Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Úton az állatok - WWF-kiállítás Győrben a Széchenyi téren - fotók

Idén ünnepli 50. születésnapját a WWF, a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezete. Ünnepi tárlatuk Győr főterére is ellátogatott.

19 óra 4 perc

Az 1961-ben létrejött WWF (World Wide Fund of Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap) fél évszázados születésnapja mellett a rendezvényhez még két évforduló is kapcsolódik.

Egyrészt a magyarországi WWF pontosan húsz évvel ezelőtt kezdte meg a működését, hazai veszélyeztetett növény-, illetve állatfajok védelmében. Figeczky Gábor, a szervezet magyarországi megbízott igazgatója szerint fontos, hogy a hazai élővilágra is felhívják az emberek figyelmét.

A kiállított képeken a nemzetközi, már-már emblematikus, a kihalás szélén álló állatok (óriáspanda, koala, kafferbivaly, hópárduc) mellett hazánkban honos veszélyeztetett fajok is szerepelnek, mint például a keleti sün, hiúz, fehér gólya, przsevolszkij-ló vagy az orrszarvúbogár.

"Bízom benne, hogy megakad az emberek tekintete a képeken Győrben is. A környezettudatosság és a természetvédelem fontosságának belátása a cél.

Remélem, hogy a kiállítással elérjük, hogy nagyobb figyelem forduljon a veszélyben élő fajokra, és a WWF munkásságára" – nyilatkozta a kisalfold.hu-nak Figeczky Gábor.

Az igazgató ezekről a projektekről is beszélt. Az egyik talán legismertebb az 1996-tól 2008-ig tartó hódtelepítési projekt a Duna, Tisza és a Dráva mentén, valamint a Hanságban.

"2008-ban fejeztük be a telepítést, ugyanis sikerült ötszáz egyed fellett stabilizálni a hódok létszámát ezeken a területeken. Egyébként itt, Szigetközben él a legnagyobb hódpopuláció."

A jövőbeni projektek között szerepel a Szabadság-sziget élővilágának megmentése, valamint a hazai hiúz állomány megvédése és növelése is.

"A főleg az Északi-középhegység erdeiben élő ragadozókkal nem könnyű a helyzetünk. Nagyon rejtett életmódoz folytató állat, nehéz őket megtalálni. Nyomkövető nyakörvek segítségével próbáljuk felmérni a helyzetüket" - zárta szavait Figeczky Gábor.

A Széchenyi téren a tárlat augusztus 7-ig teknithető meg. 

Korábban

Az alapítvány magyarországi csapata pedig immáron 20 éve küzd a hazai természetvédelemért. Ehhez a két jeles dátumhoz kapcsolódóan a WWF és a szintén 20 esztendős Szerencsejáték Zrt. kiállítás sorozatot indított.

A tárlaton veszélyeztetett állatfajok képei láthatók, és a két szervezet együttműködéséről is olvashatnak az érdeklődők. A kiállítás a budapesti Gödör Klubban nyílt meg július végén, július 27-től pedig utazó kiállításként az ország több nagyvárosába is ellátogat. Első helyszínünk Győr lesz, ahol július 25. és augusztus 7. között a Széchenyi téren tekintheti meg minden érdeklődő a csodálatos fotókat.A WWF nemzetközi szervezete 1961-ben kezdte meg működését, kezdetben különálló projektek támogatásával foglalkozott, de rövid idő után nyilvánvalóvá vált a szervezet számára, hogy a hatékony természetvédelem érdekében élőhelyeken átívelő projektekre van szükség.

Az elmúlt évek eredményeként a WWF több mint 11.000 természetvédelmi programot hozott létre és támogatott a világ több mint 100 országában. Jelen pillanatban 1300 természetvédelmi projektet irányít a szervezet világszerte. A WWF alapítványként végzi tevékenységét, melynek több mint 5 millió támogatója van.A WWF Magyarország 1991-ben kezdte meg működését. Alapítványunk bejegyzésére 1995-ben került sor, 1998-ban pedig a szervezet megkapta a kiemelten közhasznú civil szervezet minősítést.

Természetvédelmi munkánk kiterjed a vizes élőhelyek – kiemelten a folyóvízi és ártéri rendszerek – és a veszélyeztetett erdőtársulások védelmére, a fenntartható, környezetbarát mezőgazdaság és vidékfejlesztés területére, a védett és veszélyeztetett élőhelyek és fajok megóvására, a klímaváltozás hatásainak csökkentésére és a környezettudatosság megalapozására.

Munkánk eredményességéért együttműködünk vállalatokkal, non-profit szervezetekkel, kormányzatokkal, nemzeti parkokkal, nemzetközi és helyi szinten egyaránt. Ennek a sokrétű összefogásnak egyik kiemelkedő példája a WWF és a Szerencsejáték Zrt. együttműködése.

A két szervezet egy évvel ezelőtt határozta el, hogy közösen tesznek valamit a természetvédelemért. Az együttműködés eredménye az Állatvilág sorsjegysorozat lett. A sorsjegyek árbevételéből a Szerencsejáték Zrt. közvetlenül támogatja a WWF tevékenységét, minden eladott sorsjegy után bruttó 1 forinttal. Ez mostanáig több mint 6,5 millió forint adományt jelentett a WWF-nek.

"Úgy gondolom, hogy az Állatvilág sorsjegyekkel nemcsak a megóvni kívánt, veszélyeztetett állatfajokra hívtuk fel sokak figyelmét, hanem egy jó, és mások által is fontosnak tartott ügyhöz járulhatunk hozzá"– mondta Tulik Ágnes, a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs igazgatóhelyettese.A sorsjegyekből befolyt támogatást a WWF Magyarország a világszerte ritka pusztai tölgyesek megmentésére fordítja. A szervezet azon fáradozik, hogy megőrizze a homoki erdő különleges élővilágát.

"Az egykori erdőssztyepp maradványának megmentéséért indított nagyszabású természetvédelmi program a sorsjegyeken látható állatfajok közül többeknek biztosítja otthonát a háborítatlan erdőben." – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

A Szerencsejáték Zrt. és a WWF Magyarország együttműködésének újabb állomásaként kiállítás sorozatot indított el. A tárlatot először a budapesti Gödör Klubban nézhették meg az érdeklődők, július 25-től pedig Győr városa ad otthont a tárlatnak.

Ezután még számtalan nagyvárosban, köztük Miskolcon, Kecskeméten STB és Szegeden is láthatóak lesznek majd a kiállítás képei.

A tárlaton csodálatos természetfotókat láthatnak az érdeklődők, emellett képet kaphatnak a WWF és a Szerencsejáték Zrt. együttműködéséről. A kiállítás a művészi élmény mellett a természetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet.Olvasóink írták

  • 3. nane 2011. július 31. 20:16
    „Úton az állatok-egyetértek.”
  • 2. NÉTT 2011. július 28. 00:34
    „Megnéztem a " kiállítást", nem voltam elragadtatva. De legalább megtudtam, hogy a zsiráf is a veszélyeztetett fajok közé tartozik.”
  • 1. háté 2011. július 27. 20:00
    „Úton az állatok - hú, de rosszra gondoltam, a benzin ár kapcsán- vagy mégsem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Flashmob a Megyeháza előtti téren: több száz fiatal táncolt Győrben - fotók, videó

Több száz magyar, osztrák, lengyel, cseh és szlovák fiatal diák táncolt közösen a Megyeháza előtti… Tovább olvasom