Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Választás 2010 - Több mint kétszáz jelölt eddig

Már csak szűk egy hétig, jövő pénteken 16 óráig lehet jelöltet állítani az október 3-i önkormányzati választásra, eddig azonban meglehetősen kevés az induló a megyei településeken.

Megyei választókerületi listát még egyetlen szervezet sem állított. A polgármesteri tisztségre 35, a 10 ezer lakosúnál kisebb községek, városok képviselői helyeire 165, míg az ennél nagyobb városok képviselői helyeire mindössze 36 jelentkező van az Országos Választási Iroda péntek délutáni adatai szerint. A nagyobb városok közül egyelőre csupán Mosonmagyaróváron van polgármesterjelölt: Nagy István országgyűlési képviselőt, jelenlegi alpolgármestert (Fidesz–KDNP) már nyilvántartásba is vette a helyi választási bizottság.

A községek közül 28-ban akad polgármesterjelölt, s mindössze öt olyan helység van, ahol egynél többen szálltak be a küzdelembe. A megyei rekorder Fehértó: a tóközi helységben a jelenlegi településvezetőnek, Tóth Alice-nak két kihívója is lett Faludi János és Hegedüs Imre személyében. Fertőszéplakon Bozsvári István és Szabó Sándor, Himodon Babosné Major Beáta és Módos Ferenc, Nagyszentjánoson Friderics Cecilia Feliczitász és Unger Vilmos, Peresztegen pedig Farkas Istvánné és Sellei Tamás biztosan meccsel egymással.

A négy évvel ezelőttinél átlagosan harmadával kevesebb képviselői helyért nagyobb érdeklődés a 10 ezer lelkesnél ki sebb települések kis hányadán van. Nagyszentjánoson 16-an, Jánossomorján kilencen, Fehértón nyolcan, Fertőszentmiklóson, Himodon és Tápszentmiklóson heten-heten, Rábapatonán és Sarródon hatan-hatan, Markotabödögén öten jelentkeztek be. Rábapatona és Kóny kivételével mindenütt csak független jelöltekről van szó. Hasonló a helyzet a polgármestereknél, ahol a ˝kicsiknél˝ csak Rábapatonán és Mosonszentmiklóson van pártjelölt (mindkét helyen Fidesz–KDNP-s).

Az öt nagyobb város közül Csornán péntekig nemcsak a polgármesteri posztra nem jelöltette magát még senki, hanem képviselőnek sem.

Győrben a Pro Urbe Egyesület hét körzetben már állított jelöltet. A civil szervezeten kívül csak a négy éve még a Fidesz–KDNP-s zászló alatt mandátumhoz jutott, a pártból azóta kilépett Horváth Vilmos jelezte indulását függetlenként. Kapuváron két függetlent – Kiss Györgyöt és Bajácz Jenőnét – vettek nyilvántartásba. Mosonmagyaróváron a Fidesz–KDNP mind a tíz körzetben túl van a jelöltállításon (más nem kopogtatott a választási iroda ajtaján), Sopronban a Magyar Szocialista Párt tette meg ugyanezt. A hűség városában az MSZP-n kívül egyelőre a Civil Mozgalom egy emberrel képviselteti magát, míg függetlenként ketten adták le ajánlószelvényeiket.

Olvasóink írták

 • 7. BallaCsabáné 2010. augusztus 31. 08:35
  „Nagyszentjánosnak nagy szüksége van a változásra,éppen ezért kérjük a választópolgárokat,hogy minél többen menjenek el 2010.10.03-án szavazni,ne feledjék a szavazófülke magányában az X-et mindenki oda teszi ahová a szíve húzza!6 képviselő és 1 polgármester lesz aki bejuthat.
  Kérjük szavazzanak az" Összefogás Nagyszentjánosért 2010" jelöltjeire!
  Ezúton köszönjük meg a község lakosságának azt a sok támogatást amit nyújtanak nekünk ,ezzel is bizonyítva jó irányban halad Nagyszentjános a változás útján!”
 • 6. Phobos 2010. augusztus 31. 08:34
  „Idióta Orbán: "helyreállították ... a jogrendet az utcán"

  Az alább olvasható cikk cigánybűnözés és közbiztonság szempontjából legfontosabb részlete:

  "Orbán Viktor szerint a kormány megalakulása óta eltelt három hónap után kijelenthető, hogy sikerült helyreállítani Magyarországon a jogállamiságot.

  A miniszterelnök a jogállamiság helyreállításának lépései közé sorolta, hogy a parlament megválasztotta a hiányzó alkotmánybírákat, az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökét, megszüntették a titkosszolgálatok politikai célú felhasználását, helyreállították a gazdasági adatok megbízhatóságát és a jogrendet az utcán." (félkövér kiemelés tőlünk)

  Vesszük észre... (Konkrét, ezt cáfoló friss anyagok pl. ITT és ITT - a soktucat hasonló mellett.)

  Elmondta azt is, hogy, idézem, ,,a magyar kormány a legegyértelműbben állást foglal a kirekesztéssel szemben." Miközben Nyugat-Európában halomra lövik, táborokba zárják, elüldözik, deportálják a cigányokat, a Fidesz legeslegfontosabb feladata a rászízmus meg a Gárda elleni küzdelem. Nem ám a cigánybűnözők elleni, nem - az egyetlen ,,eredmény", amit fel tudnak mutatni, és amit azóta is véres kardként hordoznak körbe (kapcsolódó cikk ITT), az az, hogy egy fosztogatót gyorsított eljárásban lecsuktak. A közbiztonság meg romlik, csak romlik, a cigányok meg egyre inkább vérszemet kapnak.”
 • 5. igazszó 2010. augusztus 30. 19:06
  „Győrrel mi van? Tudjuk, a felhozatal, és az önjelöltek nagyon sajnálatraméltók, lásd hegyit!
  Élősködőkre nincs szükség!”
 • 4. mr_akkush 2010. augusztus 30. 15:56
  „"Az öt nagyobb város közül Csornán péntekig nemcsak a polgármesteri posztra nem jelöltette magát még senki, hanem képviselőnek sem."
  Gratulálok a mondathoz :)”
 • 3. laur 2010. augusztus 29. 22:36
  „ha valaki tudja, hogy Fertődön kik lesznek a polgármester jelöltek kérem írja meg: köszi”
 • 2. hegyestű 2010. augusztus 29. 21:24
  „kőmarad 2010.08.29. 12:04

  Orbán egy racionális - vagy ahogy Sólyom megfogalmazta "nagyon érdekvezérelt" - ember.
  Sukoró: lehet, hogy itt is valóban az volt fájó pont, hogy nem a Fidesz üti nyélbe a nagy lés üzletet.
  Helyiek érdeke, szava, Velencei-tó megvédése, "mutyiizás" mind nem is számított volna igazából, csak hogy ki köti meg az üzletet, mint az orosz gáz és vezeték esetében? Ha így van, szomorú!
  Akkor jöjjenek az újak, csak hát a Fidesz úgy alakította a választási szabályokat, hogy azokat csak a két, nagy ill. jelentős anyagi és szervezeti háttérrel (pl. vidéki irodahálózat se Jobbiknak, se LMP-nek nincs igazából), és egyéb "hard- és szoftverrel" (pl. adathálózattal rendelkező) párt, - na ki? -, a Fidesz és az MSZP tudja igazából venni.
  Különösen feltűnő ez Pesten! Ott a Jobbik és az LMP is elvérezhet.”
 • 1. kőmarad 2010. augusztus 29. 12:04
  „Többször is találkozott Orbán Lauderrel - Sukoró kapcsán csak azt sajnálta, hogy őket kihagyták belőle
  Tavaly nyár végén is találkozott Orbán Viktor a sukorói kaszinóváros befektetőjével, Ronald S. Lauderrel - írja a Népszava. A Gundel étteremben tartott augusztus végi vacsoráról Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő ugyanúgy hallgat, mint az idén nyár végére tervezett újabb egyeztetésről.
  Egyenesen New Yorkból repült Budapestre tavaly augusztus végén Ronald S. Lauder, a Sukoróra tervezett King´s City befektetője, hogy a Fidesz elnökével találkozzon - olvasható a komcsi lapban. A milliárdos üzletember egy-két napot töltött a Four Seasons budapesti szállodájában, és augusztus végén vacsorázott a Gundel étteremben Orbán Viktorral. Információik szerint itt-tartózkodása alatt Lauderrel volt Joav Blum, a sukorói telekcsere miatt most a Fidesz által hevesen támadott (ugyancsak) zsidó üzletember is.
  Érdekesség, hogy a látogatására "időzítve" jelent meg több, a sukorói "fejlesztést" támadó írás is a Magyar Nemzetben.
  A lap úgy tudja, a vacsorán a kaszinóberuházás mellett szóba kerültek más üzleti témák, "fejlesztések" is. Az Orbán-Lauder találkozóra egyébként tavaly nyáron már azután került sor, hogy júniusban a sukorói földcsere miatt belső vizsgálatot indított Bajnai Gordon kormányfő. A Fidesz-elnök és a befektető közti egyeztetés után pedig néhány nappal a számvevőszék hozta nyilvánosságra vizsgálatát, miszerint a földcsere szabálytalan volt. A tavalyi Orbán-Lauder találkozóval kapcsolatos kérdéseire tegnap lapzártánkig nem kapott választ a Népszava sem Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivőtől, sem a Miniszterelnökség helyettes államtitkárától, Havasi Bertalantól.
  Ahogy továbbra is hallgat a kormányfő környezete Lauder és Orbán az idén nyár végére tervezett újabb találkozójáról. Az előző, Martonyi János jelenlegi külügyminiszter szadai vil lájában még januárban történt Orbán-Lauder- egyeztetést elismerte a kormányfő környezete. Úgy tudják, akkor Orbán kifogásolta, hogy a százmilliárdos "fejlesztés" tervezésekor a befektetők "kihagyták" a "jobboldalhoz" (értsd: Fidesz - a szerk.) közel álló vállalkozásokat, illetve szívesen látta volna a beruházás "környékén" George Patakit, New York állam volt kormányzóját.
  Azóta kiderítették: Lauder - januári megállapodásuk szerint - a választások után Orbánnal már mint miniszterelnökkel kezdeményezett tárgyalást. A kormányfő azt üzente: nyaralni megy, ezért a megbeszélés halasztását kérte. Mindezeket is vizsgálná az ősszel létrehozni tervezett parlamenti bizottság is, melyet minden ellenzéki párt támogat. A Jobbik tegnap közölte: szeretnék, ha Orbán Viktor kiállna, és elmondaná, miről tárgyaltak Lauderrel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utazás a nagypapa múltja körül

Enese - Különös családtörténeti utazásról tért vissza nemrégiben Niederhoffer Ádám. Az alig 18 éves fiú nagyapja múltjának azt az évtizedekig ˝elnémított˝ időszakát ismerhette meg. Tovább olvasom