Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Vasárnapi túrák: szeptember 20-án irány a Bakony!

Szeptember 20-án a vadregényes Cuha-völgyön keresztül kirándulunk a Bakony fővárosáig, Zircig. Ennél jobb őszi programot elképzelni is nehéz!

Fontos információk

Szeptember 20-án a Bakonyba várjuk a túrázni vágyókat. Reggel a Győrből 6 óra 49 perckor induló vonattal megyünk Bakonyszentlászlóig. Visszaérkezés: várhatóan a 19 óra 15 perckor befutó vonattal.

Az Alsó-Cuha-szurdokon keresztül érjük el Vinyét, majd rövid pihenő után megyünk tovább Porva-Csesznekre. Itt szintén rövid megállót tartunk, melynek keretében megnézzük a szépülő turistaházat. Innen ismét a Cuha-völgyében haladunk Zirc irányába, ahol még egy múzeumlátogatás szerepel a programban – amennyiben marad rá időnk.
A vadregényes Cuha-völgy

A túra távja 24 km, de Vinyén és Porva-Cseszneken is vonatra lehet szállni. Az Alsó-Cuha-szurdok miatt célszerű a vízálló cipő, gyerekeknek érdemes tartalék zokniról és váltócipőről gondoskodni. A "Veszprém megye turistája" túramozgalom igazoló füzetébe szintén lehet egy újabb pecsétet szerezni. A várható költség: a teljes áru menetjegy távtól függően oda-vissza 1430-1670 Ft. A teljes árú múzeumi belépő pedig 500 forintba kerül.

Lássuk, milyen élményekben lehet részük a természet szerelmeseinek. Mindenekelőtt a vadregényes Cuha-völgy szépségében. A Cuha, melynek szláv eredetű neve "szárazat" jelent, kevés csapadékú nyarakon valóban ki is szárad. A patak egyébként Eplény határában ered, és Cuha-Bakonyér néven Gönyű alatt ömlik a Dunába. A "Bakony fővárosát" Zircet is érinti, a nevezetes Arborétumon folyik keresztül, vízével táplálva az apátság egykori halastavát.


A zirci apátság.
A zirci apátság.


Kirándulás a vasútvonalért is


A Cuha-völgy természetesen már csak azért is "megérdemel" egy túrát, mert a legendás, 19. század végén épült vasútvonalat ismét a bezárás réme fenyegeti, legalábbis újból felmerült a "Győr-Veszprém vonal" átszervezésének gondolata.Felmerülő probléma, kérdés esetén

Észrevételeket a beli.laszlo@freemail.hu e-mail címre lehet küldeni, illetve a túra előtti estén a 96/320-894-es telefonszámon tud a Vasárnapi túrák vezetője válaszolni a felmerülő kérdésekre.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mintákat vesznek, járvány még nincs

Aggódó szülők telefonáltak hétfőn szerkesztőségünkbe: a Szabadhegyi Közoktatási Központból több lázas gyermeket hazaküldtek. ˝Csak nem itt a H1N1-járvány?˝ – kérdezték.
Tovább olvasom