Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Vasút érkezik a kunszigeti sportcsarnokba

Közép-Európa legnagyobb digitális modultalálkozója lesz április 18-19-én Kunszigeten a sportcsarnokban. Valós vasútállomások modelljeivel készül a kiállításra több modellező klub is - Szekszárdtól Bécsig.
A Győri Vasútmodellező és Vasútbarát Klubról is kérdeztük Bulkai Lajost, a klub vezetőjét, aki az áprilisi találkozót szervezi.

- A Gyermekek Házában működik a klubunk, tradicionális gyerekklubként, hetente egy alkalommal találkozunk. Persze némi életkori megkötéssel, mert olyan munkák zajlanak a foglalkozásokon, amelyek a 10 év alatti gyerekeket nem igazán képesek lekötni, illetve valóban hasznos munkát a kisebbek nem tudnak végezni. A tagjaink többségében 13-15 évesek, de néhányan azok közül is aktív tagok még, akikkel 10 éve a klubot elkezdtük: ők ma már egyetemisták.

- Mivel foglalkoznak konkrétan a foglalkozásokon?

- Egy terepasztal részekből, modulokból épül fel, ezeket építjük. A foglalkozás a már-már kiveszőben lévő klasszikus technikaórákra hasonlít: a gyerekek fúróval, kalapáccsal, fűrésszel dolgoznak, igazi asztalosmunkákat végeznek. Valós állomásokat modellezünk; a folyamat terepmunkával kezdődik, ahol felmérjük azokat az objektumokat, amelyeket aztán a klubban modellezünk.

Épül a makett.
Épül a makett.

- Mit láthat majd Kunszigeten a találkozóra érkező néző?

- Egy terepasztal önmagában üzemképtelen, a munkánk egyik leginkább várt része az, amikor az asztalokat egymáshoz tudjuk illeszteni és így egy teljes rendszert tudunk modellezni. A rendezvény találkozó lesz, több klubból - köztük Ausztriából és Szlovákiából is - érkeznek barátaink. Összekapcsoljuk az asztalokat és azokon tényleges vasúti közlekedést fogunk modellezni.

További fotók a Győri Vasútmodellező és Vasútbarát Klub honlapján.
További fotók a Győri Vasútmodellező és Vasútbarát Klub honlapján.

Az időt negyedelni fogjuk, ez azt jelenti, hogy egy-egy állomáson 5-8 percenként biztosan lesz forgalom. Terveink szerint a menetrendet is kitesszük az egyes állomásokhoz. Modellezni fogjuk a teherforgalmat is, a tolatásokat: minden olyan lesz, mint a valós vasúton. Felépítjük azt a logisztikai rendszert is, amelyet a laikusok nem is látnak a vasúti közlekedésből. Mondok egy példát: lesz egy téglagyár, amelyből téglákat rendelnek és ezeket az egyes állomásokra el kell szállítani. Ezt is modellezzük: lesz vonatrendelés, a mozdonyvezetők bárcát kapnak... Ugyanis kiosztjuk a szerepeket: egyikünk mozdonyvezető lesz, a másik forgalmista egy állomáson és így tovább. Kilenc állomást és négy megállóhelyet, valamint több korszak vonatait láthatják majd a vendégek. Nem egy nagy kört kell elképzelni, hanem egy teljes rendszert, kanyargó sínpárokkal. Számunkra is élvezetes játék lesz a találkozó és a látogatók is jól érzik magukat, mert nagyon látványos egy ilyen találkozó. A rendezvény kapcsolatépítésnek sem utolsó, a vasútbarát civilek összerázódnak az ilyen alkalmakkor.

- A rendezvény plakátján lévő címben mit jelent az, hogy digitális?

- Az analóg vasútmodellezés azt jelenti, hogy transzformátorral irányítják a vonatot, amelynek a feszültségtől függően változik a sebessége. Az otthoni kisvasutak is ezen az elven működnek. A digitális modulrendszerben a sínekben végig 16 Volt fut, erre jön egy digitális jel, amely a mozdonyokban lévő mikroszámítógépeken keresztül vezérli a szerelvényeket: mikor induljanak el, milyen sebességgel haladhatnak. Enne a vezérlője a mozdonyvezető kezében van. Az egész rendszer mögött pedig egyetlen számítógép áll. Fontos különbség még, hogy az analóg vasútmodell-kiállítások főleg a közönségnek szólnak, míg a digitális modulok találkozóján egyaránt jól érzi magát a szakma és a civil is.

Nem csak a vasutat modellezik.
Nem csak a vasutat modellezik.

- Hogy lehet bekapcsolódni a vasútmodellezésbe?

- Hozzánk a www.vasutmodellezes.5mp.eu oldalon keresztül is lehet jelentkezni. A tagok részt vesznek a modulok építésében. Ha valaki kedvet érez arra, hogy a találkozón is látható feladatokat ellássa - mozdonyt vezessen vagy forgalmista legyen -, arra is van lehetőség. Előtte azonban vizsgát kell tenni a saját forgalmi szabályzatunkból.

- Hogyan került Kunszigetre a modultalálkozó?

- Egy ilyen modultalálkozónak nagy hely kell és az előkészítése komoly szervezőmunkát igényel. A mostani, kunszigeti rendezvény szervezése már szeptemberben elkezdődött. A résztvevőknek utazniuk kell, a modulokat ide kell szállítani, ott van még a szállásköltség és a rezsi is... Ezek egy részét a jelképes belépődíjakból álljuk, azonban legtöbbször így is mínuszban vagyunk a végén. Egy-egy városban százezreket kell fizetni egy megfelelő hely bérleti díjáért. Karsai Klára ajánlására kerestük fel Kunszigetet, ahol Lendvai Ivánné polgármester asszony örömmel fogadta az ötletet, és ingyen bocsátja a rendelkezésünkre a sportcsarnokot. Bízom benne, hogy mindenki jól fogja érezni magát április 18-19-én.

A rendezvény szombaton 10-18 óráig, vasárnap 9-16 óráig látogatható a kunszigeti sportcsarnokban. Belépő 130 centmiéteres magasság alatt 300, felette 600 forint, családi jegyet (legalább három fő részére) 1000 forintért lehet venni.Kunsziget, sportcsarnok nagyobb térképen való megjelenítése
A helyszín megközelítése.

Olvasóink írták

  • 1. enzof 2009. április 16. 19:42
    „Nagyon szépek!
    Már várom.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltüntették a győri középkort?

Dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár győri kötődésű főigazgatója nem érti, a Széchenyi tér felújításakor miért nem lehetett jobban egyeztetni a tudomány és a beruházók érdekeit. Tovább olvasom