Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Veszélyes vendégek, alattomos albérlők keserítik életünket


Győr
Gülch Csaba
Számos egészségkárosító anyag található a lakás légterében, melyek mérgezik szervezetünket. A „Veszélyes vendégek, alattomos albérlők” című fogyasztóvédelmi kiadvány ezeket veszi számba.

Egyre szennyezettebb a lakások levegője, amely elsősorban a megváltozott életmódunkra és építkezési szokásainkra vezethető vissza. Kalas György, az Ökológiai Stúdió Alapítvány munkatársa szerint számos olyan „alattomos albérlővel” élünk együtt, amelyeket építőanyagainkkal örököltünk, bútorainkkal, használati tárgyainkkal mi vittünk be a lakásba, életvitelünkkel mi állítjuk elő, vagy netán tudtunkon kívül magunk tápláljuk azokat.
A győri környezetvédő most megjelent fogyasztóvédelmi brosúrájában a lakás egyes helyiségeiben velünk élő, de láthatatlan „veszélyes vendégek”-et gyűjtötte össze.
Érdeklődésünkre elmondta: a régebben szigetelés és aljzatbeton nélkül épült házak pincéjében vagy alsó szintjén elsősorban a radon – színtelen, szagtalan gáz, az uránium bomlásterméke –, a PVC-vel burkolt előszobában pedig a lágyítóként használt, folyamatosan kipárolgó ftalátok jelenthetnek veszélyt.
A konyhában például a gáztűzhely és a lerakó között gyakran azbeszttartalmú szigetelőlapot használnak, amelyből az anyag sérülésekor parányi, tűhegyes rostok juthatnak a levegőbe, irritálva a légzőszerveket, belefúródhatnak a tüdőbe és idővel rákos daganatokat okozhatnak. Szólt a bútorlapokból kipárolgó formaldehidekről, a szőnyegben lévő vegyi anyagokról, a házi poratkáról és a penészspórákról is.

Kalas György megemlítette még azokat a háztartási berendezéseket (például mikrohullámú sütő, villanytűzhely) is, amelyek használata – sugárzásuk miatt – fokozott elővigyázatosságot, távolságtartást igényel.

– A jó beltéri levegő titka a helyes szellőztetés, de fotoszintézisük során egyes szobanövények is jelentősen csökkentik a levegőben lévő illékony szerves vegyületek mennyiségét, de csak egészséges növényeket érdemes a lakásban tartani, mert a penészes föld, a rosszul gondozott növény is szennyezheti a levegőt – hangsúlyozta végül Kalas György.
A sugárzás miatt a mikrohullámú sütő használata is fokozott elővigyázatosságot igényel, a megfelelő távolságot betartva melegít benne ételt a győri Koncz Károly is.
Fotó: Krizsán Csaba

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. március 17. 18:53
    „Sosem elég csak háromszor közölni egy cikket! Mi lenne, ha az ivóvizet is megvizsgálnák és közzétennék mik is úszkálnak benne? Vagy, ha vágóhídi termékeket, vagy a konzerveket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztos-e a nyugdíj?

Győr - Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és az osztrák Pensionsversicherungsanstalt… Tovább olvasom