Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Vigyáznak a nyugdíjat kézbesítőkre

Győr-Moson-Sopron - Azoknak, akik nem átutalási betétszámlára kapják nyugdíjukat, a posta kézbesítői viszik ki a 13. havi nyugdíj második felével és a visszamenőleges hatályú, 1,1 százalékos rendkívüli emelés összegével növelt rendes ellátást. A kézbesítőkre vagyonőrök, rendőrök, másutt polgárőrök vigyáznak ebben az időszakban.
A Magyar Posta Zrt. Biztonsági Főigazgatóság Győri Területi Biztonsági Osztályának vezetője, Cseri József az emelt összegű kézbesítéssel kapcsolatos érdeklődésünkre elmondta, a pénzkihordás idején fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be.

– Sokan gondolhatják, hogy a kézbesítőknél nagyon sok pénz lehet, pedig az előírtnál többet most sem vihetnek magukkal. Inkább többször kell fordulniuk ahhoz, hogy mindenki időben kézhez kapja a nyugdíját, akinek nem folyószámlára utalják az ellátást. A biztonsági intézkedésekre azonban szükség van, hogy ne fordulhasson elő olyan tragédia, amilyen idén májusban Mórahalmon, ahol a rabló dulakodás közben lelőtte a kézbesítőt, majd magával is végzett – hangsúlyozta Cseri József.

Az osztályvezető megjegyezte, hogy kisebb összegekért is képesek egyesek tragédiába torkolló cselekményeket elkövetni. Ezért az elmúlt években történ eseményekből okulva a kézbesítők érdekében több megelőző intézkedést tettek.

A nyugdíjat kézbesítő postásokra biztonsági emberek vigyáznak novemberben. Fotó: H. Baranyai Edina
A nyugdíjat kézbesítő postásokra biztonsági emberek vigyáznak novemberben. Fotó: H. Baranyai Edina

– Az egyik, hogy egyszerre nem visznek magukkal sok pénzt a kézbesítők. Másrészt a társaság személy és vagyonőröket alkalmaz melléjük, akik vigyázva a munkatársak testi épségére kísérik őket. A rendőrséggel megerősített együttműködési megállapodás alapján ezekben az időszakokban, ahol kifizetés történik kiemelten odafigyelnek a kézbesítők biztonságára. A megyei polgárőr szervezetekkel is van együttműködési megállapodásunk. Falvakban, városokban ők is jobban odafigyelnek és kísérést, biztosítást vállalnak. Természetesen a kézbesítőket is oktatásokon készítettük fel, illetve technikai védelmük is van, többek között a rablás esetén működésbe lépő pénzfestő eszköz – sorolta Cseri József.

A postások veszélyeztetettsége főként a ritkábban lakott külterületeken, illetve a lakótelepeken nagy. Ezeken a területeken mindenképp személy és vagyonőrökkel, vagy polgárőrökkel kísértetik a postásokat.

– Bízom abban, hogy a felkészítés és a személyi biztosítás meghozza az eredményt és semmi probléma nem történik. Azonban szeretnénk a lakosság segítségét kérni, s azt, hogy ne legyenek közömbösek. Hiszen mindenkinek van rokona, ismerőse akinek kézbesítő viszi a nyugdíját, s nagyon fontos, hogy az eljusson hozzá. A lakosság sokat segíthet, ha a kézbesítő munkavégzése során azt látják, hogy figyelik, gépkocsival, kerékpárral gyanúsan követik őket, ne menjenek el az ilyen jelenség mellett. Próbálják megjegyezni a jármű rendszámát, típusát, a gyanús ember személyleírását, s azt a legközelebbi rendőrségen, postahivatalban jelezzék. De akár a kézbesítőt is figyelmeztethetik, de azt tegyék meg minél előbb – hívta fel a figyelmet Cseri József.

Az osztályvezető megjegyezte, hogy a Magyar Posta főügyeletének ingyenesen hívható 06-80-200-631-es zöldszámán is megtehető a bejelentés.

Olvasóink írták

 • 5. matriné 2008. november 08. 09:15
  „Hát nem látjátok a csíkos-sárga alatt van golyóálló,és nem kövér az őr! Az csúzli-úzi meg hátul a kezében van!”
 • 4. Joe Sixpack 2008. november 07. 09:05
  „Hát nékem nem kell tartani. Én csak kattintok itt egyet azt beugrik a nyugdijam. Azért használom a routert is meg tüzfalat.”
 • 3. Ez vicc? 2008. november 06. 23:57
  „Hát most komolyan beszartam! Eddig még foglalkoztatott a gondolat, hogy úgy teszek mint a kormány, lenyúlom a nyugdíjat. De most, hogy megláttam ezt a kőkemény biztonsági őrt, inamba szállt a bátorságom.”
 • 2. Szabó Zoltán 2008. november 06. 23:35
  „Ezt mire értetted? Csak nem az ősz hajú 60 év körüli , jó eröben lévő biztonsági őrre? Bár ki tudja, lehet hogy 10 danos karatés, csak éppen nem golyóálló! Ugye nem gondolták komolyan, hogy egy elszánt fegyveres támadót megállít egy fegyvertelen nyugdíjas bácsika? A végén még két áldozat lesz! Esetleg ha többen kísérnék, nagyobb visszatartó erő lehet.”
 • 1. 05 2008. november 06. 22:30
  „jó a kép ! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Halál a magyarokra!`

Szlovákia - "Halál a magyarokra!" "Nemzeti ellenállás" – ezeket a szavakat fújták ismeretlenek… Tovább olvasom