Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Vihar tépázta a megyét

Győr-Moson-Sopron - Időnként 70–100 kilométer per órás sebességgel érkezett meg a vihar megyénkbe vasárnap hajnalra.
 A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a rekordot Péren mérték: a széllökések elérték a 120 kilométer per órás sebességet. A szakemberek szerint ilyen erejű tartós szél hazánkban csak rendkívül ritkán fordul elő.

Lapunk kérdésére emlékeztettek arra, hogy a 2006. augusztus 20-án Budapesten halálos áldozatokat is követelt vihar széllökései 110 kilométer per órásak voltak, ám azok nem tartottak tovább 18-20 percnél. Most annál erősebb vihart az ország több pontján is mértek. A tűzoltók lapzártánkig megyénkben 89 helyszínre vonultak ki, főként fakidőlések adtak munkát nekik.

A meteorológiai szolgálat narancs, majd piros riasztásának megfelelően Győrben és Kapuváron garázssorok tetejéről tépte le a hullámlemezt a szél, s dobta az utcára. Több autó megsérült. Sopronban a tévétorony maradt áram nélkül, mert a betápláló vezeték elszakadt. Személyi sérülés nem volt, azonban Ivánban a vihar megdöntötte egy lakóház tűzfalát, emiatt három felnőttet és négy gyermeket ideiglenes szálláson kellett elhelyezni.


Viharos szél tombolt a megyében. Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a szolgálatban lévő tűzoltók mellett szabadnapos kollégák és hat önkéntes tűzoltó-egyesület is segítette a károk elhárítását. Volt dolguk bőven, késő délutánig csak vasárnap Sopronban 38, Kapuváron 16, Győrben 30, Mosonmagyaróváron 5 helyszínre kellett vonulniuk.
Szárföld és Osli között egy transzformátor vezetékei szikráztak. A legtöbb munkát fakidőlések adták a tűzoltóknak, így például Tápszentmiklóson egy 40 centi átmérőjű fa dőlt a sínekre a vasútállomáson.

Lapunk ügyeleti telefonjai is folyamatosan csengtek vasárnap. A legtöbben az áramszolgáltatóra panaszkodtak, vérmérséklettől függő hangnemben.

Mindannyian azt kifogásolták, hogy az E.ON hibabejelentő telefonját nem veszik fel vagy állandóan foglalt. Mi is ugyanazt tapasztaltuk, mint az olvasók. Többen javasolták, ha nincs elég emberük, üljenek oda ilyenkor a telefonhoz a vezetők is.

Écsről a Petőfi utcából telefonált egy olvasó, hogy a vihar letépett egy vezetéket, abban áram van. Mindenki egymásra mutogatott, az áramszolgáltató nem kapcsolta ki az áramot, a vezeték életveszélyesen fityegett. Győrszentivántól Tápon, Szanyon, Kapuváron keresztül Sopron térségéig bosszankodtak az emberek. Sokuknál nem működött a fűtés, mert nem volt áram, fáztak lakásaikban az emberek.

Sopronon is nagy erejű szél söpört végig szombaton éjszaka, mely vasárnap reggelre jól látható jeleket hagyott maga után. A Csik Ferenc Uszoda reggel nem nyitott ki, mivel a kupola szerkezetét erősen megrongálta a vihar. Az Erzsébet-kertben fák dőltek ki, a városban hirdetőtáblákat, sőt, közúti jelzőlámpákat sodort el a szél. A Mátyás király utcát egy időre le kellett zárni a forgalom elől, miután a Lackner Kristóf-iskola tagintézményéről – a volt nevelési tanácsadó épületéről – aláhulló cserepek több autót megrongáltak. Az egyik Győri úti nagyáruház parkolójában több bevásárlókocsi-tároló megrongálódott, mivel a rájuk szerelt információs táblákba belekapott a szél és magával rántotta a fémszerkezetes pavilonokat. Személyi sérülés sehol nem történt.

A tűzoltóknak többségében útra borult fákhoz kellett vonulniuk, például Nagycenknél, Újkérnél, Sopron és Balf között, valamint Brennbergbányán a Hermesi úton. Hasonló esetek történtek a Deák kúti úton, a Lövér körúton, valamint a tévétoronynál, ahol elektromos vezetékre dőlt rá egy fa. Az esetek negyven százalékában – Sopron belterületén – a tetők bádogozását bontotta meg a szél, emiatt vonultak a tűzoltók az Orsolya térre. A Kisfaludi utcában gázkéményt, a Csarnok utcában egy falazott kéményt, a Somfalvi úton egy csarnok tetőszerkezetét rongálta meg a szél.

A vasárnapi vihar nem kímélte a Rábaköz településeit sem. A tűzoltók szinte egész napos rohama reggel nyolc órakor Balf és Fertőrákos között kezdődött, ahol három villanyoszlop megdőlése miatt meggyulladt a nádas. Fél óra múltán már a csapod–röjtökmuzsaji úton voltak a tűzoltók, ahol egy ledőlt fa zárta el az utat. Ugyancsak a letört faágak okoztak később forgalmi akadályokat Kapuvár Fő terén, majd az Osli úton több alkalommal is. A 8611-es főút vicai elágazójánál is  kidőlt fa okozott forgalmi akadályt, Kapuváron pedig több ház tetejét kezdte meg a viharos szél. Ugyanilyen problémák a Dél-Rábaköz több településén is előfordultak. Kettétört villanyoszlop miatt lezárták Beleden a Kossuth utca egy részét.

A vihar vasárnap estig nem okozott problémát a közúti közlekedésben, rendőri intézkedéssel járó baleset nem történt.

A megyei mentőszolgálat ügyeletéről sem kellett mentőt küldeni a viharral kapcsolatos balesethez. Az átlagos napokhoz viszonyítva némiképp több belgyógyászati eset volt, de nem egyértelmű, hogy azok a fronthoz köthetők.

A MÁV kommunikációs vezetője, Kavalecz Imre tájékoztatása szerint a vonalaikon csak Hegyeshalom és Rajka között kellett 60 kilométer per órára csökkenteni a vonatok sebességét délután, mert a nagy széltől erősen belengtek a felsővezetékek.


Mit javasol a károsultaknak a biztosító szakembere?

Szín és riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kódjainak jelentése a következő. Citromsárga riasztás, 1-es fokozat: Viharos szél! A legerősebb széllökések meghaladhatják a 60 km/h-t. Narancssárga riasztás, 2-es fokozat: Erős vihar! A legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t. Piros riasztás, 3-as fokozat: Nagyon erős vihar! A legerősebb széllökések meghaladhatják a 110 km/h-t.
Az Allianz Hungária Biztosító Zrt. regionális lakossági vagyonkár-rendezési vezetője, Orcifalvi István lapunk megkeresésére felhívta a figyelmet: – Mindenképpen telefonon vagy személyesen jelentsék be a károsultak, mi történt, milyen kár érte őket. Ezt a fiókbiztosítóknál is megtehetik. S mindenképpen adjanak meg elérhetőséget, ahol a kárrendezés miatt visszahívhatják őket munkatársaink – kezdte a tájékoztatást Orcifalvi István.

A kárrendezési vezető elmondta, ha a vihar megbontja a tetőt, leveri a cserepet, a saját biztosító megtéríti a tulajdonos kárát. Akkor is, ha emiatt beázik a lakás. Más a helyzet, ha idegent ér kár, esetleg a tetőcserép vagy hullámlemez megrongál egy autót. Ugyanis ez vis maior helyzet, a tulajdonos nem tehet a viharról. Ekkor a gépkocsi-tulajdonos a casco biztosításával tudja rendezni a kárát.

– Más a helyzet, ha saját udvaron saját tárgy rongálódik meg. Például az udvaron álló fa a tetőre dől s megrongálja azt, a saját biztosító rendezi a kárt. Újabban nagyobb kockázatot viselő biztosítási módozatok is vannak, amelyek több mindenre kiterjednek – magyarázta Orcifalvi István.
A biztosítási szakember hangsúlyozta, vis maior helyzetben az áramszolgáltató sem felelős a viharért. Tehát a biztosítása nem terjed ki arra, ha a vihar letépi a vezetéket, s emiatt olvad ki a hűtő vagy romlik el egy elektromos berendezés. Van azonban egy olyan biztosítási módozat, amely fizet, ha nyolc óránál hosszabb ideig van áramkimaradás. Ezt a szolgáltatónak igazolnia kell.

Olvasóink írták

 • 11. Hajni 2008. január 28. 18:39
  „Bizony elég félelmetes volt az tegnapi vihar! Okosan döntött ,aki nem lépett ki az utcára! Minden elismerésem a tűzoltóknak,akik viszont keményen dolgoztak!”
 • 10. dr. Nagy Györgyi 2008. január 28. 12:01
  „Sopronban a korház környékén vasárnap reggel 6-tol este 10,30-ig nem volt villanyáram. A szolgáltató hibabejelentő száma egész nap elérhetetlen volt. Nem lehetett főzni, fűteni, dolgozni. A lakók teljesen kiszolgáltatottan, kétségbe esve tanakodtak, hogy vajon hová lehetne elmenni személyesen bejelenteni a gondokat.
  Este teljes sötétség borult a környékre, miközben a kaputelefonok és azok mágnes zárjaik sem működtek. Azon gondolkodom, hogy ha csőrepedés, gázszivárgás lett volna, akkor hogyan értük volna el az áramszolgáltatót, hogy kapcsolja le a környéket.”
 • 9. Miszter Tejfel 2008. január 28. 10:47
  „Engem nem fújt le a járdáról a szél. Meg kidőlt fát sem láttam. Ezen kívül "akadájt" meg akadályt sem. De úgy szerettem volna hozzászólni.”
 • 8. bedina 2008. január 28. 09:45
  „Nálunk a keritést döntötte ki.Nem kis szél volt tegnap!”
 • 7. kiki 2008. január 28. 09:23
  „Mosonszentmiklos fö utcán letört faág okozott forgalmi akadájt .a helyi önkéntesek megszüntették”
 • 6. Hárs József 2008. január 28. 09:00
  „6. És a kidőlt öreg fa a Deák téren?”
 • 5. Grof 2008. január 28. 07:06
  „Tegnap este és fél éjjel mért volt áramszünet? Totál sötétség lett este.”
 • 4. Princ 2008. január 27. 22:50
  „Én sem vagyok egy véznaság, de engem is lefújt a szél a járdáról. Meg állítólag a győri városháza előtt álló egyik tán fenyőfát is kidöntötte. De ez lehet, hogy csak urban legend.”
 • 3. Lúzer 2008. január 27. 21:40
  „Engem el fújt a szél, pedig 94Kg vagyok :)))”
 • 2. pro 2008. január 27. 21:29
  „LOL Jógyerek :D”
 • 1. Jógyerek 2008. január 27. 18:55
  „Egy kis Tesco filling Sopronból! ;o)
  http://images.netbag.hu/20080127/12473458282.jpeg
  http://images.netbag.hu/20080127/12491765593.jpeg
  http://images.netbag.hu/20080127/12491620594.jpeg”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagycsaládosok fóruma az egészségbiztosításról

Győr - A győri Família Nagycsaládosok Egyesülete nyílt lakossági fórumot hirdetett tegnap estére az… Tovább olvasom