Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Végre lesz helyük az ovisoknak

Győr - Egy nyertes pályázatnak köszönhetően végre kibővítheti a győri önkormányzat az egyik ménfőcsanaki óvodaépületet. A városrészben egyre több a gyerek, de évek óta zsúfoltság van.
Három-négy éve zsúfoltság van a ménfőcsanaki Petőfi ÁMK óvodájában, ami nem csoda, hiszen a gyorsan bővülő városrészben évente 40–50 kisgyerek kerül óvodáskorba. Bár a szülők a kicsik majdnem felét nem ménfőcsanaki, hanem a város belsejében lévő ovikba íratják, így is akkora az igény a helyi ellátásra, hogy az utóbbi években kompromisszumos lépésekre kényszerült az önkormányzat. A hely ugyanis egyszerűen elfogyott – ami nem is csoda, hiszen a ménfőcsanaki a szintén 12 csoportos szentiváni intézmény mellett Győr legnagyobb óvodája. Szerencsétlen helyzet, hogy a gyerekeket öt különböző helyszínen tudja csak elhelyezni a város, ráadásul a helyhiány miatt két-két csoport a helyi iskola épületébe, valamint a Bezerédj-kastélyba kényszerült.

Ez az áldatlan állapot szűnhet meg hamarosan, az önkormányzat ugyanis a közelmúltban 140 millió forintot nyert az óvoda Horgas utca 38. szám alatti épületének felújítására. A százszázalékos kihasználtsággal működő, 94 kisgyereknek helyet adó óvodai „részleg" felújítása azért is sürgető, mert a két eddig használt épületből az egyiket – egy több mint százéves házat – bontásra ítélték a szakemberek. Mivel az épülettel egybeépült részönkormányzati helyiséget azóta bontani kezdték, szeptemberben ideiglenesen ki is költöztették a kicsiket a tornaszobába, ott addig lesz az érintett csoport, amíg el nem készül a tervezett új szárny. Utóbbi egyébként akadálymentes és energiatakarékos lesz, többek között a legkorszerűbb anyagokból és technológiával épül.

A ménfőcsanaki óvoda öt telephelyére több mint 250-en járnak és a szám év közben egyre nő. A gyerekek mögött a bővítésre váró óvodaépület.
A ménfőcsanaki óvoda öt telephelyére több mint 250-en járnak és a szám év közben egyre nő. A gyerekek mögött a bővítésre váró óvodaépület.

Az átalakítás, amelynek költségeihez a pályázaton nyert összeg mellé az önkormányzat további 130 millió forintot tesz hozzá, jelenleg az engedélyezési és kiviteli tervek készítésénél tart, a közbeszerzési pályázatok lebonyolítása után az év második felében kezdődhetnek az építési munkálatok. A terv szerint egy éven belül befejeződő bővítés és felújítás nyomán négy csoportszobával és a hozzájuk tartozó kiszolgálóhelyiségekkel bővül a Horgas utcai „alsó" ovi épülete – az utcában ugyanis egy másik óvodaépület is található –, így a 2010/2011-es nevelési évben végre „igazi" oviba költözhetnek az iskolába és a kastélyba szorult csoportok. Ez már csak azért sem halasztható tovább, mert a Petőfi-iskolának is egyre nagyobb szüksége van a kicsik által elfoglalt tantermekre, az önkormányzat pedig bízik abban, hogy a kedvező tendencia, azazhogy a Ménfőcsanakon lakók helyben járatják óvodába, iskolába a gyerekeiket, a jövőben is megmarad. Sajnos a pontos tervezés egyelőre csak álom a szakembereknek, arra a minden érintett családnak kiküldött kérdésre ugyanis, hogy hová szeretnék óvodába járatni hamarosan oviba kerülő csemetéjüket, két évvel ezelőtt csak kevesen válaszoltak...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben az utcán élők

Győr - A több napja tartó hideg idő kimerítette az utcán: a sátrakban, vízparton, lépcsőházakban és… Tovább olvasom