Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Van remény a végleges gyógyulásra

A veszprémvarsányi Varga Richárdról hároméves korában derült ki, hogy agydaganata van. Azóta többször operálták, kezelése tavaly nyáron már reménytelennek látszott, most pedig írni és olvasni tanul. Rövid életének majdnem felét kórházban töltötte, s most végre otthon lehet.
Ricsi édesanyjával.
A veszprémvarsányi Varga Richárdról a Kisalföld tavaly szeptemberben írt először. Kiderült, agydaganata van a kisfiúnak, az orvosok idehaza helyzetét reménytelennek tartották. Utolsó szalmaszálként a gyermeket a németországi regensburgi klinikához közvetítették, csak hát a remélt beavatkozáshoz 40 millió forintra volt szükség. A gyermek számára gyűjtést szervezett a község, Győrben koncertet tartottak, s a társadalombiztosítás napok alatt megszavazta a kezelés tetemes költségét.

A nyolcéves veszprémvarsányi Varga Richárd most írni, olvasni tanul. Tegnap az ü betű volt soron. A kérdésre, hogy mondana-e szót az új betűvel, az volt a válasza: űrhajós. Eddig egyetlen napot töltött iskolában, ezért aztán igyekeznie kell. Szeptemberben ugyanis a második osztályba íratják majd be a szülei. Csak az égiek tudnák megmondani, mekkora utat tett meg máig ez a kisember!

A tavaly év végi németországi, regensburgi kezelése, majd a legutolsó, Berlinben végzett agyműtétje után Ricsinél idén február elején a budapesti László Kórházban végezték el a csontvelő-átültetést. Először nem látszott túl eredményesnek, annál meglepőbb volt a gyerek épülése, ahogy a szervezete regenerálódott. Arra számítottak, hogy Ricsit két hónapig kell majd a világtól elzárva, steril körülmények között tartani a csontvelő-átültetés után, de fele idő elegendő volt és szülei vihették haza Veszprémvarsányba.

Annak a bizonyos elzárásnak az első fele persze nagyon megviselte a kisfiút. Két hétig nem evett, ivott, mesterségesen táplálták, de hát annyi mindenen átesett, annyi mindent kellett kibírnia... Otthon a kisfiút ugyancsak steril, neki berendezett szoba várta.

A szájmaszk még kötelező, a fejvédő, hogy a füléről se fertőződhessen, kell a kesztyű, a védőköpeny is. Ricsi fehérvérsejtszáma elérte a normális szintet, és szépen gyarapszik a trombocitaállománya. A CT az agydaganat helyét mutatta már csak ki. Az édesanya hetente még most is kétszer viszi Budapestre a gyereket kontrollvizsgálatra.

Öt év múlva mondhatják ki a doktorok, hogy bizonyosan és végérvényesen meggyógyult. De az édesanya már most is hiszi, hogy fia csakugyan meggyógyult.

Ez pedig nem kevesebbet, mint amit az orvosok, műtősök, az ápolószemélyzet tett a gyerekért. Pk együttesen juttatták el Ricsit máig.
A csontvelő-átültetés után csak egyvalaki, Erika tanító néni mehetett be a személyzeten kívül a gyerekhez. Most otthon az édesanyja a nem hivatalos pedagógus, a községből Zita tanárnő a gyerek tanítója. Hazakerülve Ricsi kezd megerősödni. Véletlenül kerül szóba, hogy az utolsó, berlini műtét után maradt vissza valami.

Megsérült a kisfiú arcidege, s ez féloldalas bénulást okozott. Kezelték ezzel a László Kórházban. Azt mondják, ez bizonyosan javulni fog. Ricsi nővére, Kriszta végre visszakapta édesanyját és testvérét. Ricsi visszaillesztését a már nem steril mindennapi életbe várhatóan májustól kezdhetik el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetett határőrök

Ünnepi állománygyűléseken emlékeztek az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire a… Tovább olvasom