Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Változás a buszbérletek, -jegyek árában

Győr-Moson-Sopron - A helyközi járatokon a buszbérlet- és jegyváltás előtt érdemes tájékozódni, változhat(ott) az áruk, mivel július 15-től egyes vonalakon módosultak a kilométer-övezetek.


Egy GKM-rendelet alapján minden Volán-társaságnak felül kell vizsgálnia a kilométer-övezeteket. Ennek megfelelően a Kisalföld Volán Zrt. is elvégeztette a műholdas alapú távolságmérést. Így az egyes vonalakon változhat a kilométerben mért távolság. Az újítások július 15-én léptek életbe, ezért a jegyek árában már azóta, a bérletek esetében a következő hónap 1-jétől változhat a viteldíj, vásárlás előtt érdemes tehát tájékozódni.

– Az elmúlt évtizedekben az 1950-es években kialakult távolságokat használtuk, így időszerű volt a felülvizsgálat – mondta el a Kisalföldnek Bognár László, a Volán-társaság forgalmi és kereskedelmi igazgatóhelyettese. – Sopronban például a buszok már nem a Várkerületen, hanem a Csengery utcán át közlekednek, amely megnövelte a távot. A 85-ös főúton viszont az utóbbi években több korrekció is volt, ez pedig csökkentette a távolságot. Egy településen belül a ki- és bevezető utakat átlagoltuk, mert így igazságosabb az elszámolási rendszer. Társaságunk ezerötszáz megállót üzemeltet, de bízunk abban, hogy a módosulások miatt nem lesznek fennakadások.

A helyközi járatokon a jegy-, illetve bérletváltás előtt érdemes tájékozódni, megváltozhatott a viteldíj. Fotóillusztráció: Magasi
A helyközi járatokon a jegy-, illetve bérletváltás előtt érdemes tájékozódni, megváltozhatott a viteldíj. Fotóillusztráció: Magasi

Az autóbusz-közlekedésben jelenleg 100 kilométer távolság alatt 5 kilométeres, e felett 10 kilométeres díjszabási övezetek alapján történik a viteldíj megállapítása. A változások miatt például egyes bérletek ára 2100–3200 forinttal csökkenhet vagy növekedhet. A szakemberek szerint mivel az új rendszer hiteles távolságméréseken alapul, így az elszámolás is igazságosabb lesz. Igaz, a Volán-társaságoknál alkalmazott jegykiadó gépek többsége alkalmas lenne akár egy kilométeres övezetek kezelésére is, de az érvényes személyszállításra vonatkozó díjszabási rendelkezés nem teszi lehetővé, hogy ezt a rendszert alkalmazzák.

Olvasóink írták

 • 4. katalinka 2009. augusztus 27. 21:18
  „ez a rendszerük egyáltalán nem igazságos,müholdas km kiscsorna -csoprna kórházig nincs 1km.mégis 5km jegyet számláztak ma a buszon azt hittem nem jol hallok.Miaz hogy nem lehet kevesebbkm adni a gépnek érdekes mégis veszteséges a volán.Csornán miért nem áll vissza a helyi járat?De vissza km jegyre ezt jo lenne ellenörizni mert ezért nem büntet de ha a bérlet 2km elöbbre van mint leszállaz utas ott kiabálnak.igenis 2km az legyen 2km a 35 az 35 és tovább de ne már hogy cirka 1km értis 135 ft kérnek.”
 • 3. gelcsa 2009. augusztus 19. 21:45
  „Az előttem szóló minden szavával teljesen egytértek!”
 • 2. sára 2009. augusztus 07. 23:11
  „Amikor kimaradnak a járatok, és bérlettel a kézbe gyalog kell menni, vagy másik járműre jegyet kell váltani az utasnak, azt ki károlja el, hol lehet viszakérni az árát?

  Jobb lenne, ha a külföldiektől is kérnének viteldíjat, mert azok nem fizetnek semmire, a mi országunkban, pedig nagyobb jövedelmük van, és nyugdíjuk is!!!
  Miért hárítják rá a magyar utasokra annak a költségét is?

  Ja és visszalehet hozni azt a sok milliót, milliárdot, amit felvettek a vezetők, éppen ideje!
  Az igazság nem itt van, kedves Domestic, nem a kisembereken kell meghúzni a nadrágszíjat! Tessék a külföldi ingyen utazókkal fizettetni, mi sem kapunk kedvezményt más országban...más f@rkával ne verjék a csollánt a nagy okosok, akik egy év alatt csak jutalomban, meg végkielégítésben többet visznek haza, mint más egész életében sem!!!!! tudna, mert van a képén bőr, és nemtudná elnézni a körülötte nélkülözőket!!!!!!!!”
 • 1. Domestic 2009. augusztus 01. 15:24
  „...hála a hitelesebb távolságmérésnek, valamint az igazságosabb viteldíj megállapításnak, eddig Győr-Mosonmagyaróvár: 600.- volt, most viszont 800.- lett!
  Köszönjük, csak így tovább!!! (Még jó, hogy az Áfa nem változott-mivel már eddig is 25%-os volt, mert akkor arra hivatkozva, még erre az igazságos harmadnyi áremelésre, még dobhatnának +5%-ot is!!!)
  Na ennyit elég a jóhírekböl egy napra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr szárnyai alá vette az ikreket

Győr - A császármetszés után meghalt édesanya ikreit, Balázst és Gergőt Győr a szárnyai alá vette:… Tovább olvasom