Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Védett sírok a nádorvárosi köztemetőben

„A temetők állapota megmutatja, milyen szinten áll a társadalom" – vallja Jókai Anna író, a Nemzeti Kegyeleti Bizottság elnöke. Ez a megállapítás érvényes egy városra is, vélekedik Horváth Mária Stefánia, aki a győr-nádorvárosi köztemető sorsa miatt aggódik.
Lelkes lokálpatriótaként egyre több olyan önkormányzati intézkedéssel szembesült az elmúlt évben Horváth Mária Stefánia, ami szerinte arra utal, hogy a város be akarja zárni a majdnem százéves nádorvárosi köztemetőt.

Ügyintézés Szabadhegyen

– Mindig fájdalommal gondolok arra az időre, amikor feldúlták, felszámolták a Bisinger sétány végén lévő régi temetőt. Nekem is pihentek ott őseim. Megdöbbentő és felháborító volt látni egy néhány évtizeddel ezelőtti nagy építkezés, csatornamunkák alkalmával a szétszórt csontokat, koponyákat, amelyek a közeli park bokrai alatt hevertek. Ettől féltem a nádorvárosi temetőt is, ahol a győriek hozzátartozóinak jelentős része nyugszik – mondta érdeklődésünkre a győri városvédő.

– Hogy miért gondolom ezt? Az év elején például kitelepítették Szabadhegyre a temetői ügyintézést, áprilisban felszámolták az egyik portaszolgálatot, megjött a nyár, a temetői kutak hol működnek, hol nem. A nagy múltú sírkert üzemképes állapotban tartása szerintem közfeladat, nem ajándék és nem pénz kérdése, hanem a prioritások tisztességes sorba állítása.

Elfogyott a terület

Horváth Mária Stefánia kérdésével – miért akarják bezárni a nádorvárosi temetőt? – Eredics Imre alpolgármesterhez fordultunk. A politikus szerint egy sírkertet akkor lehet bezártnak tekinteni, ha minden parcellája betelt, területén sem rátemetésre, sem pedig urnás temetésre nincs lehetőség. Ez a veszély a nádorvárosi temetőt nem fenyegeti.

– Nem jelölhetünk ki új parcellákat, vagyis elfogyott a terület, ezért a közgyűlési döntésnek megfelelően hagyományos temetésre csak az új, szabadhegyi temetőben kerülhet sor. Másik oldala a kérdésnek: vannak olyan kiemelt, védett részei a temetőnek, amit végleg bezáratunk, ahol sem rátemetésre, sem pedig urnás temetésre nincs lehetőség. Itt olyan emberek nyugszanak, akiknek munkássága, neve a város történetéhez tartozik. Ilyen kiemeltek például a díszsírhelyek.

Eredics Imre hangsúlyozta: minden balsejtelem és találgatás ellenére a nádorvárosi köztemető városi kegyeleti hely, és „egyetlen négyzetméterét" sem fenyegeti az a sors, ami például egy másik városban megtörtént, ahol beforgatták a sírokat és más célra használták fel a területet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb fizetség jár a cégposztokért

Tizenöt százalékkal emelkednek a teljesen a győri önkormányzat tulajdonában lévő cégeknél az… Tovább olvasom