Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Útfelújítások az útdíjakból

Győr-Moson-Sopron - Ötmilliárd forintot költ útfejlesztésekre az állam az útdíjakból származó pluszbevételből. A megyében az 1-es, a 81-es és a 86-os főútra jut a pénzből.

A kormány tavaly április elsején terjesztette ki az úthasználati díjat számos főútszakaszra a 12 tonna megengedett össztömegűnél nehezebb tehergépjárművek számára.

Az intézkedés hatására pluszbevétel keletkezett az Útpénztárban, amiből a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 5,5 milliárd forintot visszaforgat.
A tárca félmilliárd forint értékben pályázatot írt ki a közlekedésbiztonságot szolgáló fejlesztésekre.

A megyében nyolc településnek ítéltek meg támogatást. Veszprémvarsányban, Szárföldön és Ravazdon sebességkijelzőt szerelnek fel. Utóbbi községben két gyalogátkelőhelyet is kialakítanak.

A Fehérvári út győri, Ipar utca és Mészáros Lőrinc utca közötti szakaszán tábla figyelmeztet az úthibákra. A burkolatfelújítást idén végzik el. Fotó: Krizsán Csaba

Nyúlnak három, Sopronnak, Kópházának és Bezenyének egy-egy zebrára jutott pénz. Farádon egy zebrát sárga villogóval egészítenek ki, Kópházán pedig kicserélik a meglévőt. A szaktárca emellett a többletforrásból ötmilliárd forintot költ a fő- és mellékúthálózat felújítására, összesen 180 kilométeren. Ez esetben használható a múlt idő is, mert a beruházások egy része elkészült, más része azonban 2008-ra csúszott át.

A Győr-Moson-Sopront, Vast és Zalát magában foglaló nyugat-dunántúli régióban 27,9 kilométernyi főút rekonstrukciója történt, történik meg, ebből 7,1 kilométernyi a megyében – tájékoztatta a minisztérium lapunkat.

Több beruházás már befejeződött. Ezek közé tartozik az 1-es wfőút három szakasza: Győrben a likócsi kereszteződéstől a Mártírok útjáig, Mosonmagyaróváron a Tesco hipermarkettől a városhatárig, valamint a régi hegyeshalmi határátkelőhelynél. A 86-os főúton Szilnál a tehergépjárművek mérlegelését szolgáló helyet újították fel.

Három fejlesztés idén valósul meg. Két rétegben erősítik meg a megyeszékhelyen a Fehérvári út rendkívül rossz állapotban lévő Ipar utca és Mészáros Lőrinc utca közötti szakaszát. A késés oka, hogy a Körkemence utcában Plus diszkontáruház nyílik, s ennek kapcsán tavasszal jelzőlámpákat szerelnek fel a Körkemence utca és a Fehérvári út csomópontjában. A szakemberek szerint a két munkálatot egyszerre célszerű elvégezni.

Ugyancsak ebben az évben megszüntetik a nyomvályúkat a 86-os főúton Csornán, a vasúti átjárótól Szombathely felé 1200 méteren, valamint a 85-ös főúton Kapuváron csaknem másfél kilométeren, a városközponttól a Csorna felőli helységnévtáblán is túlig.

Olvasóink írták

 • 5. valaki 2008. január 12. 18:50
  „:D csornán a sorompotol 1200 m-re szüntetik meg a nyomvályukat?????
  Mi a francnak??????
  Ujudvartol Rédicsig nyomvályus a 86-os ut. Ezzel at 1200 méteres szakasszal mit akarnak ? Egyszerüen hihetetlen .
  Hozzáteszem hogy ha mégcsak nyomvályus lenne .”
 • 4. truthteller 2008. január 12. 17:12
  „Nevetséges!! majd´ 28 km??? huuuu...
  Pl. csak a 85-öst végig újra kéne rakni, nemcsak egy-két szakaszon..”
 • 3. Cseter János 2008. január 12. 13:38
  „Kedves olvasótársam kérlek, a fenit közelményre írd meg a véleményedet! Sajnos nem nevetséges, hanem elszomorító hogy ninek nézik az állampolgárokat, ha csak egy- két értelmetlen szavat képesek leírni mint véleményt! Ezért kapnak olyan "vérszemet" amelynek nincsenek határai és gátlástalanok az eredményei!”
 • 2. Salfai 2008. január 12. 13:16
  „Röhögjek vagy köhögjek?”
 • 1. Cseter János 2008. január 12. 09:45
  „Ahogy Öreganyám szokta a lyukas gatyákat foltozni a mút század elején! Igaz annyi különbséggel Ő nem volt politikus és még igaz is volt, ha egyszer megigért valamit, azt meg is csinálta.
  Viszont azon csodálkozom, hogy a zebrákhoz nem találtak fel beléptető kapukat és a használatukért díj bezsebelő autómatákat!
  Szerintem ennek sem lenne semmi akadálya e rendszerben!
  No, és ennek díjaiból és vissza lehetne fordítani esetleg festékre, ha lekopnának a csíkok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz milliárd feketén?

Győr-Moson-Sopron - Valószínűsíthető, hogy több mint 200 milliárd forint tűnik el évente a… Tovább olvasom