallott az ügyről. „Megkérdeztem a jegyzőt, aki azt mondta, nem úgy történtek a dolgok, ahogy valaki vagy valakik ebben a levélben leírták" – tette hozzá.

dr. Papp László és Borkai Zsolt együtt cáfolt. Fotó: H. B. E.

Arra a felvetésünkre, életszerűnek tartja-e, hogy valaki vagy valakik egy asztal mellett ennyire részletes „kreálmányt" készítsenek egy olyan társasági eseményről, ahol több szemtanú is volt, azt válaszolta: aki úgy érzi, hogy bizonyítani tudja a sérelmét, az polgári peres úton ezt tisztázni tudja. „Az ajtóm nyitva áll mindenki előtt, aki vállalja a történtek elmondását",  azonban névtelen levelek miatt nem indít vizsgálatot, így részéről ügy sincs a decemberi évzáró miatt.

„Azt is tudni kell, hogy a jegyző kinevezése vagy esetleges felmentése nem a polgármester, hanem a közgyűlés asztala."

Dr. Papp László elismerte, hogy részt vett a nevezett évzáró bulin, ahol azonban  – mint mondta –  részéről „olyan viccek hangoztak el, amelyek ilyenkor szokásosak". Kérdésünkre válaszolva a nyilvánosság előtt tagadta, hogy a személyeskedőnek, félreérthetőnek, illetve bántónak titulált megjegyzések elhangoztak volna tőle, tételesen azonban nem kívánta cáfolni a jegyzőkönyvszerű levél tartalmát.

Névjegy
Dr. Papp Lászlót tavaly január 18-án nevezték ki  győri jegyzőnek, előtte jegyzői, körjegyzői állásokat töltött be Püskiben, Öttevényen, Rábapatonán. 2003 májusától a Győrsövényház–Fehértó–Bezi, 2004. január 1-jétől a Fehértó–Bezi körjegyzőséget vezette egészen tavaly októberig, s közben Farádon is helyettesített.
A két nagy frakció véleményére is kíváncsiak voltunk:
Dézsi Csaba András, a Fidesz frakcióvezetője: „Dr. Papp László jegyzőt a polgármester javaslatára választotta meg a közgyűlés, méghozzá elsöprő többséggel. (Az igenek mellett mindössze két tartózkodás volt a szavazáskor.) Borkai Zsoltnak is érdeke, egyben feladata, hogy rend legyen a városházán, ebben egyeztetésünk során egyet is értettünk.

Most van egy ügy, amiről el kell döntenie, hogy valós-e, van-e tennivalója ezzel kapcsolatban.  Én jelenleg nem tudom megmondani, hogy az eset melyik kategóriába sorolandó. Ami biztos, hogy mindenképpen helyén kell kezelni a dolgot, ha esetleg van teendő, akkor azt a Fidesz- frakcióval is egyeztesse."

Eredics Imre, az MSZP frakcióvezetője így reagált: „A jegyző kiválasztása és alkalmazása menthetetlenül a polgármester és a döntéshozó frakció felelőssége. Egy jegyzőnek (polgármesternek, alpolgármesternek... stb.) tudnia kell, hogy viselkedése mindenhol és minden pillanatban közügy, így még ha úgy is érzi dr. Papp László, hogy aznap  nem lépte túl az illendőség határát, ha mások mégis ellentétesen nyilatkoznak ugyanarról – ráadásul mi úgy értesültünk, hogy névvel is –, akkor nem dr. Papp László, hanem Győr jegyzője kerül be a hírekbe.

Nem az a kérdés, hogy az én vagy a frakcióm bizalma megingott-e, hanem hogy a városházán dolgozóknál megtörtént-e ez. Mindenekelőtt a polgármester felelőssége megakadályozni, hogy bizalmi válság alakuljon ki." 

Olvasóink írták

77 hozzászólás
 • 77. bogyó 2008. február 25. 19:37
  „Győrben még az is csoda, hogy felszinre, és napvilágra került ez az ügy. Van bőven, hisz ez még csak a jéghegy csúcsa! Az biztos, hogy nem a győri polgárok érdekeit védik, inkább a saját zsebüket!!!!”
 • 76. lajos 2008. február 22. 05:26
  „mennyit kér a Kisalföld a SZENNYVÍZÉRT ? u.i. nekem is el kell intéznem egy két alakot”
 • 75. Jé 2008. február 10. 16:00
  „Jé nem szabad ideírni egy magyar város nevét Csorna.
  Miért?
  Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.
  Utalj az igazságra, és ki veszik az írásod.”
 • 74. Ember 2008. február 09. 09:10
  „KENYERET ÉS CIRKUSZT! Ez kell a népnek! Ha már a kenyérre nem telik, legalább...
  Utálatos ez a szörnyű kölcsönös gyűlölködés ami körülvesz bennünket!”
 • 73. Hajrá Győr 2008. február 09. 00:50
  „Na kedves pógár. Ez kell neked. Egy primitiv szakmailag alkalmatlan alkoholista meg egy tornatanár. Ez a mostani téma csak vihar a biliben. A keményen dolgozó urak semmit sem tettek le az asztalra és nem is fognak úgy nézem. Egyébként ha már ilyen vitakész vagy, ismered az Occham borotvája elvet? Arról szól hogy ha van egy rövid és kézenfekvő magyarázat (esetünkben ez a tulok berúgott mint egy disznó és hozta önmagát) akkor az nagyobb valószinűséggel igaz mint egy bonyolult a helyzetet elvben leiró mégis mesterséges magyarázat (összeesküdtek ellene a munka hősei). Ja és nem attól leszel polgár hogy fideszes vagy. Attól a mostani hivatalos image alapján inkább plebejus vagy, amit az is alátámaszt hogy tanácsnak hivod az önkormányzatot. Le vagy maradva néhány évvel.”
 • 72. Panka 2008. február 08. 19:33
  „Tisztelt emberek!
  1. Mindenki jó alaposan gondoljon bele, akinek családja van , vagy akár csak a mindennapi megélhetése miatt nem mindegy hogy van-e állása vagy nincs. mert ha az érintett emberek panaszt tennének...akkor volt állás...nincs állás!
  2.Ennek az egésznek SEMMI köze a politikához!
  3.Honnan tudják, hogy a levél nem volt aláírva, miért csak azt kell emlegetni, hogy névtelen levél így...névtelen levél úgy...?
  4.Ha nem tudják valójában mi történt, miért ítélkeztek?
  5.Aki leírta, hogy patkány...stb.jelzőket, az belegondolt, hogy ezeket a szavakat egy anyára, feleségre...stb mondja és nem egy szilikonmellű aromexiásra, csak hogy az érintettek szavaival éljek.
  5.Valóban nagyon érdekes, hogy az újságban egy sms sem jelent meg ezzel a témával kapcsolatban.”
 • 71. vacak 2008. február 08. 17:51
  „Kedves Újságíró

  A probléma az hogy ha jól tudom esküjük szerint nem vihetik magukkal a politikát a munka helyükre. Ők a győri polgárokért kel hogy dolgozzanak.
  Mind a két félnek.
  Ezért nem értem hogy kerül ide a politika.
  Állítólag embereket aláztak meg.
  Az pedig alkotmányba ütközik.
  Neked mint újságírónak a tájékoztatás a feladatod és nem bíró szerepe.
  Persze magánemberként lehet véleményed, de újságíróként kicsit kényes.”
 • 70. Olvasó 2008. február 08. 11:11
  „Kedves Újságíró! Hát a Kisalföld többi cikkeihez kapcsolódó hozzászólások számát nézve tényleg ez a legunalmasabb, a győrieket egyáltalán nem érdeklő anyag. Azért furcsa, hogy rengetek "jól értesült" szólt hozzá, amit oknyomzó munkával fel lehetne deríteni szerintem, de ez most nem érdeke egyeseknek. Itt nemcsak a konkrét esetre gondolok, hanem az előzményekre is. Nem tudom, hogy más esetben is a "dörzsölt" újságírók ezt tennék-e?!? Vagy a dörzsöltségnek is van jobb és baloldala, a mai független, objektív médiában? Hú, de naiv vagyok!”
 • 69. újságíró 2008. február 08. 10:33
  „Kedves Olvasó! Az ujságírók nagy része eléggé dörzsölt ahhoz, hogy meglássa az egész "ügy" lényegét! Itt már régen nem az urilányokat ért sérelemről van szó! Kőkemény politikai hadjárat, az egész vezetőség lejáratására! Az meg már eléggé unalmas!”
 • 68. Olvasó 2008. február 08. 07:52
  „Az is érdekes, hogy se a tegnapi, se a mai Kisalföldben egyetlen szó sincs már erről az ügyről. Az sms rovatba se írt volna senki semmit!?!
  Hol vannak egyébként más esetekben nagyon aktív újságírók? Gondolom most önmegtartoztatást gyakorolnak...”
 • 67. János vitéz 2008. február 08. 06:59
  „Kedves Vacak!
  Újszerű megvilágítás, hogy ez eddig nem derült ki! A pincérek a hibásak, Őket kéne elküldeni. Jobb lesz kerülni azt a vendéglőt, mert ott úgy látszik nem tartják be a jogszabályokat. Jobb helyeken 18 éven aluliakat és ittas egyéneket nem szolgálnak ki! Szerintem a helyi jegyző csak ezt a törvénysértő pincéri magatartást akarta leleplezni. Ahelyett, hogy a kollégái segítenének neki az igazi bűnösöket megrendszabályozni Őt teszik hibássá. Dürenmatt erről is írhatott volna egy nagy történetet!”
 • 66. Vacak 2008. február 07. 20:02
  „Dürrenmatt
  Igaz .
  Csak a pincérek ne lettek volna.”
 • 65. Dürrenmatt örülne 2008. február 07. 19:52
  „Én egyet nem értek: a nők mindent elkövetnek azért, hogy észrevegyék, udvaroljanak nekik, aztán ... jön az orvtámadás. Elképesztő! De jó, hogy a férfiak nem ilyenek!

  Dürrenmattnak jó story volna! A 12 dühös ember mellé, x aljas boszorkány.
  Emlékeztetőül, egy kis irodalom: A szembenállók: egy tucat férfi. A tét: élet vagy halál. Egy fiatalember áll a bíróság előtt. A vád: megölte apját. A tárgyalás befejeződött. A fiú sorsa most már az esküdtszék kezében van. Tizenkét idegen embernek kell döntenie. Tizenkét idegennek, akik az élet különböző területeiről érkeztek, mindegyikük, a maga saját gondjával, bajával. Az ügy egyszerűnek tűnik. De mégsem az! Miközben az esküdtek tüzetesen megvizsgálják a bizonyítékokat, a feszültség nő, az indulatok forrnak... és a maroknyi csapat tagjainak szembe kell nézniük titkolt gyarlóságukkal, előítéleteikkel, hogy felszínre kerülhessen az igazság.”
 • 64. volt munkatárs 2008. február 07. 18:16
  „Azzal együtt, hogy én sem örülnék ha az én feleségemmel történt volna meg az amit leírtak (harapdálás stb). Ha igazak a vádak...
  Azért elgondolkodtató hogy ez egy bulin történt és a Jegyző ott viselkedett "elviselhetetlenül" míg a városban egyes közalkalmazottak nap mint nap kénytelenek elviselni az iszákos (érezni a leheletén és látszik a viselkedésén) főnök szeszélyeit, de még névtelenül sem mernek vagy akarnak tenni semmit. A közszféra sajnos így működik, bebetonozott, régről a nyakunkon maradt vezetéssel”
 • 63. nemmunkatárs 2008. február 07. 16:09
  „"Ráadásul még nem is primitív."
  Hát a bumeráng nem erre utal!

  Viccet félretéve.Ha "munkatárs" olyan biztos a dolgában akkor ne féljen a bumerángtól, ki vele: X.Y munkatárs vagyok!
  A főnök bizonyára hálás lesz, de így?-honnan tudja szegény, hogy kit kell megjutalmazni?”
 • 62. vacak 2008. február 07. 15:08
  „Ráadásul még nem is primitív.De jó neki?”
 • 61. János vitéz 2008. február 07. 12:32
  „Érzitek ezt a bűzt? "Egy munkatárs" már kiöltötte a nyelvét, és szerintem ....”
 • 60. egy munkatárs 2008. február 07. 12:17
  „Jegyző Úr, ne adja fel! A primitívek, aljasok, sajnos, mindíg többen vannak! Kiállunk Ön mellett! A bumeráng visszavág.”
 • 59. Baross úti polgár 2008. február 07. 11:47
  „Ha én lennék a polgármester...
  ...én bizony megkérdezném azokat a városházi dolgozókat, akik részt vettek a kedélyes, és "a jó ízlés határain belül maradó" évzárón, hogy mi is történt.

  Ha én lennék egy oknyomozó riporter...
  ...ugyancsak megkeresnék néhányat közülük, hisz a jegyző úr nyilván emlékszik rá (még ha egy-két pohárkával koccantott is némely hölgyek egészségére), hogy kik is vettek részt a kedélyes, és "a jó ízlés határain belül maradó" évzárón.

  Ha én egy Baross úti polgár lennék... (de hisz azok vagyunk!)
  ...bizony megértenénk a kedélyes, és "a jó ízlés határain belül maradó" évzárón részt vevőket hogy hallgatnak, és elgondolkodnánk rajta: hogy ha tényleg kedélyes, és "a jó ízlés határain belül maradt" az a bizonyos évzáró, akkor hogy a bánatban lehet az, hogy mind a mai napig nem akadt egyetlen egy beosztott munkatárs, aki kiállt volna, és hitelesítené a kedélyes, és "a jó ízlés határain belül maradó" jegyzőnk szavait. Ezzel sokat segíthetne Polgármester urunknak is, aki már megtette ezt anélkül, hogy részt vett volna a kedélyes, és "a jó ízlés határain belül maradó" évzárón.”
 • 58. János vitéz 2008. február 07. 09:42
  „Már újra működik az az ominózus, melynek a légvonalba mért távolságára akart utalni Demokrata. Mitől és miért légvonalba az nem derült ki hozzászólásából. Szép napot a városházi dolgozóknak. Biztos vagyok benne, hogy nagyon aktív az internet használat most odabennt. Vigyázzanak, nehogy aztán valaki meglássa, mert abból valóban baj lehet. Fel a fejjel voltak már ennél nehezebb idők is, sőt még lesznek is! Ja hozzászólni pedig főleg veszélyes a lentebb írt esti látogató miatt is és a rendszergazdák esetleges ébersége miatt is. Volt már, lesz is! (István a királyban éneklik az udvaroncok...)”
77 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képes kalandozások a Naprendszerben

Győr - A Gyerekegyetem csütörtöki előadásán másfél óra alatt több millió kilométert és több millió… Tovább olvasom