Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Vadtábor: elkezdték szétlopni a győri kempinget - videó, fotók

A kiskúti kempingben faházakat rámoltak szét, alumíniumtetőket vittek el, sőt, a gázórát is "megpiszkálták" némi apró fém reményében. Van-e innen visszaút?


A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején még gyerekzsivajtól volt hangos a kiskúti létesítmény - úgy, hogy a vendégek között nem ritkán megfordultak németajkúak is -, a 2000-es évek közepén már alig lézengett néhány fizetős kempingező itt, míg napjainkban a győri kemping agóniájának zárófejezetéhez értünk.


Videó: Cseh Róbert.


Mindent elmond az állapotokról, hogy már illegális bontásra is sor került a kiskúti kempingben: egyesek faházakat rámoltak szét, alumíniumtetőket vittek el, sőt, a gázórát is "megpiszkálták" némi apró fém reményében.


Fotók: Cseh Róbert.

Hiába ellenőrizte a kempinget az őrző-védő szolgálat

A terület magántulajdonban van, tulajdonosa a Ciklámen Tourist.

"Bármennyire is sajnáljuk, egyelőre nem tudunk mit kezdeni a szóban forgó területtel. Az illegális bontásokat annak ellenére követték el, hogy egy őrző-védő cég biztonsági őrjárata naponta kétszer ellenőrzi a telepet, de huszonnégy órás, állandó felügyeletet anyagilag nem engedhetünk meg magunknak.

Ezenkívül amennyire lehet igyekszünk rendben tartani a kempinget: a füvet nyírjuk, s figyelünk arra, hogy a gaz ne burjánozzon el" - mondta érdeklődésünkre Gillich László.

A Ciklámen Tourist igazgatója hozzátette: "a jövőben szeretnénk hasznosítani az ingatlant: vagy a terület bérbeadásával, vagy a végleges eladásával".

Galéria kép

Hangulatos lenne egy igazi kemping a megyeszékhelyen, de a gazdasági realitás mást mutat

Gyárváros önkormányzati képviselője, Kalmár Ákos (Fidesz-KDNP) tisztában van az elkeserítő helyzettel.

"Az enyészet útjára lépő győri kempingéhez hasonló esetekben az emberek szemét bántja a pusztulás, amit maximálisan megértek.

Azt is látni kell ugyanakkor, hogy az önkormányzat keze jogilag gúzsba van kötve, vagyis vajmi keveset tehetünk ilyen szituációkban, hisz csak akkor léphetünk, ha például parlagfű nő, vagy egészségügyi fertőzés kockázata áll fenn az ingatlanon" - kezdte érdeklődésünkre Kalmár Ákos.

Gyárváros önkormányzati képviselője hozzátette: "a győri idegenforgalmi koncepció tárgyalásakor évről évre visszatérő téma, hogy hangulatos lenne egy igazi kemping a megyeszékhelyen, de álláspontunk szerint ezt a magánszféra feladata kialakítani, s rentábilisan működtetni.

A jelenlegi gazdasági helyzetben véleményem szerint utóbbira csak abban az esetben van esély, ha a kerékpáros és kajakos turizmus sokkal jobban felvirágzik régiónkban, de mindehhez kerékpárutak építése szükséges, illetve a Mosoni-Duna vízszint-szabályozási problémáit is meg kell oldani".A Kiskút-liget 120 éves története dióhéjban

"A kemping területén lévő, mára már koros fákat - mint a ligetben a többit is - 1892-ben Petz Ármin budapesti kertész tervei szerint ültették. Területe a Mártírok útjától a Puskás Tivadar útig terjedt.

A győriek kedvelt kirándulóhelye volt az ötvenes években. Később területét kerítésekkel elzárva felosztották - melyen közlekedési főút is átvezet -, majd 1966. június 2-án, ezer személyes kemping-motelt adtak át Kiskúton.

Napjainkban az agyonszabdalt, kerítésekkel határolt terület mindössze egyetlen része látogatható eredeti funkciójának megfelelően, vagyis ingyenesen - ez pedig a kiskúti kápolna és közvetlen környezete" - tartott kérésünkre rövid múltidézését Harsányi Attila, Kós-díjas, gyárvárosi építész.
 Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. aghla 2012. október 08. 16:43
  „E-mailt kell küldeni ide:
  lakossag@gyor-ph.hu
  be lehet másolni ezt:
  https://picasaweb.google.com/aghlaci/KUT#slideshow/5734090724604861106
  Ha elég sokan kérdezik, lesz válasz is!”
 • 29. urbaniastapista 2012. október 07. 22:41
  „#28.
  Sajnos ez majdnem kész, pár százezer forintból megoldaná egy kerékpáros irány belvárosi kapcsolatát, de nem lehet szalagot átvágni, meg nem is lehetne sok percentet a haveroknak lejuttatni. :(
  Amúgy engem tavaly a hajléktalanok kutyái jól megkergettek arrafelé, már nincsenek ott a Vagongyári olajtelep környékén?”
 • 28. Sceptic 2012. október 04. 22:34
  „26. bn:
  Létezik bizony. Magam is végigbringáztam rajta aghla egyik korábbi utalása nyomán. A vaskereskedés által lezárt rész az egyik fotón is látható vízparti ösvényen megkerülhető, ott egy kicsit offroad az út, de egyébként meglepően jó minőségű az útfelület, gyönyörű környezetben. Több helyen vannak szemétkupacok - gondolom, hogy a Mártírok útja felől hordják be - de tényleg érdemes volna foglalkozni vele.”
 • 27. aghla 2012. október 04. 10:27
  „bn:
  Lehetséges sétány.
  A város felőli végét egy rég nem működő vaskereskedés foglalja el, valószínűleg illegálisan. /jártunk a vízügynél, állítólag az árvízvédelmi kő faltól még 6 méter állami tulajdon/
  A szemét kupacokat kell összeszedni, elbontani a vasrácsot és kész! A beton járda minimalis javítást igényel.”
 • 26. bn 2012. október 04. 09:02
  „23: Ez tényleg létezik? Minden reggel hülyét kapok, amíg eljutok a rakpartig, erre kiderül, hogy ott egy nyugis sétány...
  Erről hogyhogy nem tud senki? Vagy csak én nem?”
 • 25. Hyppolit 2012. október 04. 08:46
  „Gyerekkorom óta emlékszem a 82. sz. főút vonalán Zirc előtt a Kardosrét, Csalogány-kempingre. A mai napig működik, igaz, megélt már tömegesebb napokat is, mint az utóbbi években. Ennek ellenére tisztán tartják, van gazdája, illeszkedik a természetes környezethez, állandóan rendben van, pedig egyre kevesebben keresik fel. Mégis jó látni, ahogy alkalmanként külföldiek itt pihennek meg pár napra, ahogy kerékpárosok itt vernek sátrat rövidke időre, ahogy a kirándulás szerelmesei pár éjszakát itt töltenek. Ha ilyenkor látom, magam is felteszem a kérdést, vajon megéri? ..és azt hiszem, megéri, mert nem a bevételről szól, hanem közös életterünk egy ápolt darabkájáról. Annak pedig az ára felbecsülhetetlen. Ezek szerint így is lehet, csak tenni kell/ene érte...”
 • 24. cveluska@gmail.com 2012. október 03. 20:01
  „Köszönhető ez talán Bíró Béla nagyszerű "narkómágnásnak" is ugye?”
 • 23. aghla 2012. október 03. 19:38
  „Mellesleg szervesen kapcsolódik ehhez az elképzeléshez, amit minden lehetséges alkalommal linkelek:
  https://picasaweb.google.com/aghlaci/KUT#slideshow/5734090724604861106”
 • 22. aghla 2012. október 03. 19:35
  „Szerintem semmi érték nincs ott, amiért kár lenne, ellenőrzött módon meg lehetne engedni hogy elhordják. A fákat meg kell őrizni és nem szabad magánkézbe adni illetve meg kell venni a területet.

  Először egy portás, egy grillező hely és néhány minimál stílusban megépített zuhanyzó is elég lehet. A portásnál kapható egy köteg tüzifa, kaucióval bogrács. A zuhanyzó úgy működik mint a kólás automata: 2-300 Ft-ért ad egy kis melegvizet, a sátorhely adott. Egy kemping nem feltétlenül hoz közvetlen hasznot, de a város profitálna belőle mivel elindítana valamit. Legalább nem lenne szégyenfolt a város egyik szabadidő-zöldövezetében. A kerékpáros turimusban van pénz, ezt bárki megtudhatja az ADFC /Német Kerékpárosklub/ honlapjáról is.”
 • 21. szetya 2012. október 03. 18:32
  „én vennék faházat onnan!”
 • 20. Mankapunka 2012. október 03. 17:16
  „Nem tudod,hogy miben van az üzlet verembele!!!! Legegyszerűbb pénzkeresési mód.”
 • 19. verembele 2012. október 03. 16:22
  „Tisztelettel:
  18.Mankapunka 2012.10.03. 15:49
  Ha ezt komolyan gondolod akkor felveszlek 17. alatt leírt állatfajták közé, mert a szexuálisan pénzkeresőkre nem gondoltam.
  Bocs.
  Üdv.”
 • 18. Mankapunka 2012. október 03. 15:49
  „Ide miért nem lehet nyitni egy piroslámpás negyedet,és akkor nem lenne tele mind két főút (1-es,85-ös) konzumhölgyekkel?”
 • 17. verembele 2012. október 03. 15:15
  „Tisztelettel:
  MODERÁTOROK!!! Ha tízszer beküldöm felmegy végre?

  Tisztelettel:
  10.ferdo 2012.10.03. 10:15
  Idézek tőled: "Ha valaki volt már a budapesti, nyíregyházi vagy szegedi vadasparkban, az tudja hogy mekkora terület kell egy sikeres állatkerthez."
  Bocs, egészen kis terület is elég: PARLAMENT....
  A világ összes állatfajtájával találkozhatsz....gerinctelen, csúszómászó, vadbarom..patkány...Stb.
  Üdv.”
 • 16. netro 2012. október 03. 13:48
  „Csoda, 15 hozzászólás után még egy.. ööö... mindegy is. Kár érte..”
 • 15. kleopatra 2012. október 03. 12:57
  „sajnálom, régi gyárvárosiként nekem nagyon sokat jelent a környék, a régi vidámpark és környéke , a töltés ahova szánkózni jártunk, erdő volt az egész környék a Stadion utcától szinte Likócsig. Ide köt minden, a gyerekkor a fiatalság (80-90-es évek)”
 • 14. állampógár 2012. október 03. 11:48
  „Rengetek halott kemping van ebben az országban.Zöme máig útbaigazító táblákkal csalogatja a megfáradt vándort.Kötelezni kéne a tulajokat a táblák megszüntetésére.Legalább a turista nem esne pofára.”
 • 13. Mankapunka 2012. október 03. 11:11
  „Bécsi Irma

  Ugyanilyen volt a Külső Veszprémi úton lévő camping is,rég bezárt,de mindig nevettem,mikor a főúton kint volt a camping KRESZ táblája. Igen,magyarisztán útvesztői.

  Szerintem ide egy állami kezelésű játéktermet kellene építeni.”
 • 12. Cloeon_dipterum 2012. október 03. 11:00
  „1. aghla 2012.10.03. 06:21
  Most úgy látszik, nincsen rá igény. Ha esetleg magánkézbe tudnád venni, felújítani és üzemeltetni, az megoldás lenne az épületek megmentésére. Ellenben még az sem garancia, hogy megtérül emberi időn belül. Természetesen lehetséges az ellenkezője is. Lényeg, hogy (magyar) beruházó kellene.”
 • 11. elemér 2012. október 03. 10:46
  „Ja persze jól emlékszem rá. Szép kis séta volt ez nékem a belvárosbol.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan lesz a használt italos kartondobozokból újrahasznosított papírt? - videó

Győrbe látogatott az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, s megmutatta, hogy akár konyhai turmixgép segítségével is lehet újrahasznosított papírt készíteni. Tovább olvasom