Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Vasút: félig megmenekült a Zirc-Veszprém szakasz

A tervezett 32 helyett "29 és fél szakaszon" szünetel majd a vonatközlekedés. Zirc és Veszprém között hétvégenként járnak csak a szerelvények.

Egyik szemem sír, a másik nevet: örülök, hogy sikerült megmenteni a Veszprém-Zirc vasútvonalat, de az ügy külön pikantériája, hogy pont ma kaptam meg Mesterházy Attila segítséget elutasító levelét - mondta Navracsics Tibor.

Navracsics Tibor közölte: sajnálja, hogy vasútvonalak szűnnek meg, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azok megmaradásáért továbbra is küzdeni fog a Fidesz.

A frakcióvezető múlt kedden levélben kérte az államfő segítségét a Veszprém-Zirc vasútvonal megmentése érdekében, és korábban ugyancsak levélben kereste meg MSZP-s frakcióvezető kollégáját, a szintén veszprémi Mesterházy Attilát, hogy támogassa ő is a Veszprém-Zirc vonal fennmaradását, hiszen - mint értesült róla - a Tapolca-Ukk közötti vonalszakasz megmaradását ő már "kilobbizta".

Navracsics Tibor korábban közölte, hogy a Veszprém-Zirc közötti vasútvonal felszámolása ellen elsősorban örökségvédelmi és turisztikai érvek szólnak: az 1896-ban épített vaspálya világszínvonalú volt, ma viszont páratlan ipari műemléknek számít, éppen a létesítésekor alkalmazott különleges technikai megoldások miatt is.

Emlékeztetett arra, hogy 2006-ban éppen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tiltakozott a bakonyi vonal megszüntetése ellen.
A megszüntetés ellen turisztikai érdekek is szólnak, hiszen az ország egyik legszebb vasúti pályaszakaszáról van szó, amely átmegy a Bakonyon, s a természeti szépségekben gazdag Cuha-völgyön. Tavasztól ősz végéig turisták tízezrei keresik fel a Bakonyt, a vasúti pálya mentén több idegenforgalmi beruházást is megvalósítottak - tette hozzá a politikus.

A kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy a kabinet meghozta a végső döntést a MÁV egyes vonalszakaszainak bezárásáról. A tervezett 32 helyett "29 és fél szakaszon" szünetel majd a vonatközlekedés, az érintett vonalakon buszok járnak majd.

A tájékoztatásban "fél" vonalként megjelölt volnal a Zirc és Veszprém közötti pályaszakasz, ahol - a turisztikai szempontokat is figyelembe véve - a hétvégén járnak majd a vonatok.

Olvasóink írták

 • 5. Goldmund 2009. november 08. 20:33
  „A Tapolca-Ukk vonalszakaszt is be akarták zárni? Ha ez megtörtént volna, akkor Győrből nemcsak Veszprémen át, de Celldömölkön át sem lehetett volna lejutni a Balatonhoz. Így arrafelé még lehet - igaz 2-3 átszállással.”
 • 4. NemeszteleN 2009. november 06. 12:59
  „...aztán egy szép napon azt is megszüntetik.Ez a magyar gyakorlat, lassanként kell lenyeletni velünk a békát.”
 • 3. klotzild 2009. november 06. 12:26
  „Győr-Veszprém vonal megmaradt, vagy az is csak hétvégén lesz?”
 • 2. -upho- 2009. november 06. 08:54
  „tobbszaz millios jutalmakbol hany jaratot lehetne inditani a szakaszon? kinzo kerdes...”
 • 1. mauz 2009. november 04. 20:04
  „Teljesen korrekt, ha nincs hivatásforgalom, de van turizmus, akkor ez a megoldás.

  A nyári időszakban azért hétköznap is kellene valamilyen, ritkított forgalom, vándortáborok, iskoláscsoportok stb. miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondozónők: kölcsön vagy felmondás

Az idő szorít, sok házigondozó - mivel hónapok óta nem kapott fizetést - a felmondását fontolgatja:… Tovább olvasom