Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

˝Vagy betörtek, vagy be fognak...˝

Nincsenek nyitott ajtók, nincsenek sötét szobák, mert még éjszaka is megy a tévé a besurranók miatt a győri Pannónia utcában.

Az egyik szakaszon 22 házból 11-et fosztottak már ki, többet kétszer is.

˝Mindennap álmomból ébredek és úgy érzem, látom azt az alakot˝ – mondja az egyik hölgy, akit fél éve fosztottak ki, míg ő nyugodtan aludt.

A legutóbbi besurranás hétfőn reggel történt a Pannónia utcában, előtte január 31-én, vasárnap. ˝Aki itt lakik, az azzal a gondolattal kel és fekszik, hogy hozzá már vagy betörtek, vagy majd be fognak˝ – panaszolja Hamama Fadi.

– Egy fémlemezzel nyitották ki az ajtót – meséli saját esetét Kisné Hofer Valéria. – Én a hálóban aludtam, a férjem fent volt a terápiás ágyán. Amikor kinyitottam a szemem, az alak már ment kifelé. Azt hittem, a férjem az, mert ő is magas ember. Odaszóltam félálomban: ˝Nem tudsz aludni?˝ Nem volt válasz, kimentem az előszobába és megbotlottam a földön heverő fiókokban. Akkor jöttem rá, hogy az ágyam mellett, a fejemtől talán negyven centire lévő szekrényből húzták ki őket – emlékszik a hölgy, aki éppen akkor hozta ki a bankból a pénzét, s majdnem 2 millióval lett szegényebb. Azóta egyébként kamerát szerelt a ház elé.

Betörések – Ez az utca igen kedvelt célpont lett az utóbbi időben – mondja Hamama Fadi. Fotó: Bertleff
Betörések – Ez az utca igen kedvelt célpont lett az utóbbi időben – mondja Hamama Fadi. Fotó: Bertleff

Hamama Fadihoz novemberben törtek be, amíg ő Libanonban volt. Hogy a gyakorlott bűnözők folyamatosan figyelik a környéket, már nem is kérdés: elég volt este az a másfél óra, amíg a férfi élettársa a városban volt. A betörők leemelték a mosdó kisablakát és mindent feldúltak.

– Az emlékek fájnak legjobban. A szegény, már halott anyámtól kapott kereszt, a jegygyűrűje, amit épp a betörés előtt akartam a lányomnak adni. Egy törött mutatójú óra szintén édesanyámtól: nyilván nincs valódi értéke. Legszívesebben azt mondanám a betörőnek: csak ezeket adja vissza, ha kell, megvásárolom – avat be történetébe a nyugdíjas férfi, akitől szintén csaknem kétmilliót vittek el. Mint mondja, szándékosan nem vitt be a bankba néhány száz eurót libanoni útja előtt, odaadta a lányának azzal, hogy itt legyen tartalékban, ha történne valami baj. Hát történt: még ez a pénz is elúszott.

– Itt mindenki égeti a lámpát, járatja a tévét és fél, hogy ő lesz a következő. Csak az elmúlt két-három éven belül tíz házba törtek be ezen a szakaszon, ahol huszonketten laknak. Három helyet kétszer is kifosztottak – mondta tegnap Hamama Fadi, még nem is sejtve, hogy reggel megtörtént a 11. betörés is.

Horváth Csaba alezredes, győri rendőrkapitány elmondta: ismerik a problémát és folyamatosan figyelik a környéket. Mindennek ellenére Szabadhegy úgymond átlagosan fertőzöttnek számít. Megtudtuk: mind a rendőrség, mind az önkormányzat projektjében szerepel, hogy idén térfigyelő kamerákkal szerelik fel a városrészt. Ugyanakkor azt kéri a lakosságtól, hogy minden gyanús jelről informálják a hatóságot: a házat figyelő alakok személyleírása, a környéken köröző autók rendszáma segíthet a nyomozásban. Horváth Csaba szerint egyébként nem emelkedett és nem is csökkent az elmúlt években az ilyen esetek száma: Győrött, Pannonhalmán, Téten és a községekben évi 600 betörést – ezen belül 250 lakásbetörést – követnek el összesen. 

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. kolombela 2010. február 14. 20:44
  „40. elemér 2010.02.10. 17:54
  Ennyire degeneráltak az amcsik, hogy gps-el tudnak csak hazamenni. Ez jó hozzászólás volt.”
 • 46. kolombela 2010. február 14. 19:52
  „28. AranyKözépút 2010.02.10. 08:24
  Ha már lelőtted, akkor ki fogja az ellenkezőjét vallani. Egyébként meg akit a tulajdonos nem enged be birtokára és ennek ellenére mégis behatol, az csak ártó szándékkal teszi, főleg ha a tulajok vagy hozzátartozóik nincsenek otthon.”
 • 45. kolombela 2010. február 14. 19:48
  „26. Nemezis 2010.02.10. 08:08
  Ez mind szép és jó, csak egy a bökkenő. Ha mindez megvalósulna, akkor jönnének a fajvédők, hogy milyen egy rasszitákok, nácikok ezek a magyarok. Ha a bűnözők többsége a többségi (magyar) társadalomból kerülne ki, akkor természetesen ezek a fajvédők messzemenőkig támogatnák az itt általad közzétetteket.
  Hiába , amig ezt az országot a nemzetáruló ballibsi szemét uralja, addig itt nem lesz rend.
  Az 1%-os szdsz már a fidesz fejéhez vágta, hogy rendpárti.”
 • 44. elemér 2010. február 12. 04:52
  „Riasztót lehet venni és felesleges oda cég meg szerzödés. Szomszédok elöbb ott vannak mint a rendörség. Olvasom a PC World-t és látom az uj teknikát, kis mágnesos GPS bigyót tesznek a kocsi alá, utána lehet követni a net-n merre jár. Mobilon meg a software ugyanezt megteszi, anélkül hogy a tulaj ezt tudná. Magyarul persze nincs leforditva, mert felesleges. Üzletben nem árulják ott, angolul meg ki fogja megrendelni ? Majd pár év mulva ott is lessz. Azt állitotta egy nagyokos hogy ö is tud linkelni, igen magyarul.;))

  http://www.pcworld.com/article/188274/gps_a_stalkers_best_friend.html”
 • 43. kanga64 2010. február 11. 09:09
  „Kösz, Róka, okosabb lettem. Azért mertem megkérdezni, mert a családommal tős-gyökeres szabedhegyiként a szomszéd utcában élünk több, mint 50 éve, de még rendőrt is csak akkor látunk, mikor a Szt, Imre u - Pannónia u. sarkon a város felől balra nagy ívben behajtókat nyaranta megbírságolják. Polgárőrt meg még soha!
  Az őszi betörési hullám idején viszont az egyik biztonságtechnikai cég minden postaládába bedobta a szórólapját. Ha valaki vette a fáradtságot és igénybe vette az ingyenes helyszíni felmérést, utána roppant kezdvező konstrukcióval szereltethetett riasztót. Pont a napokban néztem végig az utcánkon, hogy a 80 házból összesen talán tíznek ha van ezek után is riasztója.”
 • 42. Róka 2010. február 11. 07:51
  „Kanga papíron létezik a szabadhegyi polgárőrség csak még senki nem látta őket. Max az önkpormányzati támogatás osztáskor jelennek meg...
  Papa A nemzetőrsg meg a polgárőrség nem ugyan az, és a kettő nem egyeztethető össze...”
 • 41. Goldmund 2010. február 10. 23:01
  „38. bodor 2010.02.10. 17:02
  "Nem, ácsorognak leskelődnek ezek,hanem tutira mennek,mindenhol van beépitett emberük ,mindenkiről tudnak mindent,mikor hol történik nagyobb tranzakció."

  Gondolom, banki műveletekre utalsz. Ezt mondjuk lehetne telefonon (vezetékesen, otthonról), vagy internetről intézni. Azt már csak nem tudják lefigyelni!”
 • 40. elemér 2010. február 10. 17:54
  „Legjobb trükk a GPS amit a kocsibol lopnak. Nem kell keresni a lakcimet, csak odamennek és ha lakáskulcs megvan az plusz. Ezért nem jó a lakáscimet rajt hagyni, hanem csak környékbeli cimet.”
 • 39. elemér 2010. február 10. 17:50
  „Ez lehet hogy Mo.-n ujság, de az USA-ban ez igy ment a városokban mindig. Szimatoltak és olvasták az ujságot, hireket. Ki halt meg, ki házasodik, utazik stb.”
 • 38. bodor 2010. február 10. 17:02
  „Nem, ácsorognak leskelődnek ezek,hanem tutira mennek,mindenhol van beépitett emberük ,mindenkiről tudnak mindent,mikor hol történik nagyobb tranzakció.Nem akarok személyeskedni,gyanusitani sértegetni senkit,de körül kell nézni, kik ólálkodnak a bankok környékén, és honnan informálódnak.Sajnos még a temetésekre is kijárnak ,és a papi bucsuztatóban informálódnak, egyedül maradt -e az idős ember.Kórházakat sem kimélik ott nyüzsögnek,és be beszélik az idős embernek ,szegről végről rokonok. Nem akarom sorolni a trükjeiket,és még több tippet adni. De mai világban,és ne vgye sértésnek senki, a lakásban csak nagyon nagy körültekintéssel, engedjenek be bárkit is,az ajtóig és ne tovább.”
 • 37. Goldmund 2010. február 10. 15:24
  „A rendőrök folyamatosan figyelik a környéket. Persze, az íróasztal mellől. :-)))
  Hiszen ha figyelnék, akkor egyszerűen tettenérnék a bűnözőket! De valószínűleg már az első este meglátnák a "figyelőembereket", és akkor már tudnák, hol kell keresni a tetteseket (lakóhely, ismeretségi kapcsolatok stb.)”
 • 36. szószatyor 2010. február 10. 12:28
  „Két megoldás lehet:
  1. csendőrség
  2. lakossági fegyverviselési és használati jog mint Amerikában. Ha betörnek a házadba kérdezés nélkül lelőheted.”
 • 35. elemér 2010. február 10. 11:57
  „Az hogy mit és hogy kell csinállni az USA-ban tudjuk tapasztalatbol Ahogy a munkahelyek és a bérek csökkentek a globalizmussal, uj kriminál törvény készült. Karrier bünözök kaptak 10 évet. Megteltek a börtönök és még ujabbakat is épitettek, de a hatás megvolt. Dramatikussan csökkent a bünözés. Baj az ott van hogy a 10 év letelt, és engedik ki öket. Nem értette a világ hogy az USA-ban mi történik, miért teltek meg a börtönök. Ezt a taktikát még Bill Clinton agyalta ki. Globalizmus kezdödött a NAFTA-val. Mindig mondom, hogy nem Mo.-n találták fel a spanyolviaszt.”
 • 34. kanga64 2010. február 10. 11:32
  „Mert Szabadhegyen van Polgárőrség?! Csak mert én még sosem találkoztam velük, de nem is hallottam róluk!”
 • 33. janika 2010. február 10. 10:36
  „Gyurcsány megmondotta :-ellehet menni nem muszáj itt élni tessék!”
 • 32. Beex 2010. február 10. 10:33
  „Papa, nem a tied kellene, hanem azoké, akik szerint természetes dolog a "megélhetési bűnözés", meg olyanoké, akik szerint hülyeség, hogy megvédhesd a saját házad..

  Egyébként már megfordult a fejemben, hogy polgárőrnek kéne mennem, szerencsére nem mindenki csak "gondolodik" rajta. :)
  De lehet inkább egy árnyék csapat kellene nem? akik bűntetnek.. mert mit kap akit elfogtok és elvisz a rendőr..? :(((”
 • 31. PaPa 2010. február 10. 09:36
  „Öt éve vagyok polgárőr és ha találkozni akarsz vagy érdekel 36/30/849-2450 mun07@citromail.hu”
 • 30. Beex 2010. február 10. 08:49
  „"28. hozzászólás AranyKözépút 2010.02.10. 08:24
  előző: 3. pont elég necces. Mivel bizonyítod, hogy betörési szándékkal ment be?"

  Ha valaki bejön a telkemre, vagy a házamba, ami le van kerítve, szerinted mennyire érdekel, hogy mi a célja?

  De ha Te így állsz hozzá, szívesen benézek egyik éjjel, aztán döntsd el, hogy egy pohár vizet akarok kérni, vagy darabolós sorozatgyilkos vagyok.. :))
  Kérem a címed...”
 • 29. Róka 2010. február 10. 08:34
  „Papa te talán polgárór vagy vagy te is csak otthonról okoskodsz????”
 • 28. AranyKözépút 2010. február 10. 08:24
  „előző: 3. pont elég necces. Mivel bizonyítod, hogy betörési szándékkal ment be?”
47 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki lesz a Győri Balett igazgatója?

Ön kit látna szívesen győri balettigazgatóként? Szavazzon! Tovább olvasom