Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Üzenetek az elmúlásról

Rézkarcok, tollrajzok karéjában bolyong a tárlatlátogató, s nem tud szabadulni a megfellebbezhetetlen ténytől: a kiállított negyvennyolc grafika alkotója nincs már köztünk.
Kovács Péter: Mementó.
Tudják az iskolában, hogy az őszülő halánték, a kék szem, a mindig jókedvű, huncut mosoly hiányát nem helyettesíthetik Kovács Péter grafikái, mégis a hátrahagyott „ujjlenyomataiból" rendeztek emlékkiállítást. Az október 15-i megnyitón ott voltak a tanár úr szülei, felesége, gyermekei, diákok, tanárok s barátok – alig fértek el az aulában.

Kilenc éven át irányította életét a győri Kovács Margit ÁMK iskolacsengője, ám az idei tanévkezdő becsengetéskor hiába várták őt diákjai: Péter „bá" negyvenkét évesen, augusztus 4-én a mennybe szállt.

Könnytől maszatolódtak az arcok, miközben Márta Magdolna rajztanár emlékezett a pályatársra, a jó lelkületű emberre. A kedves, vidám, segítőkész rajztanár, ha belépett a tanári szoba ajtaján, mindig felvidította a többieket. Minden közös játékban részt vett, bálokon jelmezbe bújt, ő volt a Télapó, szerették a rajzosai, a focistái, a táborozói, mindenki, aki a közelébe került. Rajongással imádta családját, „szerelmeimnek" hívta őket: feleségét, Juditot, két lányát, Veronikát és Kittit, aki épp az emlékkiállítás napján lett kilencéves. Mondta is: „Apu még egyszer megsimogatott."

Közvetlen kollégái, Márta Magdolna és Habóczky Ilona rajztanárok a közös táborozáson „kilesték" Pétert, amint lekuporodott egy kidőlt fa elé a fűbe, s olyankor megszűnt számára a világ. Csak ő volt, a fehér papír, a toll, a fa, és néhány óra múltán megszületett a mű, mely a mostani tárlaton is látható. A nyitógrafika fölött szelíden mosolyog arcképe a látogatóra, s rézkarcok, tollrajzok fecsegik ki, hogy alkotójuk járt halászkunyhóknál, gémeskutaknál, kihalt tanyákon, Fertőrákoson, Somlón; látott vízpartra vetett ladikot, korhadt padlásfeljárókat, sodrást, a természet ereje előtt derékba hajló, lombkoronát rég viselő fákat, villámcsapást... A lágy, puha vonalak, a finom tónusok az elmúlásról üzennek.

(Kovács Péter grafikatestet öltött üzenetei október 31-ig láthatók a Kovács Margit ÁMK-ban.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ovi kínai nagy fala

Szeptemberben még úgy tűnt, hogy néhány szülő részéről indulatokat kavar a Waldorf- és a Gyárvárosi… Tovább olvasom